01 August 2013

Nya regler i a-kassan 1 september

Arbetslöshetsförsäkringen bör vara en omställningsförsäkring som ger rimlig ersättning så att man inte behöver vara orolig för sin privata ekonomi medan man söker nytt jobb. För att få ersättning från försäkringen skall man aktivt söka nytt jobb. Den som inte gör det, eller som inte tar ett lämpligt jobb som erbjuds, förlorar sin rätt till ersättning och blir avstängd från försäkringen.
Om en månad införs nya regler som innebär att kontrollen av att den försäkrade är tillräckligt aktiv i sitt jobbsökande skall ske genom månadsvis rapportering över nätet. Samtidigt lindras sanktionerna väsentligt för den som av någon anledning t ex missar ett möte på Arbetsförmedlingen eller tackar nej till ett arbetsmarknadspolitiskt program. Tidigare fanns bara en sanktion: indragen a-kassa. Nu införs en skala där man varnas vid en första förseelse och sedan kan sanktionerna trappas upp med en dags förlorade ersättning, fem dagars förlorad ersättning osv beroende på graden av misskötsel och om det upprepar sig.
Det här är förändringar som vi socialdemokrater stödjer. Det är rimligt att man ställer krav på den försäkrade och att den arbetslöse kan visa att hen uppfyller försäkringens villkor för ersättning.
Problemet med regeringens politik är inte att man ställer krav på den arbetslöse utan att den arbetslöse inte har motsvarande rättigheter. Man borde som arbetslös självklart ha rätt till:
 • En rimlig ersättning från försäkringen medan man söker nytt jobb. Taket måste höjas rejält och ersättningsgraden höjas till 80 % under hela perioden.
 • Fler måste ges rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Efter att regeringen skärpt reglerna är det idag bara en bråkdel av de arbetslösa som alls får någon ersättning från a-kassan.
 • Stöd från Arbetsförmedlingen från första dagen.
 • Möjlighet till kvalificerade insatser som leder till jobb, t ex yrkesutbildning.
 • Hjälp från Arbetsförmedlingen med kontakter med arbetsgivare
 • Slippa nedvärderande och meningslösa aktiviteter som Fas 3.
Regeringen har av ideologiska skäl nedrustat arbetslöshetsförsäkringen till en grundförsäkring som omfattar allt färre och avlövat den aktiva arbetsmarknadspolitiken till förmån för skattesänkningar och Fas 3.
En socialdemokratisk regering kommer att ställa krav på den som är arbetslös och samtidigt se till att den arbetslöse har motsvarande rättigheter som gör att hen snabbt kan komma i arbete igen istället för att fösas runt i olika åtgärder. Arbetslösheten skall bekämpas. Inte administreras.

20 comments:

 1. Nej Ylva, den syn du har på detta , där du och s godtar regelskärpningarna, är ovanifrånperspektivet. Makthavaren, som misstror de som blivit av med jobbet.
  Du säger att du vill skapa jobb.
  Vilka nya jobb skapas genom detta utökade krångel?
  http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2013/07/nya-regler-for-arbetslosa-blir-det-fler.html

  ReplyDelete
 2. Ni som har klarat er från arbetslöshet vet inte hur verkligheten ser ut. Om man som jag har passerat 50 och betat av alla arbetsplatser inom rimligt avstånd och anmält intresse till dessa arbetsgivare.. Varför skall jag tvingas skicka upprepade intresseanmälningar bara för att glädja arbetsförmedlingen? Platsbanken är redan en öken... varför skall jag tvingas söka orimliga arbeten där jag saknar kompetens.. eller ett antal förnedrande telefonförsäljarjobb som skulle få mig att må dåligt varje dag? Vill ni arbetsgivare ha tusentals automatiska ansökningar från personer som saknar rätt kompetens?
  Hur tänker ni sossar som stöder detta förslag?

  ReplyDelete
 3. Vi socialdemokrater vill ha en ny och aktiv jobbpolitik som skapar fler jobb att söka och som ger dig som arbetslös rätt till vettiga insatser som leder till jobb. Att tvinga folka att söka jobb som man inte har en chans att få hör till den borgerliga arbetsmarknadspolitiken. Vi vill också ha en generös och bra arbetslöshetsförsäkring. Och en rimlig kontroll av att den försäkrade uppfyller villkoren.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men en rimlig kontroll kan väl inte vara att tvinga folk att söka jobb som uppenbarligen inte finns att söka? Att som många arbetslösa gör idag, tvingas söka jobb de inte ens är kvalificerade för.. bara för att tillfredsställa AF är helt förkastligt.

   Delete
 4. Dessa nya regler är helt vansinniga och kommer bara ytterligare försvåra för arbetslösa att hitta ett lämpligt nytt arbete. Fokusera på huvudproblemet i stället nämligen att många lediga tjänster inte annonseras ut utan tillsätts via vänskapskorruption. http://fasan2.bloggo.nu/Skarpt-kontroll-av-arbetslosa/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är precis så jag känner att det är just idag - att de som känner de rätta personer i rätta kretsar får de rätta jobben medan jag som varit arbetssökande sedan april 2009 tillhör inte den rätta kretsen och därmed får jag söka alla de jobben som AF har i sin agenda för mig..... =( SORGLIGT ÄR BARA FÖRNAMNET!!!!!!!!!!!!!!

   Delete
 5. När ska ni uppe i samhällstoppen begripa att vi har en strukturell arbetslöshet som beror mycket på automatisering inom alla branscher. Det blir allt färre som behovs för att producera det alla behöver. Och detta gör att arbetsgivarna hela tiden behöver mindre och mindre personal.

  Så det finns två vägar ur detta.
  Arbetslinjen där man hittar på den ena meningslösa sysslan efter den andra bara för att folk ska hållas sysselsatta.

  Eller så accepterar vi att vi har ett stort arbetskraftsöverskott och inför en vettig villkorslös basinkomst som gör att de som inte får plats på arbetsmarknaden kan leva drägligt även de och tillföra samhället egna lösningar istället för att bli påtvingade lösningar som ändå inte fungerar.
  Flyttar man skattebasen från arbete till ägande så finns det gott med skattepengar till denna lösning.

  En som tappade all tro på S när ni röstade ja till fas 4 och tycker att det är rätt med vinstuttag på allmännyttiga företag.

  Tillhör numera slavarna i fas3 och anser att välfärdsjobben ni vill ersätta fas3 med bara kommer öka arbetslösheten i slutänden. För varför ska man betala för arbetare fullt ut, när man kan få deltidsarbetande arbetslösa som en bemanningspool till de enklare sysslorna.

  ReplyDelete
 6. Att redovisa vilka jobb jag sökt ser jag inte som ett problem. Jag har redovisat via e-post tidigare beroende på vilken handläggare jag har haft på AF. Problemen börjar om man tvingas söka ett visst antal jobb, eller tvingas skicka ett visst antal intresseanmälningar eller tvingas besöka eller kontakta ett visst antal företag. Det finns ju, som de flesta vet, bara ett fåtal lediga platser och nästan en halv miljon arbetssökande. Med kvantitet, istället för kvalitet, blir resultatet som vi ser nu. Platsbanken är tom eftersom arbetsgivare är trötta på att överösas med jobbansökningar, många av dom utan tillräcklig eller t.om total avsaknad av kompetens. Lika trötta är de på att drunkna i intresseanmälningar och/eller andra typer av kontakter från arbetssökande. Att säga att vi sossar stöder regeringens utökade krav på den arbetssökande bevisar väl egentligen bara att
  1. Sossarna drar alltmer åt höger
  2. Sossarna återigen inte törs komma med egna idéer utan jamsar med alliansen i tron att de annars förlorar väljare
  3. ni inte har en aning om hur det är att vara arbetslös. Vi har tillräckligt med krav på oss som det är. Det är inte utökade krav på oss vi behöver. Vi behöver ett JOBB. Vi vill inget hellre än att ha just ett jobb. Sossarnas attityd är precis som resten av samhällets: Vi är lata och vi vill inte arbeta. Förstår ni inte vad ni gör med oss? DET ÄR INTE VÅRT FEL ATT VI ÄR ARBETSLÖSA. Men det är just det ni talar om för oss genom att säga att det behövs ställas utökade krav på de arbetssökande.

  ReplyDelete
 7. Hej aldrig monfri, det vi (s) gör är ju just att lägga egna förslag om bra a-kassa, investeringar för nya jobb, avskaffa Fas 3, ny och aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi vet att arbetslösheten är ett samhällsproblem, inte ett individuellt problem. Jobbpolitiken är ju ett av de områden där konflikten mellan regeringens politk och vår politik är som tydligast. Och som du säger, att redovisa vilka jobb man sökt är inget nytt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snälla, gör något åt 3 månaders karantänen för 19-åringar med, som tagit studenten! Nu måste jag ENSAM försörja min son i 3 månader! Det är ju helt galet! Bara för han råkar bo hos mig. De på försörjningsstöd kan hjälpa till, men säger att han inte kommer få för hjälp till hyran, men jag kan ju inte kasta ut honom och flytta till nåt mindre!! Eller flytta från orten, som jag vill göra.

   Delete
  2. Er politik är visserligen bättre än borgarnas men det är en sak som även ni inte förstår. Ni pratar också om fler praktikplatser och ju fler praktikplatser som skapas ju färre jobb finns det att söka. Enklare jobb som köksbiträden, städare och affärsbiträden skulle det överhuvudtaget inte få förekomma praktikplatser på eftersom att det är jobb som man lär sig hyfsat på ett par dar. Fusk från arbetsgivare är satt i system för att få gratis personal

   Delete
 8. Varför ser ni då inte till att motsvarande krav tillämpas på f.d. odugliga riksdagspolitiker som kan uppbära livstids ersättning utan någon som helst form av krav på att söka nytt arbete?

  ReplyDelete
 9. http://ljuramannen.wordpress.com/2013/08/02/ansokan-till-sveriges-a-kassor-som-kontrollant/

  ReplyDelete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. Häpnar när jag läser Din inställning Ylva. Du stryker moderaterna och deras "det är godkänt och bra" att sparka på strykklassen, de arbetes och rättslösa inställningen medhårs. Inget blir bra av att tvinga vuxna och livserfarna människor till bekännelser och lögner med ett kontroll och påföljdssystem som hämtat ur en ond, mörk samhällsvision av Franz Kafka. Det märks att Du själv sitter säkert i båten Ylva, och aldrig har suttit där det läcker in iskallt vatten.

  ReplyDelete
 12. Arbetslösa övervakning kostar bara mer pengar till samhället 160 miljoner sägs det? Och är lika förnedrande som Dass 3 åtgärder! Det är en manipulativ och restriktiv åtgärd som bara gör oss människor mer och mer upptagna med pappersarbete så att vi inte har tid kvar att engagera oss i det som ni politikerna gör.

  Ylva Johansson, om du tycker att det är helt okay att övervaka en människa och tvinga dem redovisa sitt liv, då är du född i fel land. Detta landet ska vara en fri demokrati.
  Ni har gjort det till en Stasi enhet.

  Värsta är att ni inte ens är medvetna om det.

  ReplyDelete
 13. Helt väntat konsekvens pga ett dåligt beslut av M och S
  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/arbetsgivare-drunknar-i-ans%C3%B6kningar-fr%C3%A5n-personer-utan-kompetens-2564340

  ReplyDelete
 14. Vilket datum upphör fas 3?

  ReplyDelete
 15. Hej ylva johansson mitt namn är kjell
  i sverige i dag finns jobb men tyvär så har det blivit biligare att inte annställa personal och det har arbetsgivarna snabbt lärt sig och det är sund för det finns fortfarande seriösa arbetsgivare ( det är vad jag hoppas på i alla fall) med ett system som moderaterna och kommpany har infört dom senaste 8 åren har vi ca 35.000 i fas 3 medan jag skriver detta mail till dig så är det nog ett par till som hamnar där en fas som är svår att ta sig ur nästan omöjlig
  varför inte införa en dräglig lön ge dom 5,000 till dom fas3 or då finns det löner till dom i stället och kanske en löne spesivikation från företaget så känner sig inte en fas3 are mer som han/ hon har ett riktight jobb
  För det ska inte vara biligare för ett företag att inte annställa än att anställa personal
  .Ni har ett jätte jobb framför er ca 35.000 personer i fas 3 och sifran bara växer som jag har skrivit en dräglig lön och en löne spesifikation från företaget och en möjlighet att kunna jobba så man kan i alla fall få en ny a kassa period
  mvh kjell
  tacksam för svar

  ReplyDelete