23 August 2013

Moderaternas favorit-GD

Angeles Bermudez-Svankvist utsågs av regeringen till generaldirektör för Arbetsförmedlingen efter att den tidigare GD:n Bosse Bylund fått sparken med hänvisning till att Bylund ansågs vara sosse. Det var för fem år sedan. När den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin presenterade Bermudez-Svankvist beskrev han henne som "störtskön".
Regeringens jobbpolitik är ett misslyckande och en viktig orsak är att man skurit ned på utbildning och aktiva insatser samtidigt som man har bakbundit Arbetsförmedlingen med ett mycket strikt regelverk. Resultatet har blivit att myndigheten skickar tillbaks många miljarder till regeringen varje år. Jag har skrivit om detta tidigare här på bloggen. Regeringens politik för arbetslösa unga har varit helt bakvänd, bl a införde man ett aktivitesförbud som gjorde att unga måste vänta minst tre månader innan de kunde få någon hjälp från Arbetsförmedlingen.
Det kanske största fiaskot är Fas 3 som har kantats av upprepade skandaler och missförhållanden och som uppnbarligen inte leder till jobb. Trots detta växer fas 3 för varje dag som går, snart är var tionde arbetslös i Fas 3.
Regeringen själv bär ansvaret för sin misslyckade jobbpolitik och kan inte skylla på myndigheten eller någon annan. Men det verkar också finnas tydliga problem inom Arbetsförmedlingen. Fackförbundet ST har visat i en rapport att arbetsförmedlarna riktar hård kritik mot hur de tvingas ägna alltför mycket tid åt att kontrollera de arbetssökande och alltför lite tid åt att träffa arbetsgivare och ägna sig åt sitt egentliga arbete - förmedla jobb. En mycket oroande uppgift är att en annan undersökning från ST visar att nästan hälften av de anställda inom AF inte vågar säga vad de tycker om verksamheten och förtroendet för generaldirektören är mycket lågt bland de anställda.
Också allmänhetens förtroende är i botten. Arbetsförmedlingen är den myndighet som svenska foket har lägst förtroende för och det sjunker dessutom år för år. Generaldirektören själv har vid upprepade tillfällen uttalat sig märkligt som t ex när hon sa att hon ville ge de arbetslösa en "nära jobbet upplevelse" eller när hon inledde en presskonferens om nyanländas (bristande) etablering på arbetsmarknaden med följande bild:

Men Angeles Bermudez-Svankvist har samtidigt varit moderaternas favorit-GD. På förra moderatstämman hade Fredrik Reinfeldt ett idolporträtt på Bermudez-Svankvist som illustration av regeringens proffsiga utnämningspolitik.
Idag har Arbetsförmedlingens styrelse uttalat att man saknar förtroende för Arbetsförmedlingens ledning. Det är häpnadsväckande anmärkningsvärt.
Regeringen har utsett både Arbetsförmedlingens styrelse och Arbetsförmedlingens GD. Rimligen kan inte båda sitta kvar.
Regering har inte bara har misslyckats med jobbpolitiken utan även uppenbarligen misslyckats med att styra sin viktigaste myndighet.

1 comment:

  1. Heja Ylva! Varje gång jag ser dig när du skurar golvet med Engström blir jag på gott humör! Men, är det inte lite trist för dig? Jag menar, att debattera med Engström är väl som att skjuta på sittande fågel?

    ReplyDelete