26 July 2013

Stockholmsmoderaterna dissar damfotbollen

Damfotbollen har gjort ett segertåg denna sommar. EM är en formidabel succé med publikrekord både på arenorna och vid tv-apparaterna. Landslaget har vid flera matcher presterat lysande offensiv och teknisk fotboll. Den tolfte spelaren – publiken – har varit fantastisk och stämningen i FanZone och i fansmarscherna till Sveriges matcher har varit folkfest. Landslaget och Pia Sundhage har bjudit oss på fantastiska fotbollsupplevelser denna EM-sommar och blivit välförtjänt älskade och hyllade. Laget förtjänade att nå finalen på Friends på söndag, tycker jag. Så bra är det här laget. Men nu blev det inte så. Tyskorna vann den jämna semifinalen.
Just nu är det många som vill sola sig i glansen av det lyckade EM-arrangemanget, det populära landslaget och vår närmast folkkära förbundskapten. Det finns anledning att påminna om att även fantastiska fotbollsprestationer och EM-folkfest är beroende av politiska beslut och prioriteringar.
De flesta landslagsspelarna spelar till vardags i Damallsvenskan (och många av de andra EM-lagens stjärnor spelar också där!). Det finns ett direkt samband mellan kvalitén på Damallsvenskan och möjligheten att få fram riktigt bra landslagsspelare. Stockholms stad utmärker sig genom att ge mycket sämre förutsättningar för damernas elitfotboll jämfört med herrarnas när det gäller t ex tillgången till bra och ändamålsenliga arenor. Stockholmsdistriktets övriga elitlag har det bättre. Tyresö kommun har rustat upp Tyresövallen för att klara damallsvenskans krav, Solna stad har investerat i Skytteholms IP så att det idag är en bra arena för AIK. Men Stockholms stad har valt att år efter år nedprioritera sina damelitlag Djurgården och Hammarby. Mycket riktigt så spelar inget av lagen längre i högsta serien. Stockholm har investerat ca 3 miljarder kr i en fantastiskt bra arena för herrelitfotboll för Hammarbys och Djurgårdens herrlag, lagen har samtidigt fått 8 miljoner kr var till konstgräs på sina träningsanläggningar och kommunen planerar stora investeringar på Grimsta för BP:s herrar. Men ingenting för damelitlagen. Det är bedrövligt. Damelitlagen som är verksamma i moderaternas Stockholm har idag väsentligt sämre villkor både för träning och matcher än motsvarande herrelitlag.
Jämför man M-styrda Stockholm med S-styrda Göteborg blir skillnaden mycket tydlig. Det är ingen slump att nationalarenan för Pias landslag ligger i Göteborg eller att vi har upplevt den alla häftigaste fotbollsfesten i sommar på Avenyn och på Gamla Ullevi. Göteborg har på ett helt annat sätt, under flera år, prioriterat investeringar för jämställd fotboll och fotbollsplaner för både killar och tjejer. Socialdemokraterna i stadshuset vill ändra på detta, idrottsnämndens vice ordförande Emilia Bjuggren (S) presenterade förslag i en debattartikel i SvD nyligen.
Stockholmsmoderaternas ointresse för damelitfotboll har manifesterats under detta EM genom att de valde att inte låta huvudstaden vara värdstad. Lysande europeisk fotboll har spelats inför rekordpublik i Göteborg, Växjö, Halmstad, Linköping, Norrköping och Kalmar. Men inte i Stockholm. Nya Tele2 arena hade väl annars passat utmärkt för EM!
M-styrda Solna är däremot med som värdstad, arrangerar den stora finalen på söndag och allt som hör till med bankett och prisutdelning. Och inte minst en härlig och folkfylld FanZone. Det har varit ett nöje att samarbeta med Solna kommun i förberedelserna inför finalen.
Det fantastiska landslag vi har idag, som välförtjänt har hyllats av publik och media, har inte en enda spelare som är fostrad i stockholmsfotbollen. Det är en varningssignal som klubbarna och Stockholms Fotbollförbund (där jag är ordförande) måste ta på allvar. Men bristen på fotbollsplaner och moderatstyrda Stockholms provocerande nedprioritering av tjejernas elitfotboll är en viktig orsak. Kommunpolitiker måste satsa också då damelitfotbollen, annars kan inte landslaget nå framgång i mästerskap, så hänger det ihop. Politiska prioriteringar gör skillnad!

No comments:

Post a Comment