19 July 2013

Regeringen säger till sig själv på skarpen

Igår debatterade jag med arbetsmarknadsministern i P1. Det handlade om att regeringen nu har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att genomföra de regler som skulle börja gälla för ett och ett halvt år sedan men som uppenbarligen inte har genomförts. ”Arbetsförmedlingen har inte lyckats med sitt uppdrag” konstaterar arbetsmarknadsministern. Det liknar lite historien om när Pippi Långstrump svarar på frågan om vem som säger till när hon ska gå och lägga sig:
-Det gör jag själv. Först säger jag till en gång helt vänligt: Pippi, gå och lägg dig! Om jag inte lyder då säger jag till på skarpen: Pippi, gå och lägg dig! Om jag inte lyder då, ja då vankas det smörj.
Arbetsförmedlingen är regeringens i särklass viktigaste myndighet när det gäller att bekämpa arbetslösheten, generaldirektören är utsedd av den nuvarande regeringen och har haft fem år på sig att sätta sin prägel på myndigheten och regeringen står i mycket nära kontakt och dialog med Arbetsförmedlingens ledning. När arbetsmarknadsministern säger att Arbetsförmedlingen inte har lyckats med sitt uppdrag så är det bara halva sanningen. En mer korrekt beskrivning är att regeringen har misslyckats med arbetslösheten.
Det uppdrag diskussionen handlar om är delvis en kursändring av regeringens politik. Under den socialdemokratiska regeringen infördes en regel om att alla unga arbetslösa skulle få en individuell handlingsplan hos Af inom en månad. Den borgerliga regeringen ändrade på detta och införde av outgrundlig anledning ett aktivitetsförbud för arbetslösa unga. Först efter tre månader i sysslolöshet skulle unga kunna få stöd ifrån den myndighet som just är till för att hjälpa arbetslösa att finna ett jobb. Aktivitetsförbudet mötte hård kritik från oss socialdemokrater och många andra. Regeringen har varje gång svarat att det inte finns något aktivitetsförbud, men ändå konstaterar Riksrevisionen att unga inte får tips om varken praktik eller jobb från sin arbetsförmedlare förrän efter 3-4 månader (jag har tidigare bloggat om Riksrevisionens rapport).
Så småningom tvingades alltså regeringen att backa från aktivitetsförbudet och från 1 januari förra året gäller nya regler som skall göra det möjligt, för de unga som behöver det, att få stöd direkt. Men i verkligheten har alltså inget hänt.
Regeringen har misslyckats med jobben. Arbetslösheten är högre än i jämförbara länder.  Ungdomsarbetslösheten har under regeringen Reinfeldt ökat från 19 procent till ca 25 procent. Regeringens insatser – sänkt arbetsgivaravgift och sänkt krogmoms – har visat sig vara mycket dyra insatser med marginell eller ingen effekt på arbetslösheten. Regeringen misslyckas uppenbarligen även med att styra sin viktigaste myndighet inom området. Bedrövligt.
Det behövs en ny politik som tar arbetslösheten på allvar och sätter jobben främst. Det behövs en reformering av Arbetsförmedlingen och fokus på aktiva insatser som leder till jobb istället för att administrera arbetslösheten. Unga skall plugga eller jobba – inte börja sitt vuxenliv i sysslolöshet.

1 comment:

  1. Fy fasen så bra skrivet! Det du skriver slår huvudet på spiken, helt klart! Moderaterna har helt klart misslyckats med de uppdrag de åtagit sig. Moderaterna tänker inte långsiktigt, de tänker bara på den närmsta 2-5 åren och vad som händer sedan får man ta ställning till då. En sådan taktik är helt förkastlig, vad man SKA göra är att lägga upp en sund och genomförbar plan och hålla sig till den. Givetvis kan det hända saker på vägen som gör att man får korrigera planerna man satt men att helt förkasta sin strategi är något man ska vara väldigt försiktig med. Det verkar som om Moderaterna hoppar lite hit och dit med sina program och satsningar. Det är inte en hållbar situation för samhället och dess invånare. När allt kommer kring så är det människor det handlar om och det är DET som det ska satsas på, inte sälja av Sverige till högsta budgivare och införa ett samhälle som närmast påminner om USA. Vi kan inte låta Moderaterna förstöra den välfärd som vi byggt upp under det senaste århundradet, något som gjort oss till en av de bästa länder i världen. Nu hamnar vi långt ner på den listan! =(

    ReplyDelete