25 June 2013

Ny myndighet löser inte jobbfiaskot

När regeringen Reinfeldt vann valet 2006 gjorde man en rivstart inom arbetsmarknadspolitiken. Bort med arbetsmarknadsutbildning, vuxenutbildning, utbildningsvikariat, plustjänster och 100-dagarsgaranti för ungdomar. Och in aktivitetsförbud för ungdomar, 900 privata jobbcoacher, Fas 3 samt en dyr och dålig a-kassa. Redan från början stod det klart att utförarna inom Fas 3 och jobbcoachandet inte skulle kvalitetskontrolleras.
Nu har man bedrivit den här politiken i sju år. Skandalerna och missförhållandena hos de oseriösa aktörerna inom Fas 3 och jobbcoacherna har varit ett återkommande nyhetsinslag och de arbetssökande har gett upp hoppet om att få vettig hjälp till jobb.
Varje gång det uppdagas att arbetslösa coachas genom att t ex käka popcorn och se på film så rycker regeringen ut och säger att ”Hu, så här får det verkligen inte gå till”. Mer och bättre kontroller har utlovats. Och utlovats. Och utlovats. Men problemen tycks bestå.
Idag rycker Folkpartiet ut med ett nytt förslag: kontrollen bör tas över av en ny myndighet. Ja, det är ju också en lösning. En ny myndighet skall alltså kontrollera den arbetsmarknadspolitik som regeringen har bedrivit i sju år utan koll.
Regeringen tycks ha allmänt svårt i umgänget med Arbetsförmedlingen. Man får ständigt känslan av att regeringen inte har koll på vad myndigheten gör eller hur de prioriterar. Men frågan är om man kommer att lyckas bättre med en ny myndighet än man gör med Arbetsförmedlingen.
Man kan och bör självklart ha en seriös diskussion om det är mest lämpligt att den myndighet som skall vara samarbetspartner också själv skall stå för kontroll och eventuell avstängning av partners som inte håller måttet. Men det går inte att komma ifrån tanken att ropen på en ny myndighet handlar om att regeringen inte har koll på den arbetsmarknadspolitik som man nu har bedrivit i sju år och som uppenbarligen inte fungerar. Regeringens fiasko med jobbpolitiken kan ingen ny myndighet i världen råda bot på.

No comments:

Post a Comment