10 February 2013

Damfotbollens år?

2013 blir ett spännande år för damfotbollen med EM på hemmaplan som kröns av finalen på Friends Arena 28 juli. Tänk om Sverige är med då! Nytändningen med Pia Sundhage som förbundskapten har höjt temperaturen i media och förväntningarna hos befolkningen. Det skall bli mycket spännande att se vad Pias ledarskap kan åstadkomma med landslaget. Jag tror att 2013 blir året då damlandslaget blir lika folkkärt som herrlandslaget. Många, många kommer att följa matcherna på plats eller via tv. Nu på torsdag 14 februari släpps biljetterna till EM-matcherna och finalen. Priserna är humana. De allra dyraste biljetterna kostar 200 kr, men det finns förstås också billigare. Barn och ungdomar betalar 50 kr och när man köper biljetter till hela sitt lag kostar de bara 40 kr/pers.
Du kan läsa mer om biljettsläppet här.
Damallsvenskan utvecklas och förra året var det hård strid i toppen. Guldstriden avgjordes ju i sista matchen som fick karaktären av SM-final mellan LdB Malmö och Tyresö FF. Åren när man klagade på att det inte var någon spänning i Damallsvenskan kändes enormt avlägsna när Tyresö efter dramatik och diskussion om LdB Malmös bortdömda mål till sist kunde lyfta segerbucklan. Tyresö FF har gjort en imponerande resa och nådde nu ända fram till guldmedaljen. Som ordförande i Stockholms Fotbollsförbund gläds jag över att guldet hamnade hos en stockholmsklubb.
Men för de övriga stockholmslagen går det sämre, både Djurgården och AIK åkte ur högsta serien och får spela i nya Elitettan tillsammans med Hammarby och Älta i år. Det skall bli spännande att se vad denna efterlängtade förändring av seriepyramiden får för effekter på elitklubbarnas utveckling. Det kommer att bli många stockholmsderbyn som förhoppningsvis drar stor publik, men visst är det tråkigt att se många bra spelare nu lämna både AIK och Djurgården. Men vi kan glädjas åt att Djurgården vann Svenska Spels F17-serie efter vinst mot Umeå IK, det bådar gott för framtiden!
Flickfotbollen i Stockholms fortsätter att växa med rekordmånga lag i Sanktan i år: 1136 lag! Seniorserierna växer också, över hundra lag är anmälda.
Fotboll är den största tjejidrotten alla kategorier och damfotbollen utvecklas starkt. Det vill vi visa upp både inom och utanför fotbollsvärlden. Därför anordnar Stockholms Fotbollförbund Damfotbollens dag lördagen 25 maj. Denna dag kommer det att vara tjejer på varenda fotbollsplan i hela distriktet. Det kommer endast att spelas flick- och damlagsmatcher denna dag kl 10-17. Jag räknar med att blir minst 400 matcher! Damfotbollens dag är också en chans för föreningarna att visa upp sin verksamhet för sponsorer och föräldrar, locka fler tjejer att pröva på fotbollen, få större publik på matcherna och visa vilken viktig roll föreningen har i lokalsamhället.

No comments:

Post a Comment