23 January 2013

Jobb-trafficking

Regeringen måste ändra lagstiftningen för att sätta stopp för detta skamlösa utnyttjande av människor! SvT:s Uppdrag granskning har ikväll rapporterat om hur gästarbetare från Kamerun har utnyttjats under slavliknande förhållanden för tufft skogsarbete. Detta är möjligt eftersom regeringens regler gör det väldigt lätt att utnyttja människor som inte har möjlighet att hävda sina rättigheter.
För att Migrationsverket ska bevilja uppehållstillstånd för arbete i Sverige ska en rad villkor uppfyllas och företaget som erbjuder jobb måste följa svenska kollektivavtal. I ansökan uppger därför arbetsgivaren lön enligt kollektivavtal. I det aktuella fallet hade arbetsgivaren angett att männen från Kamerun skulle få 18 500 kr i månaden plus traktamente. Men när väl arbetstillståndet var beviljat av Migrationsverket så ändrades avtalet till mindre än en tredjedel. Det är möjligt att göra eftersom det avtal som ligger till grund för myndighetens beslut inte är rättsligt bindande.
Det är nu hög tid att skärpa både lagstiftningen och kontrollen för att sätta stopp för detta. Regeringen måste svara på varför man inte vill genomföra våra krav:
  • Det avtal som ligger till grund för Migrationsverkets beslut om arbetstillstånd måste göras rättsligt bindande som miniminivå.
  • Arbetsgivare som ansöker om att ta hit gästarbetare måste vandelsprövas så att man kan stoppa kända fuskare, skattesmitare och de som tidigare brutit mot reglerna från att lura hit nya människor.
  • Migrationsverket måste få i uppdrag att kontrollera att de villkor som uppgetts verkligen följs och att människors arbetsvillkor är anständiga.
  • Kännbara sanktionsavgifter för arbetsgivare som bryter som reglerna måste införas. Det är arbetsgivaren som skall straffas, inte den lurade anställde.
Arbetskraftsinvandring fyller viktiga behov på arbetsmarknaden men får inte användas för att dumpa villkoren och utnyttja människor till undermåliga villkor. Dagens regler gör det enkelt för de oseriösa företag som utnyttja fattiga människor genom jobb-trafficking. Detta måste få ett stopp!
Seriösa företag som ger kollektivavtalsenliga villkor skall också fortsättningsvis enkelt kunna få beslut om arbetstillstånd. De skärpningar vi föreslår drabbar inte dem utan de oseriösa skojarföretag som måste stoppas.
Det är regeringens vägran att agera som gör att människors som skuldsatt sig och lurats att resa över halva jorden utnyttjas under slavliknande villkor i våra skogar och på restauranger. Regeringen måste agera. Nu.

2 comments:

  1. Väl skrivet. Märkligt nog känns dina fyra punkter som självklarheter - varför har vi inte redan en sådan lagstiftning. Borde vi inte lärt oss något av alla bärplockarfadäser de senaste åren?

    ReplyDelete
  2. Ja, man kan tycka det. Men regeringen har inte velat ändra i reglerna utan brukar beskylla oss som vill ha rimliga kontroller och sjyssta villkor för att vara motståndare till arbetskraftsinvandring. Jag tycker det är bra med arbetskraftsinvandring men är emot lönedumpning och utnyttjande av människor.

    ReplyDelete