01 January 2012

Mycket att göra

Förtroende är en färskvara som kan raderas på nolltid men som det tar en evighet att bygga upp. Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan. Mediedrev och illvilliga borgare har det alltid funnits. Socialdemokratiska partiet i allmänhet och partiets ordförande i synnerhet har alltid blivit baktalade och hånade. Det är inget nytt. Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året.
Ett parti måste, tycker jag, vara pragmatiskt när det gäller medlen. Politiken måste ständigt omprövas när verkligheten och förutsättningarna ändras. Men den ideologiska kompassen får inte darra (och definitivt inte snurra hej vilt!). Färdriktningen mot ett jämlikt och jämställt samhälle med arbete åt alla och en solidariskt finansierad och väl fungerande välfärd måste alltid vara tydlig. Den socialdemokratiska ideologin och människosynen behövs mer än någonsin som vägvisare för att forma framtiden.
Socialdemokratin kan inte ”vända blad” som kungen (och frågan är om det har fungerat så bra för honom heller). Vi är ett politiskt parti som gör anspråk på att få människors förtroende för att leda landet. Vi kan inte bara lämna misslyckanden bakom oss och vända fram ett nytt blad eller gå in i ett nytt år. Vi måste visa att vi har förstått vad vi har gjort för fel, att vi förstår varför många människor har lämnat oss och varför andra inte tycker att vi är relevanta alls. Men vi måste också uppträda med självförtroende och tilltro till vår egen politik och vår egen ideologi. De som tar de låga opinionssiffrorna till intäkt för att vi bör närma oss moderaternas politik tar allvarligt miste. Politik handlar om konflikt. Det handlar om ifall man vill ha ett mer jämlikt samhälle med chanser för alla eller om man vill se hur klyftorna fortsätter att öka och hur allt fler unga tappar framtidstron.
Sverige behöver en vass och tydlig opposition mer än någonsin. Arbetslösheten, de ökade klyftorna, sämre kunskaper i skolan, vanvård och brister i äldreomsorgen, giriga riskkapitalbolag och Europa i allvarlig kris – vi socialdemokrater har mycket att göra detta nya år.

145 comments:

 1. Tyvärr Ylva, så förstår jag inte vad su menar med detta: "Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året." Vad jag vet så har inte Håkan Juholt gjort något fel! Han har bett om ursäkt för att regeringskansliet betalt ut för mycket pengar, men det har han tack och lov slutat med nu! Vad gäller socialdemokraterna, så ligger väl ansvaret på oss alla att bättre föra ut den politik som vi står för! Tyvärr är det svårt att ibland göra sig hörd, då det mesta av mediabruset är präglat av högerpolitik! Men vi är många som på olika sätt försöker att göra oss hörda! Men vi tänker inte ta på oss några "!tagelskjortor", vi har i mina ögon inte gjort några fel!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott är det märkligt att du fortfarande inte gjort något syn- och hörbart åt Fas 3 som du lovade för snart ett år sedan. Många arbetslösa har det oerhört svårt under Allians-förtrycket och mår mycket dåligt. Du saknar tyvärr trovärdighet!

   Delete
 2. Till Augusta007.

  Det du skriver enligt ovan beskriver exakt varför partiet har 25% och räknar ännu ner.

  Det handlar inte om hyresersättningen ifrån kulbons hyreslägenhet, det handlar om att han inte kan balansera/vikta och inse konsekvenser av hans popcornförslag.

  ReplyDelete
 3. OK, H.J. är partiets ledare. Även om han har bett om ursäkt för sina snedsteg tycker jag det är helt befängt att lägga hela ansvaret på honom att partiet tappar väljare.
  Det finns fler än han som inte är kapabla till en post i regeringen

  ReplyDelete
 4. Jag vet inte om du Ylva Johansson haft skygglapparna på dig dom sista åren.

  Du är faktiskt en av de ansvariga i socialdemokratiska partiet som funnits med i ledningen redan när nedgången började för (S) innan valrörelsen 2006. Alltså långt innan Håkan Juholt var påtänkt som partiledare, så det vore faktiskt klädsamt om du själv klädde dig i lite grann tjära och fjäder om dina brösttoner skall tas på allvar.

  ReplyDelete
 5. Yngve Svenssons bil blev påkörd bakifrån och for med hög fart in i en betongvägg. Yngve dog knall och fall. Efter introduktionskursen i himlen satte han sig på en molntapp och kikade ner på jorden. Upptäckte sitt bilvrak på skroten och suckade.

  "Det var inte mitt fel att vi krockade."

  ReplyDelete
 6. Det är med sorg i hjärtat jag ser hur Partikamrater angriper vår Partiordförande. Jag visar i min nyårskrönika hur borgarpressen är ansvarig för i stort sett alla Partiets motgångar. http://svenerland.wordpress.com/2011/12/30/sven-erlands-nyarskronika/

  ReplyDelete
 7. Hej Partiet ska styckas i en höger o en vänsterfraktion, socialdemokratin är ett komplext system med alldeles för många olika krafter. Som partiet sköts o skjuts sönder av gamla LO Aftonbladet, Invandrarna har lämnat partiet för Alliansen, tom Miljöpartiet ligger med Moderaterna...

  ReplyDelete
 8. Intressant att en av de ansvariga faktiskt går ut och sågar nuvarande ordföranden. Mona Sahlin då, Göran Persson, har inte de något ansvar?

  Att du glömmer ditt eget ansvar är förklarligt du hoppas väl på en karriär-boost om Juholt är borta,

  ReplyDelete
 9. Sune E: Helt underbar kommentar som dessutom lyfter fram verkligheten i det dåraktiga som sker i dag.

  Ola Bandola: Du har helt rätt, Ylva med många fler är faktiskt också ansvariga till tappet till Socialdemokraterna, detta påbörjades LÅNGT INNAN Julholts tid som partiledare.

  ReplyDelete
 10. 1. Men partiets problem är väl egentligen inte ett personproblem utan ett problem med att skapa säljbar politik? Idag påstår jag att det är väldigt långt mellan den politik och de argument som partiet användare och den politik som potentiella socialdemokratiska väljare kan tänka sig att rösta för.

  Det där vet man väl om i partiet och har väl tillsatt olika former av rådslag, komissioner som verkar och verkat men som ännu inte gett utslag i någon ny politik eller nya argument.

  Att i det läget skjuta budbäraren i form av partiets ledare känns väl inte jättefräscht.

  2. Är det här inte kritik som borde hanteras internt? Det finns ett kongressbeslut, efter det har diverse trubbel utspelat sig men sedan VU senast uttalade att man hade förtroende för HJ har väl inget i sak hänt. Dagens oppinionssiffror är bara ett reslutat av händelser som utspelade sig före förtroendeuttalandet och att siffrorna skulle dala borde ha varit förutsebart när man uttalade förtroendet.

  ReplyDelete
 11. Funderar allvarligt på om det du skriver inte kan ha ännu mer negativ effekt på ansiktet utåt för partiet, att du dessutom låter media ta rodret och styra även partiets innersta kärna och hakar på bland annats AB's häxjakt får mig klart att fundera på om Socialdemokraterna längre är ett parti för mig.... För mig Socialdemokrati alltid varit lika med sammanhållning där det räknas och det är definitivt inte det jag ser här!

  Jag undrar vart ditt egenintresse i detta är ämnat att leda och skulle det vara så att jag röstar rött ännu en gång så är det alls inte din förtjänst!

  ReplyDelete
 12. Om man ska summera nedgången från tronen så handlar den om taktik för att fånga så många målgrupper som möjligt, Alliansen har lyckats med det. Vad står Socialdemokraterna idag? En ledare med vänster-ideal som sparkar alla med invandrarbakgrund?. En ledare som ryggdunkar snedvridna förslag om utvisning av invandrare i Malmö? som sedan tas tillbaka?
  Sen har vi höger-fragmentet där Jan Emanuel Johansson skulle passat in som ledare, han ser modernt sett inga problem med att tjäna pengar på tidigare statliga segment. Är det fel att inte inse att S är ett parti inte lever i Verkligheten med så många olika krafter som rätt använt skulle vinna mark.

  ReplyDelete
 13. Bra om HJ är kvar över nästa val. Alliansen får då en klar majoritet.

  ReplyDelete
 14. Mycket bra sagt. Det är dags att byta ut "Åsa Nisse". Hans "förlåt mig..." börjar bli patetiskt. Veligare och mer opåläst politiker får man leta efter. Han far ju med sakfel i var och varannan fråga. Byts han inte ut snarast blir han partiets fördärv.

  ReplyDelete
 15. Någon säger att våra problem skall handskas med "internt" hrmmm jag tror allvarligt att ett av våra största problem är hur vi handskas internt med allting. Valberedningens arbete - internt och med en slasch av demokratiskt tänkande men det är på EN enda av valberedningen tänkbar kandidat som säljs in och sedan skall man hålla käften om allting annat.
  Andra säger att våra problem är för att vi vandrat för långt höger och tillåtit mångfald inom våra välfärdssystem Andra såsom jag säger att vi redan har ett kommunistparti i landet och vi behöver inte ett till. Vårat parti har aldrig varit ett "enkelt" parti och skall inte heller vara det. Att vara Socialdemokrat är - ur ett folkrörelsetänk - att vara olika men sätta samma mål och samma grund för det vi gör. Det är inte vad som pågår just nu i Rosornas krig som faktiskt är en realitet! Vi har heller inte några egentliga tankar på hur vi skall skapa ett samhälle där alla skall med klar för oss utan vi använder oss av samma retorik som igår - men igår var ett annat samhälle!!! Jag vet faktiskt inte hur vi skall helas samman igen. Som väljare kommer jag inte rösta på mitt parti i nästa val - jag kommer rösta blankt för jag ser ingenting som är värt något - förutom bråk, hot om uteslutningar, uttalanden som falska socialdemokrater, qvislingar och allt mer du kan hitta på t.ex s-bloggar. Å andra sidan kan jag också konstatera att jag som vanlig dödlig medborgare aldrig någonsin kommer bli politiker. Jag är inte perfekt och med tanke på det som hänt tidigare: DET finns inga perfekta människor....Jag är rådvill. jag vet vad min politiska grund ligger men jag vet inte var jag skall lägga min röst och min kraft. Och när man pratar runt så är min känsla inte ensam. Samtliga undersökningar visar också på att partiet - vi har misslyckats katastrofalt med att läsa av: Var är vi nu? Vad vill medborgarna vi skall arbeta med? Hur sammanför vi vår grund med dagens verklighet?

  Vi skall vara stolta över allt arbete vi gjort igår - det samhälle vi lever i är direkt skapat av Socialdemokratisk politik och tanke. Men då löste vi problemen som var då! Gör vi det idag....

  God fortsättning på det nya året.

  ReplyDelete
 16. Äntligen någon som säger som det är. Fram för mera uppriktighet inom politiken.
  Bra Ylva!!

  ReplyDelete
 17. Partiet måste nog inse att det sotra tappet har pågått länge ända sedan partiet började att dra sig höger ut

  ReplyDelete
 18. Hej Ylva

  Jag har alltid tyckt att du är en väldigt stark socialdemokrat och kvinna och nu beundrar jag dig väldigt mycket mer. Allmänheten förstår ju att du vågar säga det alla andra tycker.

  Lycka till!

  ReplyDelete
 19. Vad jag inte kan förstå, är att inte Juholt självmant avgår. Är han en sann socialdemokrat och vill sitt parti väl, skulle han kliva åt sidan för att rädda sitt parti.
  Moderaterna åker snålskjuts, de har inget parti att tävla med längre. Ett Moderatstyre är vad vi väntar oss igen, tyvärr. Stackars Mona Sahlin, som har sådan erfarenhet, blev tvingad att kliva åt sidan.
  Juholt har helt sonika kört socialdemokraterna så långt från målsnöret som det går att komma.
  Många socialdemokrater som jag känner som inte kommer att rösta som de har gjort.

  Anki

  ReplyDelete
 20. Det sorgliga är att för varje år som Sverige tar in allt fler invandrare som ligger utanför ramen "flykting" (en liten del av de som kommer) kommer fler socialdemokrater lämna S. Man kan inte ha ett parti som främst bygger på bidrag speciellt när de som får flest bidrag som grupp aldrig kommer in och tillföra något till arbetsmarknaden eller samhället. Hårda men sanna ord.

  ReplyDelete
 21. @Michael Arvidsson: Kritik mot enskilda personer, även om det handlar om partiledare, bör väl inte presenteras på bloggar och via media.

  Kring arbetsformer, nomineringsprocesser mm så har du rimligen helt rätt, slutenhet och allt för interna processer gör säkert att man hamnar fel och går i otakt med vad som händer utanför partiet.

  Men just allvarlig personkritik bör rimligen hållas intern om man inte har en agenda som går ut på att underminera personens ställning och ledarskap.

  ReplyDelete
 22. Det verkar ju ingen idé att säga så mycket mer än att varken den ene eller andre förstår varandra på rätt sätt och så har det varit alltsedan Olof Palme gick bort. Och så kommer det att vara ända tills vi inser vi inte är störst bäst och vackrast i Sverige längre.

  ReplyDelete
 23. Allvarligt Ylva, det är ju DU och den tidigare betongstyrningen, dvs dina tidigare kollegor som har lett partiet till detta. Att skylla på de som nu ska reda upp röran du/ni lämnat efter er känns ju inte så lite omoget.

  ReplyDelete
 24. Det här var väl jävligt onödigt. Hur kan man börja året med att ge Aftonbladet ännu mer vatten på sin kvarn genom att skriva en sån här skitsak på sin blogg? Varför kan inte ni "socialdemokrater" HÅLLA KÄFTEN??????? Vi måste få en chans att få ett fokus på politiken igen istället för alla dessa förbannade förtroendekriser. Varje gång som någon skriver någonting kritiskt mot Håkan Juholt på detta vis så börjar karusellen om igen och allt mindre fokus läggs på det politiska. Ni bidrar för fan själva till att siffrorna inte vänder genom detta.

  ReplyDelete
 25. Just när det gått några veckor utan att media vräkte på så var du bara tvungen att gå ut med det här. Känns det bra nu? Känner du att du nu har hjälp socialdemokratin framåt? Det är inte omtanke om partiet som får dig att reagera. Det sårar mig djupt att Alliansen vecka ut och vecka in kan sitta på åskådarplats och skratta när ni högersossar gång på gång gör ner vår ordförande. Han är för fan vald! Ta och respektera det och för fram kritiken internt istället för att göra nåt TV4 jippo av det. Detta är bara så otroligt sorgligt och gör att man mer och mer tappar tron på politiken och demokratin.

  ReplyDelete
 26. Ett antal "partivänner" vägrar uttala ett öppet förtroende för Håkan Juholt. Mona Sahlin av alla drar igång en debatt om valproceduren om val av partiledare (= tydlig indirekt kritik). Och på årets allra första dag (=nyhetstorka)går en tung politiker som Ylva Johansson till direkt angrepp. Varför erkänner du inte, Ylva J, att det rasar en maktkamp inom socialdemokratin? Först offrades Mona, nu ska Håkan jagas ut i kylan och partihögern åter besätta alla platser. Om detta fortsätter ett kort tag till kommer jag gå ur SAP och gå med i - ? Vänsterpartiet? Det finns det i alla fall lite djävla ordning. Det saknas inom S i dag. Gå ut och säg ifrån Juholt! Alla ledande partiföreträdare måste gå ut och uttala sitt stöd för Juholt. Det kan inte vara helt ointressant att han valdes av partimedlemmarna på en enig kongress!

  ReplyDelete
 27. Håller med fullständigt,Håkan Juholt borde avgått för länge sen.
  Han har gjort bort sig för många gånger för att nånsin bli trovärdig igen.

  ReplyDelete
 28. Personligen tror jag att siffrorna beror mycket på TV4:as politikerblogg där de tycks hindra alla som skriver något negativt om högerblocket och låter sedan vem som helst kunna kritisera vänsterblocket hur grovt de vill utan att bli bannade på deras blogg.
  Det verkar som om politiken styrs mycket av massmedialt politikerintresse. Massmedia borde visa sig mer opartiska än de gör. De förstör annars mer än de hjälper till.

  ReplyDelete
 29. Det unika i den nuvarande situationen är att drevet och undermineringen mot en sosseledare kommer från inom partiet och från socialdemokratisk press (= Aftonbladet). Det usla läget beror helt klart på partiet själv. Eller i varje fall grupper inom partiet. UppenbArt är att du är en del av denna grupp som håller på att avskaffa partiet.

  ReplyDelete
 30. En förklaring på era låga siffror hittar ni här: http://somjagserdet68.wordpress.com/

  ReplyDelete
 31. Att S har tappat väljare är inget nytt, detta skedde innan H.J. blev ordförande.
  Y.J. har varit med ett tag, och hon borde veta att så är fallet
  Kanske Y.J. fick nobben av H.j. på julfesten.därav denna smutskastning
  Det är jäkligt naivt att skylla på alla andra, och skriva om problemet i sin blogg.
  Är man vuxen tar man en disskusion med hela gruppen eller håller käft.
  Så lilla Ylva, väx upp och bli vuxen

  ReplyDelete
 32. Så skönt och befriande att någon äntligen vågar ta bladet från munnen. Socialdemokraternas ständiga förnekande av de interna problemen för ju annars tankarna till Iraks "Bagdad-Bob".

  ReplyDelete
 33. Mycket bra Johan Klintberger. Jag håller helt med. Säg ifrån nu Håkan! Så här kan vi inte ha det längre. Jag kommer också att garanterat lämna partiet om högerfraktionen driver på Juholt. Inte nödvändigvis för att min lojalitet ligger hos Håkan, utan för att han faktiskt är vald av kongressen och att tanken på att Tomas Bodström och andra stollar skulle få en framskjuten position i partier får mig att se det sunda med ett hopp från Västerbron. Nu kan inte vänsterfraktionen fortsätta att vara lojala mot tanken att vi inte ska tvätta vår byk offentligt. Nu är det dags att stå upp för den partiordförande kongressen faktiskt har valt! Vi har redan ett "nytt arbetarparti", vi varken vill ha eller behöver ha ett nytt dito. Vi behöver ett sant socialdemokratiskt parti som samhällskritiskt kämpar för ett sammanhållet samhälle med ökande jämlikhet och demokrati.

  ReplyDelete
 34. Jag är en borgerlig väljare och när Mona Sahlin aviserade sin avgång blev jag "rädd" för att S skulle skaffa en bra partiledare som kunde utgöra ett hot 2014. Men då Ylva kan jag berätta att jag hade hoppats att du och Thomas Östros skulle ta över. För med er två som ledare skulle ni ALDRIG kunna vinna ett val. Du är oförskämd i debatter och Thomas Östros överlägsen och helt enkelt vidrig. Så jag tror inte att du har skäl att klanka ned på Håkan Juholt. Det hade sett ännu värre ut för ditt parti med dig och Östros som ledare!

  ReplyDelete
 35. Eva,
  Social dem-s nedgång kan man inte skylla enbart på Juholt. Den har börjad i M- Salins tid här under trycket av assyrianer/armenier/greker har ni tagit ett jävigt beslut om "folkmordet" 1915 . Ni försökte att skriva om, politisera historien och la sig in i gamla etniska konflikter som vänster brukar göra. Därför började lämna er turkar/azerier/ujgurer/usbeker o.s.v. De, som hoppades innan valet att ni ska rätta till felet och häva beslut, tror inte på det längre och lämnar partiet. Det kommer att fortsätta.

  ReplyDelete
 36. Ett antal "partivänner" vägrar uttala ett öppet förtroende för Håkan Juholt. Mona Sahlin av alla drar igång en debatt om valproceduren vid val av partiledare (= tydlig indirekt kritik). Och på årets allra första dag (=nyhetstorka)går en tung politiker som Ylva Johansson till direkt angrepp i sin blogg. Varför erkänner du inte, Ylva J, att det rasar en maktkamp inom socialdemokratin? Först offrades Mona, nu ska Håkan jagas ut i kylan och partihögern åter besätta alla platser. Om detta fortsätter ett kort tid till kommer jag gå ur SAP och gå med i, ja, kanske ditt gamla parti Vänsterpartiet? Där finns det i alla fall lite djävla ordning. Det saknas inom S i dag. Gå ut och säg ifrån Juholt! Alla ledande partiföreträdare måste öppet uttala sitt stöd för Juholt (vilket jag ser att Ylva J nu gjort enligt TT - bra!). Naturligtvis behövs förändringar inom S men låt jobbet skötas internt och spela inte "Nya arbetarpartiet" i händerna. Det kan inte heller vara helt ointressant att Juholt valdes av partimedlemmarna på en enig kongress!

  ReplyDelete
 37. Att det förekommer en höger och en vänsterfalang inom det socialdemokratiska partiet vet säkert de flesta. Många kommer säkert att gå över till vänsterpartiet innan valet och andra går antagligen över till miljöpartiet eller sverigedemokraternas sida för att rösta istället. Detta beror i så fall mest på allt kaos de försöker hemlighålla inom S men som kommer fram förr eller senare.

  ReplyDelete
 38. Ylva, du verkar vara en av få socialdemokrater med fötterna på jorden. Med dig i en styrande position så har socialdemokratin en framtid, kanske bara som kontrast till sittande regering, kanske mera.

  Men tack för att du visar att du ser verkligheten för det den är.

  ReplyDelete
 39. Det beslutet om "folkmordet" stödjer ett fascist land Armenien, som ockuperar 20% av ett annat land och som är skyldig till folkmord av Azerier. Eftersom ni har tagit ett beslut som inte har ngt med soc-demokrati att göra, lämnar er folket.
  Juholt har inget ned att göra

  ReplyDelete
 40. Krukan, det är jättebra att det finns en höger- och vänsterfalang. ´Högerfalangen har dominerat genom Carlsson (vänster men för svag mot Feldt och de andra), Persson och Sahlin i ett kvarts sekel. Under detta kvartssekel har partiet övergett i princip alla de ideologiska och politiska ställningstaganden som gjorde det framgångsrikt. Under detta kvartssekel har partiet blivit en pragmatisk-politisk masking vars existensberättigande består i att vinna val och inget annat. När nu denna "idéstruktur" utmanas går man ut och sticker kniven i ryggen gång på gång. Tragiskt och ovärdigt detta fina parti.

  ReplyDelete
 41. Sossarnas tapp började när Mons Sahlin blev tagen med händerna i kakburken - människor tog sig illa vid att hon kunde ta en timeout och komma tillbaka på samma sätt som nu Juholt gjort. En vanlig Svensson hade fått sparken + dagsböter av sin arbetsgivare. Det är tydligen skillnad på folk och fä och sånt genomskådar folk.

  ReplyDelete
 42. Jag själv var gråsosse i många år, men när Ingvar Karlsson tog över tyckte jag det blev alltför grått och trist. Folk kom till vallokalerna i sina palestinaschalar och näbbstövlar och såg ut som de gjorde i DDR. Men som hjärntvättad sosse man var så ställde man sig snällt i kön ändå och om vi fick en valsedel av ett högerparti brukade vi spotta på den och trampa på den framför ögonen på deras valarbetare. En del uttryckte sig om att de var kapitalistsvin hur grovt som helst. Sedan dök Göran Persson upp som gubben ur lådan och visade sig trumpen och butter och självgod och försökte införa högerpolitik istället. Han började sko sig själv och hade ett rykte om sig att vara både snål och girig. Nu fick man hönsskinn och rysningar i nästa valkö och röstade i ren panik på alliansen. Så dök Mona Sahlin upp och tog över rodret och man blev så uppretad att man röstade i ren ilska på moderaterna. När hon tackade för sitt dök Håkan Juholt upp istället. Gud va gla jag blev. En trevlig man med en fin munstasch och allt och visade upp en glad och hurtig sida. Nu djäklar tänkte man, skall jag ta på mina näbbstövlar igen vid nästa val 2014. Jag älskar allt med humor och min favorit var Åsa-Nisse en gång i tiden, men nu stod det inte riktigt rätt till. Turkietresan, bostadsbidragen, lögnerna, apspelet och förlåtelsekampanjer och ett herrans tjohej och konstiga svar till allt möjligt. Besvikelsen blev stor och sorgen likaså så nu blir man nog soffliggare 2014.

  ReplyDelete
 43. Det är väl ändå inte så att socialdemokraterna ska bedöma - eller välja - sin partiordförande efter systematiska beställningsskriverier i en avogt inställd nyhetsapparat?
  --
  Håkan Larsson, historiker

  ReplyDelete
 44. Sverige är på väg att falla sönder. Landet befinner sig i ett sönderfall. De fattiga och sjuka har ingen talan och vår fackförening tycks varken synas eller höras mera. Politikerna har antagit den mörka sidan. Talar vackert och kvittrar som fåglar, men det har växt ut en gadd i deras munnar och deras gifttänder har många fått smaka på. De uppträder ofta som Dr Jekyll och Mr Hyde och tycks ha även bildat en allians tillsammans med landets penninggamar och och den nya tidens varulvar som numera tillhör Sveriges socitet. Många politiker sluter sig i mörkret, allierar sig med den mörka sidan och förtiger sanningen. Man vägrar att lyssna på de utsatta och förtiger eller försvarar sig mot vad massmedia informerar om. Sverige är ett avskärmat land. Vi rör oss i slutna led, svarta väggar av tysnad och koder. Ingen rör vid varandra längre. Ingen dröjer med blicken. Inombords mår folk ofta dåligt. Man tillåter varulvar tjäna pengar på sjuka, fattiga och utslagna och på våra jobbare som idag har förlorat sin status som hederliga arbetare. Ett tydligare sönderfall av Sverige har inte skådats sedan Karl den tolftes tid. Om det varit krig och utplåning av allt hade man kanske förstått det bättre, men så som det går till idag är det svårt att förstå överhuvudtaget.

  ReplyDelete
 45. Att borglig press skulle ligga bakom sossarnas fall kan endast en totalt insnöad konsperationsteoretiker utan kontakt med verkligheten hävda. Aftonbladet är i särklass den tidning som går hårdast åt S. sen har vi alla blogguttalande och sms o dyl bland de inom S

  ReplyDelete
 46. Av vad jag kan minnas när jag lyssnade på Göran Persons riksdags debatt i slutet av hans karriär sade han. Varför rösta på kopian ( moderaterna) när originalet redan finns. Alltså väljarbarometern hade långt tidigare börjat att sjunka för Socialdemokratin. Förändringar som ex, synas mer, perioden mellan valen har jag saknat. Kunskap, undervisning vad vill socialdemokraterna har fattats. I många år. Faktiskt tror jag att många inte har tillräckliga kunskaper om politik i överlag, med risk att jag blir dum förklarad. Vi läser om sådant som skrivs i massmedia,TV, internet. Och framkommer negativa händelser påverkas människors synsätt,åsikter och värderingar. Samarbete inom partiet måste vara ett måste för att en gemensam politik ska existera och är hållbar i längden. Det ska inte vara som en följdverkan efter en storm, typ Dagmar med träd som har rasat och energin försvinner åt medborgarna. Man kan säga så här: om 75% av befolkningen tycker att något är rätt eller fel så har dessa 75% rätt.

  ReplyDelete
 47. Håller med Martinmarx. Du (Ylva) skriver att du vill ha ett jämlikt samhälle men de som blir förnöjda av ditt skrivande är de politiska motståndarna samt ett antal högersossar som varit ute i samma syfte som du, att få bort Juholt. Men han om någon har väl talat om behovet av ett solidariskt samhälle

  Om det skulle väljas en ny partiledare, vem skulle det bli? Risken är det blir en av högersossarna som exempelvis Damberg. Då har man verkligen skitit i det blå skåpet vad gäller en tydlig välfärdspolitik.

  ReplyDelete
 48. @ Auroras, så om 75 % av befolkningen tycker at man ska gettoisera judar så har befolkningen rätt? Är inte föreställningen att folkets kollektiva åsikt representerar sanningen en rätt gymnasial åsikt?

  ReplyDelete
 49. Arne Roland, det är ju den känslan man har haft ett tag nu: att högersossarna omöjliggör Juholts position så att man ska få till ett omval av ordförande där man kan säga till vänstern att "ni hade er chans".

  Om det blir blir så kommer jag att sluta rösta överhuvudtaget. Bra jobbat Ylva!

  ReplyDelete
 50. @Martinmarx, jag tycker att den åsikten är låg. Om vi ska analysera varför människor i dåvarande Tyskland med omnejd hade en antisemitism som eskalerade i en masspsykos vilket doktriner säger, en påverkan på befolkningen att dom teg när mass avlivningen pågick. Hur många procent vet jag inte som opinerade sig mot dåvarande politik utan att få ett straff på ett eller annat sätt. Du kanske vet?

  ReplyDelete
 51. Jag känner att jag tycker S tankar är de rätta för människa och samhälle. Tyvärr så måste jag säga att jag aldrig i mitt liv (sedan några år tillbaka) skulle lägga en röst på S. ALDRIG!!!
  Jag funderar på om jag ska rösta blankt eller strunta i det helt.
  Det sägs att rösta blankt är bra för då visar man att man är missnöjd. Men jag är så arg/missnöjd att jag inte ens vill rösta blankt. Jag vill visa att jag inte ens vill delta.

  Jag bor i den stad som numera kallas Muteborg (Göteborg) och där tror de flesta socialdemokrater som jag känner att Muteborgs räddning är att vi får bort S från styrande ställning. Det säger en hel del det.

  Ett grundläggande problem som jag tror att S har är att ni hela tiden ska förklara era brister med att "onda borgare" försöker misskreditera er. Det är tröttsamt och bara fånigt att säga så.
  Sen är det vanligt att socialdemokrater försvarar sina göranden med att vanligt folk inte förstår bättre. Vare sig ni har rätt eller inte i det så tror jag ni förlorar på att ha den åsikten.

  Själv undrar jag om jag ska rösta blankt eller inte rösta alls. Jag kan lova att det känns inte bra vad jag än väljer, men vad ska jag göra?

  ReplyDelete
 52. Det går inte att få fokus på politiken med en så pass dålig partiledare. Inse dennes roll i dagens samhälle. "Ljugholt" och hans falang borde förstå detta och avgå. Utan byte är matchen över innan den ens börjat. Sluta vara så fb... naiva och tro att rörelsen kan komma ur detta genom att "börja prata politik". "Ljugholt" måste bort. Hos majoriteten är han "helt körd" och detta kommer inte att gå att reparera genom att börjar "prata politik". Vem vill ha en statsminister som "fifflat" och ljuger hit och dit samt till detta en första dam som förskingrat...sluta vara naiva...

  ReplyDelete
 53. Är inte du Ylva en förklädd kommunist i sossekläder?
  Påstå dig ha förtroende för Juholt och samtidigt fördöma honom är att tala med kluven tunga.

  ReplyDelete
 54. Socialdemokratin kommer att landa på ca 10% i valet 2014. När 100.000 medlemmar inte får höras inom partiet så lär de inte slita i någon valrörelse heller. Socialdemokratin har fått ett gigantiskt gap mellan ledare och medlem. Jag tror den enda vägen tillbaka är en ny kongress med en helt öppen valprocess. Det finns många kloka yngre socialdemokrater som aldrig får en möjlighet att föra fram sina tankar om framtiden. Att fortsätta driva myten om att Sverige var bättre förr är det ingen som tror på längre. Socialdemokratin behöver ny ledning och nytt partiprogram för 2000-talet.

  ReplyDelete
 55. Jag håller med. Han vare sig säger något eller har någon klar politik om vad det är han vill göra. Syns mycket lite, verkar inte veta vad S skall göra. I fall S skall vinna nästaval måste man ha en ny partiordförande. Tyvärr Håkan det är dags att dra sig tillbaka så fort som möjligt.

  ReplyDelete
 56. Björn, du har så rätt i vad du skriver. Passar sig inte "Ljugholt"-falangen finns snart bara nyvalde "broder Kim" med vilken dessa kan "flumma" och drömma om svunna tider med....

  ReplyDelete
 57. Håkan Juholt är något helt nytt som partiledare. I sitt installationstal 26 mars lyfte han fram
  -kulturen
  -barnfattigdomen
  -bostadsbristen
  -infrastuktursbehoven
  -människovärdet
  med mera.
  Han gav genom detta briljanta tal skrämselhicka åt borgarna och åt de borgerliga media ( där endast 1.6 procent ägs av arbetarrörelsen, men ca 16 procent dock säger sig ha arbetarvänliga ledaravdelningar - resten, 84 % ÄR helt borgerliga). Därför startade omedelbart det drev som kulminerade 7 - 17 oktober.
  Intressant är, att sedan detta Juholts första tal talar alla partier om barnfattigdom och infrastruktur,tex.De har alltså tagit hans frågor, eftersom de insåg att de var politsikt relevanta.
  - Håkan Juholt är alltså den bästa (S)-ledare partiet haft sedan Palme och Erlander.
  - Men - vad som fattas i oppositionen är hjälp till partiledaren att arbeta fram och formulera skarpa förslag.
  - Ta vräkningarna av barn, 700/ år. Gör upp en plan och en finansiering för hur dessa ska elimineras.
  - Ta äldreomsorgen- Räkna på hur bemanningen ska ökas, även nattetid, och hur grundläggande krav (duschning, utevistelse, musik- och tidningsstund etc)skall permanentas i verksamheten-Och lägg fram ett finansierat förslag (plattare skatt.)
  -Alltså: mer verkstad, mindre snack.
  Ni i partistyrelsen och i VU: prioritera att utforma konkreta förslag, snarare än att endast debattera. Först då blir vi en opposition att räkna med.

  ReplyDelete
 58. Ärligt talat, så länge man som socialdemokrat går ut och säger att man har förtroende för Juholt-ja då har man förlorat mitt förtroende. Det betyder nämligen att 1. Du ljuger eller har missat alla blunders och 2. Du tror att jag som väljare är lättlurad. ALDRIG blir han min statsminister. Hur trevlig han än är (det betvivlar jag inte).

  Vi skrattar åt Juholt. På middagar, i fikarummet, på nyårsafton. Olika sällskap i olika sammanhang, men med detta gemensamt, gamla som unga. Vi skrattar åt honom. I början var det lite roat eftersom det var så komiskt med allt upp och ner vänt, men nu är det ett mer tragiskt skratt, lite uppgivet.

  Saknaden av en opposition som gör politiken dynamisk och framåtsträvande är enorm. Samhället dras isär, ungdomsvåldet ökar, skolresultaten i förorterna försämras, kriminaliteten blir allt mer avancerad och svårlöst, nyrekryteringen till dessa nätverk är enorm. Som ett brev på posten fångar SD upp alla som ser dessa samhällsproblem, och Juholt förstår inte frågan om främlingsfientlighet. INGENSTANS ser jag antydan till att se en politik från er sida som belyser integrationen. Inte ens du Ylva, som är en rutinerad räv, knyter an till verklighetens problematik-förorten som brinner.

  Det är faktiskt inte bara icke-politiken som är i kris för S. Det är också budbärarna. (Observera plural) S måste tänka i helt nya banor. Börja rekrytera/headhunta rätt folk (hoppa över förankringen), fundera över skogslänens makt i förhållande till väljarunderlaget och sedan börja kommunicera. Det är klart att det finns folk för detta också, men inte så länge de gamla strukturerna ska hållas kvar. Att blogga så här är ett utmärkt sätt att börja nå ut. Men det finns fler. Hur gör övriga VU?
  Sist men inte minst, skapa trovärdighet NU Ylva. För allvarligt talat, inte har du förtroendet kvar för Juholt? När du släcker lampan på kvällen och det bara är du som frågar dig själv. Lura mig inte där.

  ReplyDelete
 59. Äh,som varande sosse i hela livet, kan jag inte annat göra än att hålla med dig.
  Men vem fan ska man skylla för tidens gång?
  Juholt darrade av iver att få bli det han nu är, föreståndare för chokladfabriken, som hitintills varit en instution, grundmurad, fastspikad, nästan som en naturlag. Det var bara det att folk fick smak på annat godis, som gladhjärtat tillhandahölls av en smartare säljare. Juholt kom in försent, när det var hans tid, så var den redan ute....tyvärr

  ReplyDelete
 60. Sluta gnäll på borgarpressen, vad färväntar ni er? Klart att borgliga sympatisörer angriper (s) det är deras jobb och det har de alltid gjort utan att (s) gått tillbaka. Självklart är svaret att (s) driver en politik som ungefär 25% av svenska folket tilltalas/känner förtoende för. Förr fanns inget (mp) med förtoende hos väljarna, nu tar de en stor del av (s) väljare.

  ReplyDelete
 61. Vilka är frågorna som partiet tänker driva? Helt enkelt vad är partiets nuvarande aktuella progran för framtiden? Nostalgi kommer man inte långt med. Utan kompassriktning irrar partiet runt i skogen upplever jag nuläget. Frågan är även om Ylva är en tillgång eller belastning för partiet i dagsläget.

  ReplyDelete
 62. Först var det Mona o nu du Ylva, som kommer fram med sina planer o tyckanden, alldeles fel tidpunkt! Hur kan ni?! Vi skall står bakom Håkan Juholt, vi skall stödja honom! Verje individ behöver en tid för att komma in sin roll som ordförande, så även HJ. Fattar ni inte det? Är ni ledare i VU från födelse eller? Varför får inte HJ en inkörningstid? Varför? Vad sysslar ni med i partiet? Tror du att du väcker förtroendet med ditt daltande om samma sak gång efter annan? = FEL, FEL o FEL!!!! Personliga konflikter tas inom partiet, i möterna...inte via media ---- fattar du? Om du tror att öppenhet menas med detta så har du missuppfattat det hela. Öppenhet, visst men innan man kommer fram via media så har man tagit fram en gemensam politisk plan överlaget. Det är det viktigaste i politiken! Att politiksa planer sållas genom den ideologiska båtten o skrivs ner o alla skall hållas sig på samma plan. De personliga nyanser framkommer endå, o kvaliteter som politiker o som ledare via framförandet av de gemensamma målen. Jag räknar dig i samma skara med Östros med compani, inkompetenta politiker i sakfrågorna, tumma bablandet är inte så kreativt o givande att lyssna som väljare.

  ReplyDelete
 63. Det är fascinerande att se hur socialdemokatin verkligen anstränger sig för att hålla liv i ett mediedrev som hade ebbat ut för länge sedan om det bara vore för Juholts misstag.

  Partiets sjunkande siffror beror framför allt på den fundamentala oförmågan att samarbeta inom partiet, på interna kombattanter som hellre ser partiet söndras än viker från sin egen strävan att mätta sin makthunger.

  Det vi ser nu är troligen en historisk förminskning av socialdemokratins storlek och betydelse i svensk politik som antagligen blir permanent. Och det är de flesta i partiet, inte minst du själv, mer skyldiga till än Juholt.

  ReplyDelete
 64. Ja Ylva. Det är Juholts fel att sossarna tappar väljare.

  Rasen kan självklart inte ha något att göra med att sossarna viker sig för moderaterna i alla relevanta frågor eller att det ENDA sossarna vill använda sitt mediautrymme till är att tjata om hur usel deras partiledare är.

  Jag tycker ditt inlägg andas arrogans. Det är inte självklart att sossarna automatiskt kommer tillbaka till den dominans de haft. Däremot kan jag lova dig att så länge som ni sossar bara vill slåss sinsemellan så fortsätter raset.

  Kör på du, skyll på Juholt. Det tackar Fredrik Reinfeldt säkert för.

  ReplyDelete
 65. det här var det sämsta hitills!
  partiet har svikit sin ideologi och sina visioner och försöker
  verka i dubbelheten att säga ett och göra ett annat,
  det går bara inte och det är inte personen Juholts fel, så du lägger sten på bördan i ett jättekänsligt läge, hur kan du nu? - hur man än ser det Ylva är ditt utspel en stor skada och ofattbart klumpigt, samma klubb som Östros m fl, Juholts tabbar ter sig som smålöjligheter och oförargerliga i jämförelse,
  socialdemokratin kommer aldrig att driva bättre borgerlig
  politik än moderaterna, (jag menar att det är det ni gamlingar försökt i många år) då kunde lika gärna Reinfelt ta över S,

  ReplyDelete
 66. Indoktrinerade "Ljugholt" fanatiker är blinda för verkligheten, det ser vi ju bevis på här så som Susanne RV. Låt dem hållas så är man snart ner på 10%. 70-talet är borta för alltid, bidragssamhället var ju ett misstag av astronska mått, vilket ju även Palme erkände. Erlander och Co må rotera i sina gravar när de hör retoriken från dessa bakåtsträvare.

  Släng ut dessa "vänsterflummare" och låt S bli ett arbetarparti i och med tiden. Ett parti där varje medborgare gör rätt för sig, där begränsade sociala skyddsnät finns när dessa behövs samt skapar förutsättningar för varje individ att utvecklas och bidraga till samhällets utveckling. Bevare oss för någon "sekt" som står och jublar och åt "Ljugholt" på någon intern kongress. Totalt frånvarande om vad en modern arbetare har för behov, dreglandes inför någon potentiell framtida toppost.

  Titta bara hur bra det gick när denna " vänsterfalang" skulle varva listor med nej-säjare inför EU valet. Total succé. Fortsätter detta till nästa val lär vi få säga "They did it again...."..

  ReplyDelete
 67. Jag röstade på sossarna förra valet. Jag måste bara skriva att jag tycker det är oerhört stötande med era falangstrider.

  Juholt attackerades av motståndare i partiet redan då han tillträdde. (T ex av Bodström). Sedan sitter hans motståndare och läcker uppgifter till pressen för att bli av med honom. Han har faktiskt inte gjort något fel! Reglerna var helt oklara. Han trodde att han gjorde rätt.

  Jag tycker det är så fullkomligt fel det ni gör. Ni sänker ert eget parti genom dessa attacker på partiledningen! Vad händer om Juholt byts ut förresten? Kommer ni att ge er på nästa partiledare på samma sätt? Förmodligen... Tror ni att folk vill rösta på ett sådant parti, och tror ni att folk har förtroende för en partiledare som inte stöttas av hans egna partikamrater? Knappast...

  ReplyDelete
 68. Fru Johansson har rätt i att den svenska skolans kvalitet har försämrats. Vi kanske bör påminna oss om att det var med hjälp av Vänsterpartiet kommunisterna där Ylva Johansson var riksdagsman som tillsammans med Socialdemokraterna drev igenom kommunaliseringen.
  Där började nedförsbacken för skolan med det kommunala ansvaret och upplösning av regelverket för skolan...
  Fru Johansson skyller förfallet av skolan på borgaren då dessa har varit i regeringställning den senaste perioden.
  Det är att göra det lätt för sig. Fru Johansson inser säkert att det tar lång tid att restaurera skolan. En oljetanker behöver lång sträcka att bromsa in och ändra färdriktning. Nu är ju inte intellektuell ärlighet så vanligt i politiken.

  ReplyDelete
 69. Förresten... Sluta bete er som maktfullkomliga pampar! Om ni har en partiledare så ska ni också stötta honom! Annars har partiet inte en chans. Och om ni vill byta ut honom, så gör det inte genom offentliga maktkamper i medierna. Ingen gillar ett parti, vars företrädare beter sig så illojalt...

  Om ni nu inte vill förlora nästa val förstås. Man börjar nästan undra om ni ledande sossar vill vinna, för ni beter er på ett sätt som gör en valseger så gott som omöjlig vem ni än väljer som partiledare.

  ReplyDelete
 70. Jag tor att många känner som jag, bara en stor uppgivenhet så länge vi har en clown som leder partiet. Herr Juholt uppför sig som en barnunge med snabba impulsiva kast och är så lång från den trygghet pariet alltid känt i att ha en stark, trygg partiledare som står för sina åsikter och har en fast linje att driva. Ett ja ena dagen är ett nej nästa för att bli ett kanske den tredje dagen. Och är kanske fel har han fått dåliga underlag... Det började redan med Libyien om ni minns. Nej, det får bli något annat nästa val till någon kan komma och rädda det som finns kvar av spillrorna. Jag tycker du är stark Ylva! Din analys av situationen är helt rätt!

  ReplyDelete
 71. Tomtemor..enkelt för att "Ljugholt" är en flopp av astrnomiska mått. Lev med tiden och inse att när saker framkommer, likt de som gjort om honom, är man i majoritetens ögon "rökt" Detta går aldrig att reparera hur gärna man än vill och hoppas. Velar man dessutom hit och dit, har fel i saklig underbyggnad titt som tätt, samt säger förlåt så fort något blir jobbigt, ja då blir ju inte saken bättre.

  Tänk dig honom i framtida tv debatter, med hans ryggsäck, samt en sambo vilken förskingrat. Öppet mål för vilken motståndare som helst. För allas bästa får man hopas att HJ inser att han är "körd".

  Det finns inget att sluta upp bakom vilket ju alla mätningar den sista tiden sedan alla skandaler tydligt visar. Svenska folket vill ha en stark ledare och ingen "flumputte" som tassar i olaglighetens gränstrakter. Oavsett om det gäller brukande av bil eller fusk med bidrag. Hur skall HJ någonsin kunna stå i en talarstol och med trvärdighet tala om individens behov att göra rätt för sig, betala skatt samt inte utnyttja bidragssystem.

  Det finns inget att sluta upp bakom hur gärna man vill. Enda lösningen är att slänga in T Bodsröm. Dock är det väl tveksamt om han vill leda ett sjunkande skepp?

  ReplyDelete
 72. @SFurustrand. En fråga bara. Exakt vad är det som gör att du identifierar dig som socialdemokrat, för inget du säger visar att du har vare sig bildning eller förståelse kring vad det innebär. Kryp tillbaka till nån Alliansblogg där du hör hemma.

  I övrigt förvånad över hur lång tid det tog innan den reaktionära och bakåtsträvande högerfalangen vaknade.

  ReplyDelete
 73. @Ylva: Om jag minns rätt så sökte jag redan innan valet 2006 sökte jag kontakt med dig om förändringarna som var på väg i sjukförsäkringsystemet. Det såg inte bra ut, tyckte jag, de sjuka var på väg att hamna mer i kläm. Det fanns, som jag såg det, en för dålig förståelse av villkoren, speciellt för de som hade psykiska besvär (stress m m).

  Efter valet har jag genom dig sökt kontakt med de inom (s) som varit med och tittat på psykiatrin.

  Jag fann aldrig att du var speciellt intresserad. Själv tyckte jag det var konstigt efter mina år som skyddsombud och huvudskyddsombud. Och med alla de år av utbildning i psykologi som jag råkar ha.

  Naturligtvis undrade jag (och undrar fortfarande) hur det står till med det interna arbetet i partiet. Vem anses värdig att delta och varför?

  ReplyDelete
 74. "Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan."

  Om detta verkligen är din analys av situationen Ylva, då är partiet verkligen illa ute. Och så anklagar vi Arkelsten för att blunda för historien.

  Jag tom hoppas att detta är ett internt maktspel, för om du verkligen tror att partiets usla läge inte kan skyllas på någon annan än Juholt, ja då saknar du både analysförmåga och självinsikt.

  Med sådan politisk fingertoppskänsla förtjänar inte partiet de 25%.

  Och är det ett internt påhopp i maktspelet, ja då är det inte något som direkt gynnar ditt eget parti.

  ReplyDelete
 75. Ingen partiledare är starkare än sin svagaste medarbetare, inget hockeylag är starkare än sin svagaste kedja.
  Vad händer när hockeylaget går dåligt? Man kan inte sparka alla spelare och låta tränaren/sedaren ensam spela matchen. Man måste byta ledaren!
  Socialdemokratin har inte "bara" en politik att sälja. Vi har den bästa politiken för de flesta. Problemet är att vi har inga säljare som kan marknadsföra varan samt bakgrunden till varför folk behöver varan (ideologin).

  Vi kan vinna om vi säljer på rätt sätt och med rätt säljare. Är Coatchen fel så måste denne bytas ut. Inget konstigt. Ett starkt parti kan erkänna sina fel och brister ett större parti gör något åt sina fel och brister.

  Det är skönt att någon (Ylva) som sitter i toppen vågar berätta sanningen. Vi har inte råd att vänta till nästa val för att få väljarnas betyg, vi måste börja arbeta NU!!!

  Jag vill att vårt land skall bli det bästa för mina barn, jag vill att mina barn skall vara stolta över sitt land, jag vill att mina barn skall vara stolt över att pappa är Sosse. JAG vill att mina barn skall komma och säga "Jag har gått med i SSU för att påverka, förändra och för att det känns rätt". Vi kan det tillsammans i partiet, skapa detta land igen. Men en förändring krävs! Vem mer vågar stå upp och låta bli att tänka på sin egen karriär i första hand utan sätta folkets bästa i första hand. Det är för Sverige och väljarnas bästa vi gör detta. Att vara likt en fästing som suger sig fast tills den är nöjd eller blir bortsliten med huvudet kvar är inte charmigt. Jag vill! Vill du?

  Tack Ylva!!!

  Tord Wallén Gävle

  ReplyDelete
 76. Martin. Min käre vän. Jag är uppväxt med "riktiga sossar", dvs drickandes saft med Erlander, sittandes i knät på Svante Lundkvist, pratandes politik med Palme på en strand på Gotland, suttit långa timmar i filosofiska diskussioner med Olle Svensson, prat politik med GP etc. Så kom inte och tro att du skulle kunna upplysa mig om vad som är en riktig sosse. Med all respekt har jag har haft långt bättre lärare än dig. Tro mig!

  Det jag fått med mig sedan barnsben är att var och en gör rätt för sig mot samhället, bidrag är något som man nyttjar i minsta möjliga mån samt värnar om varandra. Detta har jag fått med mig från dessa herrar. Gör din plikt innan du kan kräva din rätt..

  Jag är en riktig sosse i skäl och hjärta men av den gamla riktiga skolan. Så är jag lärd och så kommer jag att förbli. Det jag aldrig kommer att bli är någon "vänsterflumsosse" Främst för att jag vet vad dessa kämpar tyckte om den ideologin.

  ReplyDelete
 77. Sara..vettigt skrivet..tyvärr något "Ljugholt"-maffian åter är totalt blinda inför.

  ReplyDelete
 78. Ylva allt du skriver är konjunturellt, dvs, har med dagliga politiken att göra och ingenting med vad det har med den djupa orsaken för SAP nedförbackeväg. Jag minns at jag nämnde på Bommersvik flera gånger den förändrade situationen para alla socialistpartier. Med andra ord, den förändring på väljarens skara, from en majoritet av arbetare till en majoritet meddelklass funktionärer och tjänstemän. SAPs kundkretsen som "arbetarparty" har ändrad i takt med samhällets förändringar. Det var lätt för mig att förutspå! När jag nämnde detta, började jag att vara misstänkt av partyledningen. Jag minns att inför 1998valet, Rapport intervjuade mig som utrikeskorrespondent jar var då, om Hur du ser på SAP perspektive inför valet? Min enda svar var "jag tror att svenska folket kommer att inser att socialisterna är mer nämlika än alla andra". Med detta menade jag, och så blev förstådd att det gick inte längre med en falsk sossa varubeteckning som den mer nämlika partiet. Och det var sant! SAP förlårade 27 riksdagsplatser. Nu, när du lägger skulden på en bra man som gör allt han kan (och det är mycket litet) för att reda familjensjubelerna, är jag övertygad att SAP behöver, för det första sitt namn SOCIALIST, eftersom det namnet förknippas med militär, politisk och psykologisk förtryck av folket. Det går inte längr4e skrita med socialistiska drömmar när kommunikationsrevolutionen gör möjligt för alla att forska på vad socialismen har gjort fel på folk och naturen genom historia. Mer än 250 milljoner människor mördades eller skickades till krig för socialismen. Kom inte nu med nyheten att nazisocialismen och kommunistsocialisten ingenting hade med själva grundteorien med strävan till att jämna ut alla folkslag. Det går inte längre. Har jag, som vissa flyktinsterroriterna påståd att jag har blivit fascist? Långt ifrån! Jag fortsätter som tidigare att vara en demokrat med socialansvar, och en sådan ideologi passar bättre till SAP än gammaldags socialism. Det får inte längre att kalla sig "demokratiska socialister" och samtidigt bär ansvar för att ha stödjat alla kommunistdiktaturen runt i världen, med Viet Namn och Kuba i spetsen.

  Carlos Medina de Rebolledo
  f.d. socialist, nu en frimänniska

  ReplyDelete
 79. SFurustrand, det är bara så synd att dina lärare inte lyckades sätta avtryck i din analytiska förmåga. Du börjar helt plötsligt att prata om bidrag, att göra rätt för sig, vänsterflummeri och annan rappakalja. Din bitterhet och ditt förakt skymmer dina argument, för den skull du nu har några. Det senare mycket oklart.

  ReplyDelete
 80. Tydligare opposition behövs i partiet mellan demokratiska personer, Det måste vara tillåtet att tala om sin åsikt i ett demokratiskt parti. Annars ä4r det inget demokratiskt parti vilket valet av Juholt visade med briljans. En kritik av partiledae och politikinnehåll är verkligen på sin plats - men bara om den drivs öppet och kritikerna står för sina åsikter. Sluta hymla i vaga uttalanden tycker du att Juholt ska bort säg och skriv detta. Samma gäller andra frågor av politisk karaktär. Stå upp och visa vem du är och vad du tycker,

  ReplyDelete
 81. Stämmer sitt efternamn så står vi nog rätt långt ifråga om ideologi.

  Det grundläggande är ju den politik som bedrevs på 70-talet tappades bort individens koppling till det total systemet. Det blev ok att flumma runt med akassa och förtidspensionering i tid och otid. Folk sökte sig snarare dit än att försöka hitta sätt att återgå till arbetslivet. Många tappade kontatkten med samhället.

  Din eminenta analytiska förmåga har vi ju inte sätt röken av så den är ju svårt att berömma. Kanske läge för dig att återgå till någon vänsterblogg? Vänsterpartister har aldrig hört hemma i rörelsen.
  Det absolut viktigaste är att alla efter bästa förmåga gemensamt bidrar till system, dvs gör din rätt innan du kan börja krävadin rätt. För många kräver sin rätt utan att ha bidragit med något..

  ReplyDelete
 82. Det är ju bara det att ditt grundpåstående inte går att belägga. Allt du säger stämmer in på Alliansens politik omsatt i social praktik så det är så oerhört svårt att förstå vad du menar när du säger att du är socialdemokrat. Jag jobbar idag som välavlönad tjänsteman med rätt stort ansvar på en framstående myndighet. Anledningen till det är att jag fått gå i en bra förskola, bra grundskola, bra gymnasieskola, bra komvuxutbildning och bra högskola. Jag har dessutom när livet har varit tyngre fått socialbidrag och a-kassa. Jag tycker du ska sluta med dina föraktfulla påståenden om människor som kämpar för att göra sitt bästa. Du är bara en bitter, reaktionär och hatisk människa. Vad som fick dig att bli så förvirrad att du tror att du hör hemma i vårt parti kvarstås som ett mysterium för oss andra. Du har inte förstått nånting, simple as.

  ReplyDelete
 83. Jag har nog förstått mer än du tror. Jag har aldrig uttryckt att varken skola eller sjukvård , annat än i enstaka fall bör vara enskilt ägda eller i cooperativ form. Problemet som S hade på 70talet var ju att för många levde på bidrag utan att göra sin rätt och ansåg detta som bra försörningsform. Man tappade således kopplingen mellan det vi måste bidraga med för att få det hala att gå runt. För många tog ut för mycket under för lång tid. Den kopplingen vet jag att OP slet med.Förstå att vi alla har ett gemensamt ansvar för våra trygghetsystem. Det går bara inte att ta utan varje individ måste även bidraga med intäkter. Så enkelt är det. Gammal hederlig moral.

  Vi kan nog diskutera det där med vem som har tolkningsföreträde om vad är uvårt parti. Jag har lett hela mitt liv rakt i smeten så något vet jag.

  Det finns oroväckande tecken på en återgång åt det hålet när man hör hj-falangen uttala sig i olika frågor. Sedan blir jag irriterad när jag har släkt som fuskat sig till sjukbidrag och råd med 4x4 jeep och stor husvagn, betald av mig och andra. Det är oerhört viktigt att alla förstår att bidra till systemen och inte bara fiffla för att maximera uttag.

  Sedan tror jag att "Ljugholt" är helt fel man att leda detta. Man kan inte ha den ryggsäck han har. För partiets bästa måste han bort snarast.

  ReplyDelete
 84. Lugn Ylva Johansson. Det är inte bara ett litet förtroende för Håkan Juholt och (S). Det finns fler ledare och partier idag som är kraftigt ifrågasatta. KD till exempel trots att de påminner om Er politik en hel del är kraftigt ifrågasatta där folk mer och mer ifrågasätter religionspolitik överhuvudtaget eftersom det aldrig kommit något tillräckligt gott ur det oavsett land. Mest babbel utan verkstad och en underdånighet gentimot storebror moderaterna. Maud Olofsson var inte heller så omtyckt i slutet och fick sadla av. Deras nya partiledare har inte heller tillräckligt förtroende och hela centerpartiet är i gungning. Sedan finns det partier som vänsterpartiet och folkpartiet som inte riktigt har funnit sin plats mer än på golvet och ligger tysta och lurar. Folk vet inte riktigt var de har dem och ryggar tillbaka. Reinfeldt och dennes knapptryckarestatister behöver inte oroa sig så länge de har miljöpartiet på sin sida mer och mer och att Ert förtroende dalar. SD är ett i allra högsta graden bara ett nytt skojareparti som resten av Er alla och kommer ändå aldrig bli mera en tunga på vågen. Antingen så skojar de till sig många röster i valet 2014 på bekostnad av allt elände Ni andra har ställt till med eller så åker de ut som pannkakor när Reinfeldt och miljöpartiet laddar om. Det Ni borde göra i (S) är att först och främst börja använda Er helikoptersyn och få en bättre bild över läget och sedan snabbt som fan agera nu och inte i morgon. Då är det redan för sent!

  ReplyDelete
 85. Först måste Socialdemokraterna sätta sig och bestämma hur man ska leda landet.Apoteken ska alla tillbaks till Apoteksbolaget?
  Ska Moderaterna fortsätta ljuga om Bildt?
  Vad säger man om Etiopien, dra in bistånd eller?
  Men skynda på, det finns många viktiga frågor att be svara.

  ReplyDelete
 86. Jag tycker ditt blogginlägg är ett väldigt bra exempel på socialdemokratins totala panik och förfall, där ni i krisens ögonblick totalt tappar konceptet och slutar tänka på partiet och de väljare ni företräder och istället sänker er så lågt att ni börjar hugga varandra i ryggen åt alla håll när ni inser att ni håller på att totalt tappa kontrollen. Det är så att man mår illa......

  ReplyDelete
 87. Valet av Socialdemokraternas Valberedning var sanslöst, som vanligt.
  En förnyelse inom partiet är 100 % viktigare än att gå till ett nytt riksdagsval med ett gäng av Pavlovska hundar.
  Ersätt Trojkan med deras barnbarn eller finn folk utanför detta tröstlösa sällskap av inbördesbeundrare.
  50 % vid sista valet gav en chans men den chansen blåste bort helt och kan inte komma igen med samma laguppsättningar.
  Riv och bygg ett nytt demokratiskt system från början.

  ReplyDelete
 88. Jag har under alla år trott att Ylva Johansson varit en äkta socialdemokrat – inte en högersosse och klassförrädare. Det smärtar mig att behöva betrakta alla de knivar som stuckits i ordförandens rygg. ”Även du min Brutus”, kunde han med rätta ha sagt, ”du också Brutus”, ”men vad gör du här Brutus?”, ”titta ytterligare en Brutus”, ”roligt att träffa dig Brutus”. Så många är knivhuggen.
  http://svenerland.wordpress.com/2012/01/02/sorg-i-hjartat/

  ReplyDelete
 89. Ylva, Ylva, Ylva...
  Minister, som hade hand om den viktiga sjukförsäkringsfrågan inför förra valet.
  Det val då S tappade en 12% ledning mot Alliansen till en förlust.
  M a o missade hon ett öppet mål då.
  Men allt är nu Juholts fel, eller....
  Inget är som självkritik, men är man gift med den som satt och stryrde i FK var det kanske inte helt lätt att komma med kritik då.
  Vad vet jag min arme väljare.

  ReplyDelete
 90. Ylva Johansson, du har helt rätt! Visst handlar det om Juholt. Allt färre har förtroende för honom och det är knappast konstigt. Han svajar fram och tillbaka som om han desperat försökte hålla balansen i full storm. Det är skandal efter skandal och det är löfte efter löfte som saknar täckning. Juholt hade alldeles rätt när han innan han blev vald till partiordförande sade att han inte var rätt person för jobbet. Det är han inte!

  Ni hade Mona Sahlin, som om hon hade fått chansen hade kunnat vara en utmärkt partiordförande och som även hade potential att bli en utmärkt statsminister. Tyvärr fick hon inte chansen! I stället tvingades hon in i det destruktiva samarbetet med V (där tappade ni många väljare i förra valet!) och hon gav ett bakbundet intryck under hela valrörelsen. Sorgligt. Hade Mona Sahlin fått vara den politiker hon i sitt avgångsstal visade att hon är hade ni, S, befunnit er i regeringsställning i dag.

  Med Juholt i ledningen hamnar ni aldrig där. Han är helt enkelt alldeles fel. Välj om och välj rätt den här gången. Acceptera att ni gjort ett misstag och skicka hem Juholt till skogen. Ju fortare ju bättre. Det är fortfarande långt till nästa val och Sverige behöver en trovärdig socialdemokrati!

  ReplyDelete
 91. Har du funderat på vad de siffrorna baseras på? Och varför? Att folk i det egna ledet följer drevet och ger sig in i clownjournalistikens vansinne är för mig obegripligt. Det är precis sånt här som kommer att skicka de egna medlemmarna till andra partier. Inte medias drev.

  En normalt funtad människa tror inte på varken United Minds, Novus eller aftonbladet. De har alla intressen som gör att de inte kan förbli opartiska.

  "Den kände industrilobbyisten Susanne Hammarström, i företaget Diplomat PR, skriver i sitt framgångsrecept hur lobbyister kan påverka politiker att ta de ”rätta ” beslut som gynnar industrins vinstintressen. I sitt framgångskoncept ”Framgångsfaktorer för politisk påverkan” kan man läsa följande:
  Använd media
  - Få frågor kan vinnas utan medias hjälp Media påverkar och sätter dagordningen

  Media tillsätter och avsätter makthavare
  Media når in i vardagsrummen
  Media är politikernas viktigaste informationskälla
  Media speglar inte, utan skapar verkligheter"

  Och du hänger på.

  Tack vare att högt uppsatta i de egna leden attackerar den egna partiledaren kommer jag lämna S för annat. Jag och alla som kan vara kritiska till Media går inte på det dom pysslar med. Men det gör tydligen du.

  So long, och tack för att ni förstör Socialdemokraterna.

  Att ett mediadrev är Juholts fel är som att hylla Reinfeldt för den vidriga sjukreformen

  ReplyDelete
 92. Hej Ylva!
  Det känns som ni "gamla" socialdemokrater gör allt för att skjuta partiet i sank. Inte fick Mona Sahlin särskilt stort medialt stöd från er partikollegor och inte heller får Juholt det. Om ni i partistyrelsen bestämmer er för en partiledare måste väl ni stötta denna person i med och motgång. Om ni nu bestämt er för att ge Juholt en chans så gör det också!

  ReplyDelete
 93. Socialdemokratins problem går tillbaka till Tage Erlanders tid. Den exceptionella industriexpansionen under 50- och 60-talen skapade grunden för Sveriges välstånd. Andra Världskriget och Koreakriget var dom bakomliggande faktorerna i kombination med att Sveriges industri och infrastruktur stod intakt i ett Europa där mycket var sönderslaget. Med skenande orderingång följde ett enormt inflöde av skattekronor till Tage Erlanders kassakistor. Experiment med social ingenjörskonst hade gyllene dagar. Allt som hade en god intention kunde finansieras.

  SAP bestod ursprungligen av socialister, men nu, när pengar och makt fanns inom räckhåll, anslöt sig karriärsugna människor med icke-socialistisk grund. Fragmenteringen inom rörelsen var ett fakturm. Det var här som dagens problem grundlades. SAP var den bibliska guldkalven i våra dagar.

  Tage Erlander och Olof Palme var två svaga ledare som inte förmådde hålla rörelsen ren från liberaler och andra icke-socialister.

  Mycket har hänt sedan dess, och under de senaste tio åren, har en allt sörre del av mänskligheten insett att Socialismen är död. Vad händer då med en rörelse som är så fragmenterad som SAP? Jo, den bryts upp. Det är detta vi är åstunda vittnen till idag.

  Käbblet inom S är endast en naturlig, djurisk, reaktion. Så är det för all verksamhet när plattformen för gruppens existens krymper.

  ReplyDelete
 94. Hej Ylva,

  jag tror inte att socialdemokraterna, på sikt, kommer att tacka dig för detta oreflekterade nyårsinlägg, däremot kommer vänstern att bocka redan i nästa väljarbarometer. Jag tar nu ett steg åt vänster. Det här går inte längre. Du, tillsammans med den grupp som varit med i socialdemokraternas toppskikt sedan mitten av 90-talet inser uppenbarligen inte er egen medverkan i partiets (och Sveriges) förfall. Detta blir ert eget fall. Så småningom. Tack för mig.

  ReplyDelete
 95. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 96. Ett av de största problemen inom socialdemokratin är den gamla principen, som ursprungligen kommer från kommintern rörelsen, nämligen slutenhet och frånvaro av öppna diskussioner. Resultatet blir att några gubbar vet alltid bäst, politisk och ideologisk stagnation istället för nya idéer, folk klänger sig fast vid gamla värderingar, "det var bättre förr", man förlorar kontakt med verkligheten och hellre vill se den värld man byggt upp någonstans inne i huvudet. Ett exempel: Mona Sahlin vågade aldrig ifrågasätta samarbetet med V, man ska väll inte debattera och försöka vinna opinionen.
  Det som verkligen slår, båda när det gäller Ylvas inlägg och alla kommentarer här, att industrin och företagande nämns som bäst som något negativt, typ "beslut som gynnar industrins vinstintressen", som om man kan driva industri utan vinst. Är det inte industrin som genererar de varor och skatter som betalar skolan, välfärden och en arme av byråkrater som tar hand om allt detta? Man skapar inte arbetsplatser med populistiska slagord typ "arbete åt alla och en solidariskt finansierad och väl fungerande välfärd", som Ylva skriver. Man måste först se till att det finns pengar till allt detta. Och pengarna kommer från företagande, från industrin, som är så hatad inom vänstern. Och vad menas med solidaritet? Att de som har arbetat dag och natt, knappast haft några helger och tack vare det skaffat sig högre inkomster ska ge bort det till de som alltid kan utantill hela veckans TV program?
  Vill socialdemokratin komma tillbaka ska de presentera ett program som verkligen leder landet in i framtiden, folk är ganska trötta på populistiska slagord. Och det har inget att göra med Juholt, Sahlin eller Johansson.

  ReplyDelete
 97. Hämtad från:
  Vi som inte tänker rösta på Alliansen i valet 2014

  Nu får det väl ändå vara bra?
  Inser ni inte att ni sköter era meningsskiljaktigheter och konflikter sämre än vilken arbetarekommuns styrelse som helst? Förstår ni inte att ni håller på att förinta vårt parti?
  Många av våra medlemmar funderar på att gå ur partiet och allt färre har förtroende för vår partiledare och för vår politik, mycket tack vare ert agerande!
  ...
  Vi menar inte att det ska sättas munkavle på folk, vi ska ha högt i tak i vårt parti, men VARFÖR lyfter man inte de funderingar och tveksamheter man hyser INTERNT istället för genom Aftonbladet/SR/SVT/Internetbloggar?

  Red ut vad ni behöver reda ut, ta tag i det en gång för alla för fortsätter ni såhär är det inte bara väljarnas förtroende som sviker utan även medlemmarnas...!

  Skulle ni ändå känna att ni MÅSTE säga något som ev skulle kunna vinklas till något negativt, om vår politik eller vår partiledare, kan ni kanske säga det till varandra eller varför inte i en diskussion med partiledaren direkt?

  Om vi slutar prata om varandra och istället börjar prata skolpeng, privatiserad skola/vård, infrastruktur, järnvägar, bostäder, ungdomsarbetslöshet osv så får vi många av dagens alliansanhängare att vrida näsan åt vänster. Varför märks inte vänstervinden i partitoppen? Varför står vi inte på barrikaderna och ger svar på väljarnas krav på styrning av våra samhällsfunktioner istället för att slåss inbördes och prata opinionssiffror?

  Ska vi gräsrötter sluta upp bakom er i framtiden är det dags att ni börjar visa att ni är värda vårt fortsatta förtroende och stöd, för vi börjar bli tveksamma...

  Med vänliga hälsningar:
  Camilla Ymer – Ordf Socialdemokraterna i Uppvidinge
  Anders Hedlund – Socialdemokraterna i Mörbylånga
  Carina Gunnarsson – Socialdemokraterna i Avesta

  länk:
  (https://www.facebook.com/pages/Vi-som-inte-t%C3%A4nker-r%C3%B6sta-p%C3%A5-Alliansen-i-valet-2014/168262429857435)

  ReplyDelete
 98. Juholt är bara en i raden av falska och hycklande S-politker som vi väljare har tröttnat på. De värderingar som S en gång stod för har försvunnit helt.

  Partiet har haft många chanser under årens lopp att bygga upp Sveriges välfärd, att minska klyftor och att utvecklas. Dessa chanser har man helt tappat bort och därmed kontakten med verkligheten.

  Det bär mig emot att erkänna det, men Alliansen har haft många bra synpunkter på den tidigare politiken. Hur kan det komma sig att en moderat plötsligt har samma värderingar som en S-politiker?

  Jag vet att jag och många andra vänstermänniskor har svårt att förstå denna logik.

  Alliansens syn på pengar och mänskliga värden är ju tyvärr inte ny. Med fasa har jag sett och förstått att många försämringar i svensk vård och skola är beroende på beslut som kom långt innan Alliansen kom till makten. Vem såg till detta? Jo, Socialdemokraterna.

  Jag kommer aldrig att rösta på Alliansen men ej heller på S, så länge vi inte kan se stora förändringar i politik, val av ledare, en föryngring, en skärpning helt enkelt.

  Detta är och har varit partiets ansvar i många år, och det är riktigt fegt att skylla på Juholt eller Mona Sahlin för den delen.

  ReplyDelete
 99. Du är taleskvinna i arbetsmarknadspolitiska frågor. På vilket sätt har du gett oss socialdemokrater förtroende för en nya progressiv arbetsmarknadspolitik? Vad är dina riktlinjer, ditt nya grepp som ger medborgarna och framför allt dom arbetslösa ett hopp om framtiden?
  Ditt påhopp på Juholt är så politiskt taktlöst att man häpnar. Det enda intresse du tjänar är Aliansens, Aftonbladets och medias aptit på "nya hårda slag mot Juholt". Förstår att det smärtar att bli petad, men å anadra sidan var du ju ansvarig när vi förlorade valet och regeringsmakten. Om du har idéer om en ny politik, så framför dom då
  och skyll inte på Juholt för det som inte skedde tidigare.

  ReplyDelete
 100. Med sådana partivänner behövs inga politiska fiender. Vi ser igenom ert hyckleri Ylva, inse det.

  ReplyDelete
 101. Jag som har varit sosse håller med Ylva i kritiken mot Juholt. Juholt måste bort för partiets bästa, gör han inte det går det sämre för Socialdemokraterna.
  Till de som inte tror mig: Hur länge sedan var det som ni kollade opinionsmätningarna? Tydligen över ett år sedan. Men visst, då satt Mona vid makten, men konstigt nog gick det bättre för henne än vad det gör för Juholt. Med tanke på att hon är mer svenskfientlig än Juholt så borde det ju ha varit tvärtom.

  ReplyDelete
 102. Det är ingen tacksam roll att komma med detta budskap, men nödvändig. (S) måste göra ett omtag, annars är chansen till ny valvinst borta. Det är den jobbiga sanningen.

  ReplyDelete
 103. Peter F, det finns ingen partiledarkandidat. Ett omtag leder bara ut i tomhet. S är ett parti i upplösning, det finns ingen ideologi, det finns ingen politik, det finns inga ledarämnen. Det är orättvist att säga att S har fått den ledare de förtjänar, det menar jag inte, utan det är snarare så att S sitter med sin egen Svarte Petter.

  ReplyDelete
 104. Jag har tappat mycket förtroende för sossarna under det gågna året. Men det beror inte på Juholt utan sådana som dig Ylva Johansson. Ni i det gamla gardet som gör allt för att kasta smuts på Juholt för att ni är på väg att förlora er gamla maktbas. Ni i sosse-högern kunde ju varken vinna val eller skapa engagemang. Så sorgligt att ni hellre sänker den första s-ledaren på länge som faktiskt vill något än att utmana moderaterna. Men det säger ju en hel del om dina politiska prioriteringar. Skäms!

  ReplyDelete
 105. På vilket sätt tror du ditt utspel kommer att hjälpa partiet att få förtroendet tillbaka?

  Man blir så trött på att kämpa dag ut och dag in för att sedan veta att det finns personer som hela tiden skadar partiet med en massa onödiga utspel. Tänk om du skulle spenderat den tiden du skrev detta inlägg till att skriva om faktisk politik istället.

  Personer som du skrämmer bort väljare. Du borde skämmas.

  ReplyDelete
 106. Ylva har ju så rätt i det hon skriver. Att följa kommentarströmmen illustrerar tydligare än något annat problemen inom S. En övertro på det egna partiet som nu verkar rämna - en självbild som rasar ihop som ett korthus. En tro att "om vi bara håller det internt blir det bra" - då har man inte fattat ett skit av samhällets utveckling de senaste 10 åren. Ett krav att sluta upp bakom ledaren som ju en gång för alla är vald. Vald av vem? Många gräsrötter är helt överkörda av valberedningen och till slut är Juholt en kompromiss som tyvärr verkar vara en katastrof. Och detta ständiga tjat om borgarna och nån slags konspiration. Känns som argumentation från kalla krigets tider fast omvänd. Med en sån tomte som Juholt vid rodret behövs inga konspirationer - bara en press som vädrar blod. Skrämmadne och fascinerade att se denna nutidshistoria (dokusåpa?) utspelas framför ens ögon. Ge mig skålen med popcorn, tack!

  ReplyDelete
 107. Hej Ylva ! jag har alltid sett Dig och ser Dig fortfarande, som en klok och kunnig partikamrat och företrädare för socialdemokraterna.
  Det är därför, för mig, oförståeligt att Du gått ut offentligt i din blogg med anklagelser mot Håkan Juholt.
  Det skall vara högt i taket i partiet och jag vill inte ha munkavle, men särskilt högt uppsatta partimedlemmar bör besinna sitt ansvar.
  Man kan inte bara gå ut och säga sin hjärtas mening. vissa saker nör behandlas intern eller möjligvis mellan skål och vägg.

  ReplyDelete
 108. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 109. Jag är jättetrött på mediadrevet, och det räcker inte med media, ni internt gör allt för att förstöra för partiet. Juholt är en karismatisk, osvensk politiker, ingen grå sosse. Socialdemokraterna har länge haft interna problem, ni har inga visioner (det har inget annat parti heller), och ni är inte moderna. Men det är inte Juholts fel, det är ni gamla "gråsossar" som har format politiken, och inte kan komma med något nytt. Det är svårt för honom att styra ett sådant parti. Sådana här pinsamma blogginlägg gör bara allt värre. Stöd honom i stället och be någon att kritiskt granska dina inlägg innan du publicerar dem!

  ReplyDelete
 110. Som man bäddar får man ligga. SAP:s partimedlemmarnahar inte haft en chans att delta i valet av partiledare och därmed indirekt krävaen öppen presentation och idédebatt mellan flera kandidater. Valberedningen verkar vara en inre klick som inte ens förmår att granska kandidatens förflutna och poltiska position. Jag är inte alls imponerad av Julholt, men det beror inte på hans hantering av bidrag, utan påde uttalanden och deklarationer som han har gjort i medierna. Han är ingen partiledargestalt, med sina vacklande uppfattningar och sin avsaknad av en välgrundad ideologisk bakgrund. Visserlige lägger han fram idéer som är självklara at ställa upp på, men det är intresantare det som han inte ens nämner och den suddiga bild ´han ger på en välgrundad politisk uppfattning. Han är, som flertalet av de nuvarande positionerade sossar en produkt av partietskorridorbesökande, inte någo gedigen ideologiskt bildad. Socialdemokratin har blivit en katastrof.

  ReplyDelete
 111. Tomas Stenströmers inlägg är bra och en trolig förklaring till varför inte Juholt har internt stöd och varför vi inte bär partiledaren genom dessa strider. Däremot vill jag inte kalla Juholt för tomte - ärligt vet jag inte vem han är och jag känner honom inte så jag vill inte skylla partiets kris på honom. Det krävs mer än en partiledare för att så fatalt haverera. Någon här upp pratar om klassförädare när han/hon benämner partikamrater. Well han är i gott sällskap för lien går skarp inom våra egna kretsar mot partimedlemmar just nu. Och vad är det för fel om våra kommunistiska partikamrater väljer att gå med i Vänsterpartiet? Det blir en stark vänsterfalang inom riksdagen MEN att vara Socialdemokrat är INTE att vara kommunist. Det är en j...gt stor skillnad i huru man angriper samhällsproblemen och hur man ser till att alla skall vara delaktiga.

  ReplyDelete
 112. Hur skall man kunna ha något förtroende för ett parti som har så mycket konflikter internt. Vad står egenligen socialdemokratin för? Problemet är inte nytt och det blir bara värre.

  ReplyDelete
 113. Jag tycker Socialdemokraterna borde jubla. Var fjärde väljare i Sverige tycks sympatisera med partiet. Det är ju en fantastiskt hög siffra. Eller är det nåt slags axiom att Sossarna skall ha 40% i evighets tider. Sossarna borde var mer än nöjda o ge uttryck för stor glädje att så många tänker rösta på dem om det vore val. Grattis!!!

  ReplyDelete
 114. Vem tjänar mest på de upprepade attackerna på Juholt och vem tjänar minst Ylva?
  Var finns nu den solidaritet som förr så starkt präglade den socialdemokratiska rörelsen?
  Vart tog de gamla idealen från förr vägen?
  För inte tog väl klasskampen slut med Branting, Erlander och Palme Ylva?

  ReplyDelete
 115. Mycket bra skrivet : Just när det gått några veckor utan att media vräkte på så var du bara tvungen att gå ut med det här. Känns det bra nu? Känner du att du nu har hjälp socialdemokratin framåt? Det är inte omtanke om partiet som får dig att reagera. Det sårar mig djupt att Alliansen vecka ut och vecka in kan sitta på åskådarplats och skratta när ni högersossar gång på gång gör ner vår ordförande. Han är för fan vald! Ta och respektera det och för fram kritiken internt istället för att göra nåt TV4 jippo av det. Detta är bara så otroligt sorgligt och gör att man mer och mer tappar tron på politiken och demokratin.
  Högersossarna kan bilda ett eget parti..Mona , Ylva m.fl så blir det lugnt och S kan börja diskutera vad det är de vill genomföra i Sverige. Finns ju hur mycket som helst som är fel och ska ändras som det är nu.

  ReplyDelete
 116. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 117. Denna långa samlig av förvirrande kommentarer visar verkligen att SAP är ett minne blott. Det är ni, som beklagar beklagandet, som sänker partiet. I stället för att hålla på och gråta över att någon angripit partiledaren och bla bla bla, borde ni försöka få igång en klok diskussion om vad socialdemokratisk politik betyder år 2012 och hur man ska angripa de
  problem som både världens situation och den nutida regeringen skapar. Ni verkar vara helt tomma av idéer och kunskaper och vill bara tala om "solidaritet" och "sammanhållning" som bara är tomma ord i era munnar. "Enade vi står - söndrade vi falla". Enade kring vad då? Ni tycks inte ha ett stumme av politiskt medvetenhet och ni vet inte vad socialdemokratisk politik borde vara. Sluta detta tjfs och visa vad ni förmår, om ni förmår någonting!

  ReplyDelete
 118. Ylva!

  I stället för att fortsätta med detta tjafs om vems felet är: Du är så vitt jag vet talesperson för S i arbetsmarknadspolitiska frågor. Vi är många som väntar på ett övertygande, framtidsinriktat program för bättre arbetsvillkor, -försäkringar, näringspolitik med mera. Varför gör du inte ett sådant i stället för att syssla med krypskytte? Det har funnits många guldlägen under hösten och de finns fortfarande, det tragiska och snart oförlåtliga är att inte S "gamla garde" kan fånga bollen och utarbeta en politik som inte bara är en reaktion på regeringsförslag. Är du och ni allt för vana vid att ha tjänstemän i regeringskansliet som fixar era program? Den tiden är förbi, ni (och vi) måste själva göra jobbet!

  Medlem än så länge...

  ReplyDelete
 119. Civilisten kunde kanske skriva egna inlägg istället för att kopiera andras?!

  Hade jag velat skriva ett inlägg i detta forum, hade jag gjort som nu dvs skrivit det själv!

  ReplyDelete
 120. Juholt måste bort.
  Med honom på posten är det kört.
  Carin Jämtin är den rätta

  ReplyDelete
 121. Sluta tjafsa om Julholt. Vi måste kräva att ett primärval av partiordförande ordnas inför den kommandekongressen. Ett val där varke partimedlem får rösta. Precis om socialisterna i andra länder gör. Samla en lista med namn och ställ detta krav till partistyrelsen. Låt sedan en öppen anmälanav kandidater äga rum. Valberedningen ska inte "välja" kandidater, man naturkligtvis måste de granska dem som presenterar sig,genom att använda formella kriterier, inte eget tycke eller preferenser.

  ReplyDelete
 122. Det ställningstagandet är modigt och ansvarsfull. Läget är allvarligt, det handlar inte om personer eller falang rivalitet som är löjligt. Det handlar om etik och trovärdighet inom politiken som är grunden i det svenska samhälles modell och därför media och folk har upprorisk ställning, Som etisk regel lämnar alla offentliga personer sitt uppdrag när de hamnar i blåsväder( det är oskriven regel) och det har sket även inom Socialdemokratin tidigare, och jag tror att svenska samhället inte kommer att glömma eller tolererar det som har hänt, och jag är säker på att nästa val är också redan förlorad. Svenska samhället är värdestryd. Under föra valet läste jag en kommentar som skrivit så här: en parti ledare som är bidragare och en minister som flyttar till USA under valet, hur kan ni vinna valet??. Och kommentar i det här blogg också bekräftar detta. Tragiskt nog är det odemokratiska röster hörs och vill tysta folk och det är märkligt för socialdemokratin och de säger vi ska lämna den bakom oss och utveckla partiets program för att vinna valet, men hur och vilken förutsättning?? det är löjligt, man blundar framför verkligheten , och det är struts politik. Och jag håller också med Mona Sahlin om ändring i partiledare förberedning, Socialdemokratin är det enda parti i Sverige som inte har ändrat och demokratiserad sig på 100 år i motsats till andra partier, det liknar fortfarande Sovjetisk Politbyrå praxis. Det är tragiskt att socialdemokratin har hamnat i en sådan situation i brist på intellektuellkraft.

  ReplyDelete
 123. När Göran Johansson dök upp i media med "de andra platsade inte" så fattar jag att det är kört för Juholt. Det blev nog övertydligt att Juholt plockats fram av den interna "gubbmaffian" Det finns en sak i den här långa kedjan jag undrar över. Flera skriver i andemeningen om att de och inte andra är riktiga socialdemokrater. Finns det någon av alla debattörer som kan tala om för mig hur denne socialdemokrat ser ut eller vad den bor. Jag har alltid uppfattat socialdemokrati som en folkrörelse Då borde de flesta vara rätt olika eller hur? Är det inte det som en gång var socialdemokratins storhet. Folkrörelsen kanske blev kapad av ett gäng som tänkte mest på sin egen välfärd. Karl Petersen i Luleå verkar vara en ovanligt klok socialdemokrat som tror på öppen debatt i politiken. Så återigen bra att Ylva Johansson satte ord på vad nog många tänker. Nu har socialdemokratin sin stora möjlighet att bli ledande inom demokratin. Låt de medlemmar som vill vara ordförande presentera sig och låt sedan alla medlemmar rösta i ett direkt val.
  Det är inte farligt att låta medlemmarna få bestämma i ett demokratiskt parti.
  Lycka till alla socialdemokrater med att skapa De Nya Socialdemokraterna.

  ReplyDelete
 124. Att många röstar efter utseende, popularitet, utstrålning m,m. hos partiledaren är ju ganska välkänt xxxx-effekten, jag röstar efter den realpolitik som partiet står för, det finns dock gränser. S har numera nått den gränsen, d,v,s inbördes tjafs, knivar i ryggen, falskspel m,m. Ditt uttalande nu Ylva var bara ytterligare ett övertramp av maktgalna S-politiker som känner sej överkörda när Håkan valdes till partiledare.
  Ett sånt parti är inte värd min röst, det är ganska tungt, jag har alltid röstat på S, men nu känner jag att det är nog, nu blir det den blanka röstsedeln.
  Jag förstår inte hur S resonerar inom partiet, är ni alla så maktgalna att ni har fullt upp med att kasta skit omkring er istället för att fungera som politisk opposition. Skäms på er. Du Ylva lämnade ju inga större politiska avtryck efter dej som statsråd i en S-märkt regering, så dina angrepp på Håkan är därför än mer främmande.
  Håkan är ingen favorit hos mej, men han är en duktig politiker, en av de bättre som S kan frambåda i dagsläget. Men vad hjälper det, S skrämmer ju bort sina väljare med inbördes bråk och tjafs.
  Var höll ni hus när Caremabråket var på tapeten? Inte ett ord från S, betyder inte dom gamla något för er längre? De gamla som har arbetat upp vårt välstånd?
  Alliansens människosyn har väl mycket i övrigt att önska, något som jag trodde att S vägde upp med en mer mänsklig syn på gamla och sjuka, men inte, ni har fullt upp med inbördes tjafs, dubbelt skäms på er.
  Alliansen köpte mångas solidaritetssjäl för ett jobbskatteavdrag bestående av smulor från den hela brödkakan som de redan rika fick i skatteavdrag m,m.
  Är det inte opposition mot sådana orättvisor ni ska ägna er åt?
  Ditt bloggande fick ju stort genomslag, Aftonbladet nappade direkt som en huggfrisk gädda, den slasktidningen har ju gått i spetsen för häxjakten på Håkan, så det är klart de gjorde stora rubriker av din blogg.
  Det är dax för en ordentlig skärpning om S inte ska raderas ut som politisk kraft i det här landet, men jag är ytterst tveksam till om om ni kan lyfta er till att utföra politisk opposition än att bråka inbördes.

  ReplyDelete
 125. Herregud. Är det verkligen så att du (Ylva) inte inser att det är meningslösa inlägg som dessa som är en del av de problem vi har? Hur ska vi kunna fokusera på politik så länge du och andra håller på och skriver ner partiet och Juholt? Det kommer bara bli ytterligare en vända i tidningarna om att Juholt inte har förtroende bland sina egna, och varför ska då andra ha det?

  Kritik som inte leder framåt borde du hålla för dig själv eller ta upp med Juholt själv. Skriv det inte på din blogg. Vem medietränade dig? Snälla, börja bry dig mer om partiet än din egen position i den.

  ReplyDelete
 126. Hej Ylva
  Det vore bra om du skrev inlägg om den Socialdemokratiska politiken på ett sådant sätt att den blir lätt att förstå. För ingen förstår det inlägg som du gjort nu
  mvh
  Bengt Johansson
  Socialdemokrat
  Eskilstuna

  ReplyDelete
 127. Tack Ylva! Vi vill rikta ett stort tack till dig för det goda samarbetet.

  http://bit.ly/sEkTQF

  ReplyDelete
 128. Om du med denna blogg menar att jag skulle få ett förtroende för dig och göra gemensam sak med dig och förkasta Juholt så tror du fel, Ylva Johansson- jag har inget förtroende för dig då du misslyckats så kaptitalt att följa upp den omröstning om Fas 3 som ni i oppositionen drev på i riksdagen, samma där med din riksdagsmannakollega Josefine Brink i vänsterpartiet, om du hade velat visa dig som ett fullvärdigt alternativ till Juholt så är dina chanser helt förbrukade. Du kan ju ta del av Arbetsförmedlingens nya statistik och där se att det fortfarande skrivs in medborgare i Fas 3. Detta hade aldrig skett om oppostionen varit stark och i oppositionen ingår ni socialdemokrater, och du personligen profilerade dig väldigt starkt i frågan vilket borde medfört att du hade lagt mer fokus på frågan och verkligen gjort något som bättre hade kunnat öka socialdemokraternas förtroende istället för att förlöjliga partiet med denna blogg. Byt ut Juholt om det nu är så viktigt men se hellre till att slutfölja och kräva att ett beslut i riksdagen verkligen efterföljs! Så du får nog fortsätta att sträva efter att Fas 3 SKA STOPPAS! Gör ditt jobb!

  ReplyDelete
 129. Det är jobbigt att läsa om och om igen samma melodi i denna blogg, oavsett om det är Sten Stenson (jagtar bara ett namn ur raden) eller någon annan. Ni bara lägger ved i exakta samma eld som Ylvas kritiserade inlägg. Att bara ropa efter rättning i leden, s k "solidaritet" (lydnaden efter ledningen och käfthållande)gör inte SAP och dess politik bättre.
  Som man bäddar får man ligga. Det första steget är att se till att partiordförande väljs på ett demokratiskt sätt, jämförbart med valet av en republikpresident. Man behöver inte ha en monarki eller en aristokrati inom SAP. Har alla partimedlemmar fått vara med om att rösta i ett välordnat val av ordförande, då får man acceptera valet och stå ut med hans/hennes första valperiod och se hur hon/han skött uppdraget. Det är först då man har underlag att sätta betyg och stödja ett omval. När partiordförande och statsministerkandidat väljs bara av en klick partibyråkrater då kan man inte förvänta sig (i dagens upproriska samhälle) att alla ska säga Amen och hålla käft. De så ofta åberopade Solidaritetsbegreppet har, i mångt och mycket, blivit liktydigt med "cosa nostra". Den som säger något som strider mot etablissemangets mening och villkor stämplas som "kontroversiell". Håkans snedsteg kan flera, trots allt, "förlåta”, men en som varit "illojal" om partietablissemangets tolkning i någon viktig fråga, denne kommer aldrig att glömmas och förlåtas. Det som Anne-Marie Pålsson beskrivit i "Knapptryckarkompaniet" är bara ett syndrom över vad som partier i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet har förvandlas till. SAP borde gå i terapi. Det som behövs är inte en granskning av en partiledare som knappast har börjat sitt mandat. Det behövs en ordentlig psykoanalytiskt genomskådande av socialdemokratiska partiets tänkesätt och rådande vanor, av dess sätt att behandla avvikande idéer och samtidigt glömma bort partiets historiska grunder och utvecklingen av en bristande förmåga att betrakta tidens situation och se framåt utan att tappa sitt arvs inspiration. "Rörelsen" har blivit till en röra, folk"rörelser" har blivit förlamade och kloka åsikter har ersatts med pekfingerns upphöjande i luften, för att känna åt vilket folk det blåser. Ingen självrannsakan, ingen intern självkritik. "Enade vi står..." (enade i vad då?) Ser man vilka som nu valts att ingå i den kommande partiprogramkommissionen så får man kalla kårar. Ingen nämnd och, framförallt, ingen glömd. Det som gäller är inte ”att ta sitt förnuft till fånga” utan ”att följa John”

  ReplyDelete
 130. STOPP STOPP !!!!
  SLUTA KÄBBLET !!!

  Det är dags att fölklara den Socialdemokratiska politiken för väljarna! Inte det här som pågår.
  Ordning i partiet och den som bäst kan förklara partiets politik får stå i främsta ledet.
  Lägg ned striden och börja jobba.

  ReplyDelete
 131. Bästa Fru Johansson,
  Som son till en glasmästare lärde jag mig tidigt i livet att sten och glas bör hållas var för sig - åtminstone om man har sin boning i ett glashus.
  Ylva Johansson - en transformerad kommunist - hyllande Sovjetsfären - har gjort sin egna lilla "klassresa".
  Ett exempel - när Inger Efraimsson lämnade Försäkringskassan var vi många som undrade som ville ha denna "bödelspost" - föga förvånande dyker Herr Ylva Johannsson upp - Erik Åsbrink......gift en med en kvinna som säger sig vara "Socialdemokrat".....
  Självklart kan privatliv och "yrkesliv" hållas åtskilda - men att ha en åsikt som "politiker" och en annan som "privatperson" håller s a s inte. Jag kan inte i min egenskap av jurist vara involverad som ombud i mål där min fru är rättens ordförande..........
  Håkan Juholt må vara Borglighetens bästa valarbetare...men han får god hjälp av f d kommunister........
  Fru Johansson - kasta inte sten i glashus!

  ReplyDelete
 132. Håkan kommer inte avgå och hans parti är kört. Dags att starta upp ett nytt socialliberalt parti. Med Håkan som partiledare är hans parti dödsdömt.

  ReplyDelete
 133. Sossarnas problem är att det är ett parti helt utan politik. När Mona Sahlin avgick förkastade hon hela den politiken som hon själv gick till val på. Ännu har vi inte hört något från "Nya Socialdemokraterna" - innebär det att ni fortfarande står för den politiken som Mona Sahlin totalsågade i samband med sin avgång?

  Eller är ni ett politiskt parti utan politik?

  ReplyDelete
 134. Demokratisk Socialism är en omöjlighet. Socialism innebär att demokratiska kontrollprocesser sätts ur spel för att politiska projekt skall kunna genomföras. Allt för att med våld genomdriva det som socialister definierar som solidaritet och arbetarklassens väl. I en värld där ordet "arbetarklass" inte betyder annat än "ekonomisk förening för främjande av medlemmarnas väl", så sluter jag mig till att medlemmarna också har egna familjer, andra intressen och andra agendor som från tid till annan står i strid med den så kallade arbetarklassen's agenda. Demokrati används när det passar och sätts annars ur spel.

  Socialdemokraterna är en sammanslutning för människor med olika ideologier.
  Socialdemokraterna är en plattform för folk med maktambitioner.
  Socialdemokraterna har ingen politik.

  http://jonaswallmander.blogspot.com/

  ReplyDelete
 135. Ja… Det var väntat att denna diskussion skulle öppna porten till kverulanter som Peter Ek och vrängare som Jonas Wallander.
  Ek kör med den typ av intetsägande skitsnack som vi är trötta på att höra och läsa. Vad är ett parti utan politik? Man kan påstå att den politik man för är helt galet eller bra och sedan ska man kunna specificera varför. Om några, liksom Ek och andra av samma trä, inte har annat at komma med än dessa korta floskler, så undrar man varför de tar sig möda att överhuvudtaget delta med kommentarer.
  Wallander har andra problem. Han försöker konstruera en tes som skulle ta många sidor att reda ut:
  ”Demokratisk Socialism är en omöjlighet.”
  ” Socialism innebär att demokratiska kontrollprocesser sätts ur spel för att politiska projekt skall kunna genomföras.”
  ” …med våld genomdriva det som socialister definierar som solidaritet och arbetarklassens väl.
  Det är fantastiskt hur vissa människor kan bestämma vad politiska benämningar som ”socialism” betyder. Det har väl funnits flera tolkningar av ”socialism”. Några har använt ”socialism” eller ”demokrati” bara som efternamn (nationalsocialismen – Deutsche Demokratische Republik) men jag har aldrig sett att den uppfattning av socialism som socialdemokraterna y Sverige bedrivit har använt något våld eller satt demokratiska kontrollprocesser ur spel. Kränkningar mot demokrati kan förekomma, mest av personliga oetiska skäl. Men att påstå att demokratisk socialism systematiskt sätter demokratin ur spel är verkligen att vara ”anal-fabet”, dvs att prata skit. Ernst Wigforss skulle vända sig i sin grav, om han kunde läsa sådan smörja.
  Det är skrämmande att se hur tomma fraser och vridna spekulationer håller på att ta över den offentliga debatten.
  Det var en optimist som tyckte att vi lever i det bästa av alla möjliga samhällen, varvid pessimisten instämde i det. Ja, bättre än det här underliga samhället tycks aldrig bli. Det kan bara bli ännu sämre.

  ReplyDelete
 136. För att undvika missförstånd måste jag förklara att jag inte säger emot allt vad Wallmander (som jag kallade Wallander) säger. Han gör helt absoluta påståenden och generaliseringar. Jag håller helt med om att Socialdemokratiska partiet används som "platform AV folk med maktambitioner", inte att detta parti används som "platform FÖR folk med maktambitioner". Bara en prepositionsbyte kan få ett illasinnat påstående att bli nyanseraf och sant.
  Socialdemokratin är inte alls en sammanslutning endas för människor med olika ideologier, även om detta parti (dess ledning) har misslyckats i att hålla fast vid en historiskt grundad ideologi. Att socialdemokrati inte har någon politik är samma smörja som Ek uttalade och som jag redan bemött.
  Gott Nytt Hår och Gott Hjul, Wallmander!

  ReplyDelete
 137. Bäste Rådmansson,
  Socialism innebär i sin slutliga form att grundläggande demokratiska rättigheter upphör och ersätts av detaljerade regelverk. Individens frihet beskärs till förmån för statens fromma och kommenderad solidaritet.

  Om någon har lurat i dig att socialism innebär färgglada bilder av barn som leker på vackra blomsterängar så är det din ensak. Det finns säkert någon som kan ta hand om dig när den dagen kommer.

  Vi andra är övertygade om att socialism innebär slutet för individens frihet. Värdet av individens frihet är större än arvet från Olof Palme.

  ReplyDelete
 138. Hej Jonas,
  Jag har alldeles nyss kompletterat min kommentar, genom att öppna din egen blog och se lite närmare vem du är och hur du resonerar på ett mer utförligt sätt. Ja, med dig skulle jag kunna föra något mer ingående samtal. Då skulle du kanske kunna förstå att du har fel bild av mig, min bakgrund och min ganska grundad och begrundad uppfattning. Det är detta som är problemet med nätet. Folk som aldrig har träffat varandra och inte har den minsta aning om vad dessa människor är och står för, får hamna i dispyter, där ofta det sakliga övergår till person,liga kommentarer.
  Du, som identifierar dig själv som ”liberal”, talar om ”socialism i sin slutliga form”. Du verkar vara okunnig om många diskussioner som förs kring ”socialismen” och som har försökt förklara denna samhällskonstruktionsidé på olika sätt, men alltid relaterade til varandra. Du utgår från din fyrkantiga idén om socialism, som om et sådant ord skulle kunna klistras på det du vill, såsom vi gör med många substantiveringar av mänskliga ahhndlingar.
  Ingen har ”lurat mig” böste Jonas. Jag är en väldigt svårlurad person och skulle kunna dränka dig i exempel på situationer som jag varit med om. Och jag uppfattar inte ”socialismen” som ”färgglada bilder av barn som leker på vackra blomsterängar”. Att uppfatta mig på detta sätt ”är din ensak” (för att betala tillbaka dina ord) men du har fått allting om bakfoten, käre vän. Jag förväntar mig inte att någon tar hand om mig. Jag förlorade min far i ett inbördeskrig när jag var ett år gammal och fick utveckla min personlighet och min uppfattning helt på en hand. Jag stödde mig på min erfarenhet och på vad andra visade och lärde, men det jag är och tror, det står jag helt för. Det kan finnas olika sorters socialism, men jag kan ändå tala om för dig att det som jag aldrig kan luras till är ”liberalismen” såsom ”ni andra” uppfattar den. Den känner jag väl till och har förstått att det innebär et sätt att lura folk att bli ”individer” (oberoende a-tomer, ty ordet ”atom” på grekiska är det samma som ”individ”) och få dem att titta åt annat håll så att man kan sno deras plånbok. Ingen är mer mån om sin personliga frihet som jag. Det kan nog intygas av många goda socialdemokrater. Men det du kallas för ”individens frihet” är bara en abstraktion som har genomskådats för länge sedan. Din gud heter Marknaden (Mercurius) och medan muslimer hedrar Profeten, så hedrar ni Profiten. För dig är Ekonomi: pengar, men jag förfäktar skillnaden mellan Ekonomi och Krematistiké och kan ge dig lite referenser och analyser.
  Forts. kommer

  ReplyDelete
 139. Fortsättning:
  Ja, Jonas, jag sympatiserar med en socialdemokratisk samhällsordning och avskyr liberalismens vilseledande diskurs, men jag lever inte alls av Olof Palmes arv. Jag beklagar när folk tas av daga såsom han, men det tvingar inte mig att hålla med honom och hans arv. Olof Palme kände mig och hade ingen större uppskattning av mig. Jag är en som kallas ”kontroversiell” av det socialdemokratiska etablissemanget. Om jag och flera med mig lämnade socialdemokratin helt, då skulle det bli verkligen illa för landet. Du har ingen aning om vad det är att vara riktigt övertygad socialdemokrat inom SAP. Det är inte alla gånger så lätt. Men vi finns och vi hoppas att en riktig diskussion om vad socialdemokrati betyder idag kommer igång och hejdar sig mot den liberalism som håller på att infiltrera allt annat. Samtidigt som folkpartiet går dåligt så saknas mycket av äkta konservatism och socialism i Sverige. Det har blivit alltfö mycket liberalism i båda. Men nu tror du att jag håller på att angripa den personliga friheten. Så tänker dem som bara ser allting utifrån ”antinge-eller”-principen. Om man inte är liberal som är man emot ”individens frihet”, tycker du. Du verkar ha en abstrakt föreställning om vad både socialism och liberalism innebär.

  ReplyDelete
 140. Ylva du skadar partiet med dina utalanden här på din blogg och i media tycker du bör avgå och dina kammrater som ängnar sig åt smutskastning om vår partiledare Håkan juholt.
  Du och dina vänner bör avgå så att socialdemokraterna som parti skall kunna reparera skadan ni och media har orsakat.Det ni har ängnat er åt är mycket lågt ylva och dit anseende har sjunkit i botten.Lämna partiet eller stödj den bästa partiledare sen palme socialdemokraterna någonsin haft.

  ReplyDelete
 141. Blir det aldrig slut med meningslösa komentarer, Anna Maria. Att klandra Ylva Johansson för sin kommentar är OK. Men hur kan du påstå att Julholt, som knappast har börjat och inte visat något att heja för är den bästa partiledaren sedan Palme? Vad väcker man annat än hån för sådana påståenden? Kan man inte börja att diskutera vad socialdemokratisk politik är, i stället för att prata en massa strunt?

  ReplyDelete
 142. Det spanska socialistpartiet genomgår också en kris, efter att ha förlorat det senaste valet.
  En av de ledande kvinnorna har bildat en platform ”Mycket att göra” (samma namn som denna blog).
  http://www.muchopsoeporhacer.com/ARCHIVO/muchoPSOEporhacer.pdf

  - Primärval kommer att äga rum bland flera kandidater till General Sekreterare (motsvarighet till vår partiordförande) inför nästa kongress i mars . Alla partimedlemmar och anmälda sympatisörer) av
  - Regler som hindrar flera skilda politiska uppdrag till samma person
  - En årlig konferens för att få fram partimedlemmarnas inställning till viktiga tänkta frågor
  - Åtgärder mot korruptionen
  Ett trettiotal förslag för partiets förnyelse diskuteras
  - Utveckling av deltagande i partiets frågor via Internet
  M M

  ReplyDelete
 143. VARFÖR TIGER YLVA JOHANSSON?
  Ylva Johansson startade denna diskussion som har lett till en massa reaktioner. Men nu tiger hon.
  Varför startar man en blog, när man inte är beredd att förklara och försvara sina åsikter.
  Dr var verkligen boten Ylva

  ReplyDelete
 144. Ylva Johansson tiger för att hon är rädd.
  När man startar eller deltar i något som man inte avsåg skulle urarta, så tittar man förskräckt på resultatet.

  ReplyDelete