15 November 2011

Var är Bäckström nu?

För ett par månader sedan blev det stor uppståndelse när SNS presenterade en forskningsrapport, ”Konkurrensens konsekvenser”, som visade att det inte finns belägg för att välfärden blivit bättre av att den i allt större utsträckning utförs av privata bolag. Man kan tycka att det inte är så revolutionerande att en forskningsrapport kommer fram till att man egentligen inte har något trovärdigt kunskapsunderlag och att det därför behövs mer forskning. Forskningschefen Laura Hartmann konstaterade att ”Utifrån befintlig forskning går det inte att hitta belägg för att reformeringen av offentlig sektor medfört de stora kvalitets- och effektivitetsvinster som man hoppades på.”

Men kontroversiellt var det. Svenskt Näringsliv med Urban Bäckström i spetsen dundrade att SNS-rapporter ”brukar vara gedigna och läsvärda”, men att denna rapport var ”bedrövlig rent kvalitetsmässigt”. Den var ”tendentiös” och drog ”svepande slutsatser som inte stöds av några beräkningar eller forskningsresultat”. Borgerliga ledarsidor hävdade att valfriheten i sig var en välfärdsvinst som borde räknas in som höjd kvalitet.
Det Laura Hartman och forskningsrapporten gjorde var att ifrågasätta om det verkligen är rimligt att hävda att det blivit högre kvalitet i välfärden om det inte finns trovärdig kunskap som kan belägga detta. Det var det som var så kontroversiellt att det tog hus i helvete hos alla näringslivspotentater så till den milda grad att Hartman försågs med munkavle. SNS:s forskningschef gjorde då vad varje forskare med självaktning måste göra, hon hävdade sitt oberoende och sa upp sig med omedelbar verkan.
Det finns anledning att påminna sig denna episod när nu privata vårdbolags skandalösa förhållanden och upprörande exempel på vanvård exponeras i media var och varannan dag. Var är Svenskt Näringsliv och Urban Bäckström nu? Var är ledarsidorna som hävdade att kvaliteten per definition förbättrats genom fler utförare? När nästan hela svenska folket upprört kräver att skattepengarna skall stanna i vården och kissblöjorna skickas till Jersey, vad säger Urban Bäckström då? När SNS-rapporten presenterades kom det blixtsnabbt ett nyhetsbrev från Svensk Näringsliv med namnet ”Urban Direkt” där rubriken var: En bedrövlig SNS-rapport. Vad skall han skriva nu? En bedrövlig verklighet?
Laura Hartman och hennes forskarkollegor hade rätt. ”Utifrån befintlig forskning går det inte att hitta belägg för att reformeringen av offentlig sektor medfört de stora kvalitets- och effektivitetsvinster som man hoppades på.”

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Håller med Kent! ska ni bli trovärdiga och ärliga som Juholt uttryckte det? Så är det dags att börja ta tag i era Förmåner.....

    ReplyDelete