09 November 2011

Apoteksavregleringen en skandal

Något av det dummaste regeringen gjort var att avreglera apoteksmarknaden och sälja ut apoteken. Det tidigare svenska läkemedelsförsörjningssystemet granskades av OECD som konstaterade att det var ett av de mest välfungerande systemen i Europa. Svenska folkets förtroende för Apoteket AB var mycket högt. I de återkommande mätningar som görs av Svenskt Kvalitetsindex låg Apoteket i topp inom sektorn detaljhandel. Den så kallade handelsmarginalen för Apoteket AB var unikt låg. Det var ett mycket effektivt system.

Men regeringen brydde sig inte om detta utan beslöt om utförsäljning. För att öka lönsamheten och locka utländska apotekskedjor till Sverige skulle vinstmarginalen därför höjas. I propositionen skrev regeringen att ”ersättningen till apoteken ska bestämmas så att det säkerställs en lönsamhet på marknaden som inte är väsensskild från lönsamheten för noterade apoteksbolag i andra länder”. Det innebar att handelsmarginalen nästan skulle fördubblas. Och att regeringen skulle garantera lönsamheten i privata bolag! Helt absurt.
Skattebetalarna står för notan genom apoteken får 10 kr extra per förpackning som de säljer. Skattebetalarna betalar alltså idag 10 kr extra till apoteken per läkemedelsförpackning som de säljer som ersättning för att de är så snälla och säljer våra läkemedel till oss! Eftersom kunden/patienten bara betalar en liten del av priset på receptbelagda läkemedel är det skattebetalarna som kollektiv som får betala mer. Denna höjning av vinstmarginalen motsvarar ca 2000 undersköterskor i vården. Pengar som nu istället genererar vinster hos de riskkapitalbolag som äger de allra flesta nya privata apoteken.
Svenska Dagbladet skriver idag om hur apoteksföretagen för över sina vinster till ägarbolag i utländska skatteparadis medan de klagar inför den svenska staten över att lönsamheten är för dålig. Vad skall regeringen svara om apoteksbolagen hotar med att de inte längre vill sälja receptbelagda läkemedel för att de inte tycker att det är tillräckligt lönsamt? Skall skattebetalarna pumpa in ännu mer pengar som rinner ut till skatteparadisen, pengar som hade behövts i vården, eller ska servicen till medborgarna bli ännu sämre? Redan idag är det vanligt att gamla och skröpliga kunder som kanske tagit färdtjänsten till apoteket möts av beskedet att några av de mediciner de skall hämta ut inte finns inne. Och var kunden kan få tag i medicinen kan de inte tala om eftersom det troligen handlar om en konkurrent.
Ibland är det skönt att kunna säga ”vad var det jag sa” men att jag blivit sannspådd när det gäller kostnaderna för apoteksavregleringen är riktigt sorgligt. Regeringen borde skämmas som förstört ett välfungerande och effektivt system samtidigt som de slösar bort de skattekronor som så väl skulle behövas för att höja kvalitén när det gäller vården av sjuka och gamla.

2 comments:

  1. Det var en Jättebra artikel! Vart kommer det att sluta?

    ReplyDelete
  2. Varför hör man inget från er som faktiskt är valda att framföra våra åsikter,ingen av er i posotion ställer upp på intervjuer,är det så jobbigt??? att bli ifrågasatt så kanske man bör man isåfall tänka över sitt yrkesval,ingen inom partiet försöker ens gå ut offentligt för att skapa motstånd mot beslut som jag tror att dom flesta "vanliga" människor skulle stödja,alltid kommer era kommentarer när det är för sent att göra nåt åt saken,allt verkar handla om att kunna säga att: vad var det vi sa o casha in några personliga poäng genom att säga det som alla tycker

    ReplyDelete