09 October 2011

Aubry eller Hollande?

Idag börjar primärvalet i det franska Socialistpartiet för att utse vem som skall bli partiets presidentkandidat. Det är första gången man gör det möjligt för allmänheten att vara med och utse kandidaten. Det är inte bara partimedlemmar som kan rösta i primärvalet utan alla fransmän som vill kan vara med. Kravet är att man skall sympatisera med partiets värderingar och dessutom betala en euro föra att få rösta. Det skall bli väldigt spännande att följa detta!
Det är naturligtvis spännande att se vem av kandidaterna som blir vald. Troligen kommer det att stå mellan den nuvarande partiordföranden Martine Aubry och den tidigare partiordföranden Francoise Hollande. Båda är välkända profiler i fransk politik. Aubry är borgmästare i den stora staden Lille och har tidigare varit arbetsmarknadsminister när Socialistpartiet hade regeringsmakten. Martine Aubry är dotter till Jacques Delors, tidigare ordförande i EU-kommissionen. Hollande är ordförande i regionparlamentet i Corrèze och var Socialistpartiets ordförande i många år. Francoise Hollande var tidigare gift med Ségolène Royal som var partiets presidentkandidat i förra valet. Royal kandiderar också hon för att återigen bli partiets kandidat men bedöms ha mindre stöd än tidigare.
Men själva primärvalet är också mycket intressant att följa. Hur stort är intressent från allmänheten att delta? Kommer detta leda till att fler engagerar sig i politiken och att intresset för Socialistpartiet ökar? Eller kommer vi att få se att politiska motståndare registrerar sig för att rösta i primärvalet för att försöka rösta fram en kandidat som har små möjligheter att vinna över Sarkozy? Jag tycker att det är modigt av Socialistpartiet att pröva denna modell och jag ser fram emot att ta del av deras lärdomar och erfarenheter efteråt.
Nicolas Sarkozy, den nuvarande presidenten som representerar högerpartiet UMP, är allt mer pressad och missnöjet med honom är stort. Men presidentvalet är först i vår och mycket kan hända innan dess. Inte minst blir den ekonomiska utvecklingen i Europa, och främst inom eurozonen, mycket viktigt för hur fransmännen kommer att rösta i maj nästa år.

No comments:

Post a Comment