23 September 2011

Regeringen har tvingats lyssna till kritiken

Kritiken mot Fas 3 har varit massiv under flera år. Det har varit berättigad kritik mot att rena skojarföretag har kunnat skära guld med täljkniv genom att ta emot Fas 3-deltagare, lämna dem i passivitet och få 5000 kr i månaden per person. Samtidigt har Arbetsförmedlingens egen internrevision visat att så mycket som nästan hälften av deltagarna i Fas 3 troligen utför ordinarie arbetsuppgifter, trots att de inte får ett öre för sitt arbete. När man är i Fas 3 är man hänvisad till att leva på en mycket låg ersättning och många tvingas till socialkontoren för att söka försörjningsstöd för att klara sig eller tvingas leva på familj och vänner. Fas 3 har haft karaktären av ändstation på arbetsmarknaden, det har inte varit tillåtet att studera eller få stöd att starta eget, och väldigt få går vidare till arbete eller studier. Fas 3 har vuxit lavinartat under de senaste åren – trots stark uppgång på arbetsmarknaden – och omfattar idag 27 000 människor och växer ständigt. Kostnaderna för Fas 3 är idag 135 miljoner kr per månad bara i ersättning till anordnarna.


Regeringen har varit helt kallsinnig gentemot denna omfattande och hårda kritik som pågått under många år. I juni satte till sist Riksdagen hårt mot hårt genom ett tillkännagivande som krävde att regeringen skulle stoppa anvisningarna till Fas 3 till dess att man åtgärdat kvalitetsproblemen. Det tog skruv!

Vi har nu tvingat regeringen att, för första gången, lyssna till kritiken. I den budget som regeringen presenterade i tisdags är det uppenbart att man har ansträngt sig för att försöka möta kritiken, man anslår nya resurser och nya åtgärder. Det är ett direkt resultat av riksdagens tillkännagivande, det som de borgerliga kallade ”ansvarslöst” när beslutet togs.

Jag har fått frågan om jag är nöjd nu. Svaret är nej.

Jag kommer aldrig att bli nöjd med Fas 3. Jag motsätter mig hela den bakomliggande idén med gratisarbete i Fas 3 och Jobb- och utvecklingsgarantins uppdelning i olika faser. Regeringens arbetsmarknadspolitik har som huvudstrategi att pressa ned de s.k. reservationslönerna och minska kostnaderna för arbetsgivarna istället för att rusta människor med kunskaper och förmågor.

Jag vill att varje person som blir arbetslös och behöver Arbetsförmedlingens hjälp skall kunna få insatser från första dagen, om man behöver. Istället för att låta människor vänta i 14 månader skall man kunna få utbildning eller praktikplats eller andra insatser direkt när det bedöms som riktigt. Att tvinga arbetslösa att leva på successivt sänkt ersättning för att till sist hänvisas till gratisarbete leder inte till arbete utan till fattigdom. Personer som trots stora insatser inte kan få arbete på den ordinarie arbetsmarknaden skall ha möjlighet att få anställning med lönesubvention och avtalade villkor.

Vi socialdemokrater kommer självklart att fortsätta att kritisera och granska regeringens Fas 3 men vi kommer också att tydligare profilera vårt alternativ som baseras på en människosyn där varje människa ses som en resurs med förmågor som behövs, som skall ha en plats på arbetsmarknaden och ges förutsättningar att försörja sig genom eget arbete.

5 comments:

 1. Arbetsförmedlingen
  Har förbrukat sitt förtroende bland de arbetslösa, Och situationen är värre än vad politik tror
  • Matchning = hot och kontroll av de arbetslösa, De kommer alltid att vara felaktiga
  • Praktik = hot och kontroll av de arbetslösa sen ska man praktisera det man kunde som 5 åring och det är redan klart att där man praktiserar att man inte får arbete, tyvärr fungerar som praxis som gratisarbete under sossarna tid likt som fas 3.
  • Samma skit arbetsmarknadsprojekt föreslår ni men lite mer betalt.
  • Fas 3 regeringen ha inte gjort ett skit utan omplacerar människor till ändå sämre fas 3 platser mot deras vilja efter 2 år utan överhuvudtaget diskutera med de arbetslösa idag vad som är vettigas att ge arbete.
  • Och idag kör arbetsförmedling med lurendrejarstrategier för att enkelt lura arbetslösa så de inte kan protestera mot tokigheterna AF sysslar med

  Alternativet för att få en fungerande Arbetsförmedlingen är börja göra tvärtom
  Tänk om en politiker skulle säga nu ska vi sluta kränka arbetslösa människor och låta företagen konkurrera om de arbetslösa på lika villkor.
  Och för att göra det så måste man
  Slopa alla anvisningar, Lägg ut alla dolda och icke dolda ledig jobb på platsbanken. Anvisningar idag skickar bara arbetslösa iväg utan ens se vad de är för det är hot och kontroll av de arbetslösa
  Så låt företagen, stat, kommun konkurrera om de arbetslösa, Får företagen, stat, kommun inte tag i arbetare så betalar de för lite och är inte statens problem.
  Sen om de arbetslösa inte får arbete, gör som förr i tiden, Riktiga arbetsprojekt med riktig lön inte något b avtal och inte låtsas arbeten som gör dessa arbeten till socialfallsjobb som de var på 90-talet.

  ReplyDelete
 2. "Regeringen har tvingats lyssna till kritiken" vad hjälper det oss som sitter fast i Fas3? Vi har en minoritetsregering som ökar klyftorna i samhället med rekordfart. De rika blir allt rikare, medan de fattiga inte längre har råd att gå till tandläkaren. Medelklassen låter sig mutas med Jobbskatteavdraget och bryr sig bara om sig själva. De arbetslösa och de sjuka har stigmatiserats och får höra att de är lata, missbrukare, socialt inkompetenta och att alla har samma förutsättningar och att vi får skylla oss själva som har gjort fel val. Och när man hör kommunpolitiker debattera kravaller finns det ingen chans att gissa vem som är sosse och vem som är moderat, för de kör samma språk numera.

  Jag jobbar 40 tim/veckan på min Fas3-plats för 47 kr/tim. Utan semester, utan jobbskatteavdrag vilket betyder att jag betalar procentuellt högre skatt än de som jobbar på "riktigt", utan pensionspoäng, utan människovärde. Spottad på dagligen i press och media. Och du Ylva skriver i din blogg att ni har tvingat regeringen att lyssna till kritiken. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Du sitter med makten i din hand, du är folkvald och du kallar dig SOCIALDEMOKRAT. Bevisa det då och hjälp oss innan det är för sent.

  Mvh / Nele Read

  ReplyDelete
 3. Ja inte nog med att arbetslösa har ett helvete som det är nu! Nu vill Juholt och Waddan att A-kassan ska bli oförändrad? vad är detta för tomtar ni har valt till ledare i ARBETARPARTIET? Dom är ju ett skämt för fan.....

  ReplyDelete
 4. Nej tydligen vill de höja a-kassan för korttidsarbetslösa medelklassare.
  Patetiskt när samtidigt så många arbetslösa har en ersättning under socialbidragsnorm eller till och med 0 kronor i ersättning som ett antal tusen i fas-3 har.

  ReplyDelete
 5. Fas 3 är ett skämt och rent helvete , ett ner tryckande slav kontrakt idioti på fund , sätt alla politiker och regeringe i våra skor så ska ni få se på andra bullar . Har ni inte varken varit eller det inte änns bryt sig att fråga hur vi arbetslösa eller fas 3 mår av detta skit tycker ja det inte ska yttra sig . Och vill ni ha ett bra sverige om 50 år kanske ni ska tänka om . Har varit arbetslös i 7 år har kämpat som bara den gjort allt , om 50 år vill jag nog inte leva om jag inte får ett jobb för när jag blir 61 år kommer jag bara 5000 innan skatt och 10 000 kr vid 71 år innan skatt leva få bröd smullor och sova på park bänk jippi . Är född 1983 .

  ReplyDelete