27 August 2011

Konjunkturen viker

Under den senaste 18-månaders perioden har tillväxten av nya jobb på den svenska arbetsmarknaden varit unikt stark. Under denna period har regeringen valt att placera de arbetslösa i den s.k. Jobb- och utvecklingsgarantin med dokumenterat låg aktivitetsnivå och rekordmånga har fått se dagarna ticka iväg och hamnat i JUG:ens slutstation Fas 3. I Fas 3 ska man jobba gratis hos en anordnare som får betalt för att ta emot den arbetslöse medan hon eller han själv inte får ett öre för sitt arbete. Fas 3 har med rätta kritiserats hårt både när det gäller kvalitén och anordnarnas seriositet. Men allvarligast är att Fas 3 inte leder till jobb. Regeringen har inte ens haft ambitionen att finna jobb till långtidsarbetslösa under denna starka period då många nya jobb har skapats på arbetsmarknaden. Det har gjort att långtidsarbetslösheten, och det s.k. utanförskapet, har bitit sig fast. Det är mycket allvarligt.
Nu vänder konjunkturen. Finansministerns prognos, som han presenterade igår, är den mest pessismistiska av alla. Han räknar med att tillväxten krymper ihop till en tredjedel och att arbetslösheten kommer att öka. Regeringens politik har alltså inte lyckats bryta det s.k. utanförskapet och långtidsarbetslösheten i högkonjunktur och nu kommer en lågkonjunktur som gör att arbetslösheten ökar från en redan katastrofalt hög nivå. De som redan har flera års arbetslöshet bakom sig kommer därmed att hamna ännu längre bak i arbetslöshetskön och ännu längre bort från arbetsmarknaden. Det är ett kapitalt misslyckande.
Regeringen har misslyckats med jobbpolitiken och har misslyckats med att bryta det s.k. utanförskapet. Resultatet av regeringens politik är ökade klyftor, ökad barnfattigdom och försämrade skolresultat. Högern har konsekvent sagt nej till satsningar på utbildning och aktiva åtgärder för att minska arbetslösheten. Det är hög tid att granska resultaten och säga som det är: regeringens jobbpolitik har havererat. Sverige och hundratusentals arbetslösa betalar ett högt pris för moderaternas ideologiska blindskär.

2 comments:

  1. Fas-3:are måste uppvärderas, som det är nu slänger arbetsgivare alla ansökningar från långtidsarbetslösa oavsett kompetens. Vem vill anställa någon som staten stämplat till värde MINUS 5000 i månaden.

    Särskilt inte sedan Engström i en exempellös fräckhet karakteriserat oss fas-3:are som "sköra" och i behov av socialt stöd, vem hundan anställer en så´n??

    En personligt riktad misstroendeförklaring mot sköra Hillevi är berättigat, hade en person i en icke-politisk verksamhet så agerat mot sitt eget uppdrag hade den fått spraken direkt.

    ReplyDelete
  2. Ja inte nog med Fas3, nu ska krögarna bli rika också.. Det finns ingen hejd på dessa blåa dumheter

    ReplyDelete