03 April 2011

Ungdomsfotboll där alla får chansen

Nu börjar den. Fotbollssäsongen. Äntligen. Snart skall tiotusentals barn och ungdomar samlas till matcher på kvällar och helger. På Stockholms Fotbollsförbunds hemsida är nu 35 000 matcher i S:t Eriks Cupen utlagda. I år är det rekord med 4 175 anmälda lag. Det är 200 lag mer än förra året. Sanktan växer! Förhoppningsvis är det ett tecken på att ungdomsfotbollen i Stockholm växer och frodas.
S:t Eriks Cupen innebär glädje, spänning, kamratskap, dramatik och härlig fotboll. Förra året genomförde Stockholms Fotbollförbund en översyn av Sanktan som visade att nästan alla – 93% - tycker att Sanktan som helhet fungerar bra. Ett skönt betyg till alla som jobbar och sliter på olika nivåer för att allt skall fungera! Men samtidigt visade översynen att det finns en hel del som kan bli bättre.
Den kanske allvarligaste kritiken gäller spelglädjen. Översynen visade att det är relativt vanligt att kallade spelare inte alltid får spela i matchen. Det förekommer i 7-mannafotbollen och är relativt vanligt i pojkarnas 11-mannafotboll. I denna grupp var det även så många som 30-40% som fick uppleva att aldrig någonsin få spela från start.
Att se till att alla spelare får chanser, får utvecklas som fotbollsspelare och får uppleva glädje i samband med matcherna är en viktig utmaning för att utveckla ungdomsfotbollen i Stockholm.

Vid varje match brukar det stå ett gäng föräldrar med en termos och några hembakta bullar som man säljer för en billig peng till andra småfrusna föräldrar för att dra in några kronor så att ungarna skall kunna åka på cup också denna sommar. Detta ideella bakande och kaffekokande hotas nu av EU-kommissionen som vill att alla ideella föreningar skall bli momspliktiga. Det vore ett dråpslag mot fotbollen och alla annan föreningsverksamhet. Nu krävs att Sveriges regering agerar tydligt och starkt gentemot EU för att värna den ideella föreningens livskraft och därmed fotbollens utvecklingskraft.

No comments:

Post a Comment