01 April 2011

Jobba för 18 kr i timmen. Är det ok, ministern?

Den filippinska besättningen på Stena Lines lyxfärjor tjänar 18 kronor i timmen. De jobbar tolv timmar om dagen – ibland längre. Det blir allt vanligare att kryssningsföretag tjänar stora pengar på att dumpa löner och utnyttja människor från fattiga länder. Fackförbundet SEKO liksom ETF, den europeiska transportarbetarfederationen har länge varnat för att lönedumpning sätts i system i europeisk färjetrafik. Bilden av att laglösheten breder ut sig inom allt fler branscher bekräftas av en rapport från Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP). Där skildras hur utländsk arbetskraft utnyttjas under slavliknande villkor i Sverige. Arbetskraftsexploatering är en del av den organiserade internationella brottsligheten. Det här sker öppet i Sverige idag och med regeringens goda minne.

Varje dag utnyttjas människor på svensk arbetsmarknad på ett sätt som påminner om vad som sker i länder där facklig organisering är förbjuden. Under valrörelsen kom förslag om att svenska rederier skulle konkurrera med sämre villkor för att öka lönsamheten. Regeringens utredare föreslog att det nu skulle bli fritt fram för tillfälliga anställningar på svenska fartyg. Det skulle också
bli lättare att anställa billigare från låglöneländer. Utredaren föreslog även att det skulle införas ett svenskt internationellt skeppsregister (SIS) – ett förslag som denne senare backade ifrån. Hotet är dock inte undanröjt då regeringen inte avfärdat idén. Ett sådant register innebär att fartyg kan vara registrerade under svensk flagg utan att behöva följa svenska regler om anställningsskydd och medbestämmande. Både kollektivavtalsrätten och lagen om anställningsskydd skulle helt sättas ur spel. Det är fullständigt oacceptabelt. Vi Socialdemokrater kommer aldrig att medverka till detta.

Det är ingen slump att det ser ut så här på arbetsmarknaden idag. Regeringen är ansvarig för att skrupelfria företag ges frikort att skamlöst utnyttja fattiga människor. Jag kommer snarast att kräva svar av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Är arbetsmarknadsministern beredd att genomföra de förändringar som krävs för att stoppa lönedumpning och den systematiska exploateringen av arbetskraft som fritt får pågå? Det är dags att regeringen agerar.

1 comment:

 1. Ylva, Ylva. Jag har, trots olika ideologisk grund, uppskattat dig allt sedan den dag jag hörde dig i en debatt i Sthlm, då du var vänsterpartist, i ngt slags skolpolitisk debatt. Men här trampar du snett.

  Att filippinare är bra och uppskattade sjömän, som (givetvis!) arbetar för lägre lön än europeiska sjömän, det är inget som inträffat under de senaste åren. Det har varit så i decennier, dvs även under s-regeringar!

  Att lön o arbetsförhållanden skulle vara precis som i Uppdr granskn verifierar inte programmet riktigt bra, och dessutom stämmer det inte med den kännedom jag har om detta. Men visst har de långt ifrån svensk lön. Och ibland ngt längre arbetsvecka. Det senare har de flesta i Filippinerna! Och dessa sjömän har inte sina kostnader i Sverige. Det är alltså fel att göra jämförelsen som du (och UG) gör.

  Fils-sjömän är ett slags "överklass" i Filippinerna pga sina i förhållande till kostnaderna mycket höga inkomster! Skulle man sätta svenska löner i realtion till svenska kostnader så skulle en svensk sjöman behöva ha en inkomst på sådär 200 000 kr/mån. Vilket är betydligt mycket mer än statsministern.

  Nå, frånsett detta så bor fils-sjömän inte i Sverige. De bor i Filippinerna och de arbetar på sjön. Har ingen annan koppling till Sverige än arbetsgivarens ev hemvist. Det är inte relevant att jämföra med utländsk arbetskraft i Sverige.

  Utförligare kommentar i denna länk, läs den!
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/03/lag-lon-kan-ha-hog-kopkraft-apropa-18.html

  ReplyDelete