28 March 2011

Kärnkraften är en farlig smitväg

Efter nattens kraftiga skalv i norra Japan är strålningsnivån i en av reaktorerna i Fukushima nu 100 000 gånger högre än normalt. I vattnet utanför är strålningsnivån nästan 2000 gånger högre. Den japanska kärnkraftsmyndighetens talesperson bekräftar att det handlar om extrema nivåer och att radioaktivt vatten kan ha läckt ut från reaktorn. Mycket tyder på att en partiell härdsmält redan inträffat. Den stora frågan är om en total härdsmälta går att undvika. Det internationella atomenergiorganet IAEA tror att kärnkraftskrisen i Fukushima kan pågå i månader. Det är ett mycket allvarligt läge. Ibland händer det otänkbara, ibland händer det som man inte kunde förutse. Så är det. Olyckor som kan förutses kan förhindras. Men allt kan inte förutses. Just därför är kärnkraften en så farlig och olämplig energikälla. Ni som är gamla nog att minnas Harrisburg-olyckan minns säkert också Tage Danielssons oförglömliga klassiker om det sannolika. Eftersom kärnkraftsolyckan inte var sannolik så hade den alltså inte hänt. Barnen skulle uppmanas inte att tala sanning utan att tala sannolikt. När jag tar del av raporterna från Fukushima tänker jag på Tage Danielssons monolog. det osannolika kan hända. Just därför ska vi inte bygga vår energiförsörjning på en teknik som ger helt förödande konsekvenser när det osannolika ändå händer. Jag är stolt över att vi stängde Barsebäck, i ljuset av vad som hänt i Japan var det ett mycket klokt beslut. Men nu måste Sverige gå vidare och fortsätta ersätta kärnkraftsel med förnybar el för att kunna lämna kärnkraften som en parentes i vår elförsörjning. Mona Sahlin sa så klokt i sitt utmärkta tal på vår nyligen avslutade partikongress: "Kärnkraften är en frestande smitväg undan klimatutmaningen. Jag varnar för den."

2 comments:

 1. Ylva... att det osannolika kan inträffa har kärnkraften sagt i över 40 år nu, och förberett sig på det. Medan du var upptagen med att garva åt ett - förvisso utsökt - stycke stand up komedi jobbade kärnkraften och beredskapsmyndigheterna på vad man skall göra när det här inträffar.

  Kanske borde du lyssna på dem mer än du lyssnar på gammal komedi...

  ReplyDelete
 2. Om man nu pratar om sannolikhet...
  Vad är sannolikheten för att en vattenkraftdamm brister och drar med sig 100-tals, eller tom tusentals människor - och hus ?

  Nej, även med olyckon efter jordbävningen i Fukushima, så kan man inte peka finger åt kärnkraften med tanke på olycksrisken allena.
  En stadig utveckling, ur både säkerhetsperspektiv, och effektivitetsperspektiv är vägen framåt..

  Och självklart skall vi göra ett lyft på vindkraft och solkraftsidan också - kanske tom lika mkt som tyskland gjorde för 10 år sen och kunna få över 5% av vår el från vindkraften om 10 år ?
  Samtidigt får vi inte glömma att vi även vill lyfta över transportsektorn OCH uppvärmningen från fossilt baserade bränslen vilket komemr ställa än högre krav på utbyggnad av kraftförsörjningen !

  /K

  ReplyDelete