19 March 2011

Förtroendeuppdrag är till låns

Partiet är vårt gemensamma ansvar. Förtroendeupppdrag har man till låns för en begränsad tid. Det har jag nyligen blivit påmind om.

Häromdagen blev jag uppringd av valberedningens ordförande Berit Andnor. Hon ville att jag skulle lämna VU för att ge plats åt Veronica Palm. Valberedningens uppdrag har varit, utöver att finna en ny partiledare, att pröva allas förtroende och att bygga ett nytt lag.

Valberedningen säger att jag har ett stort förtroende i partiet. Många har noterat att det knappast var p.g.a välfärdspolitiken, som jag ansvarade för, som vi förlorade valet. Enligt valberedningens ordförande har de inte mött något misstroende mot mig eller några krav på min avgång. Och det känns ju skönt för mig att höra.

Samtidigt har det varit valberedningens uppdrag att bygga ett nytt lag för den nye partiordföranden. Stockholms arbetarekommun har traditionellt haft en plats i VU och bör självklart ha det också i framtiden. När nu Carin Jämtin, som varit Stockholms representant, blir partisekreterare vill Stockholms AK gärna ha sin distriktsordförande Veronica Palm som Stockholms representant. Det är ett både rimligt och bra förslag.

Valberedningen anser att det bara kan finnas plats för en person från Stockholms partidistrikt i det nya VU. Eftersom jag också kommer från Stockholm blir det jag som får lämna min plats för att hela pusslet skall gå ihop.

Det är tråkigt för mig, förstås. Jag hade gärna velat fortsätta att i VU ta ansvar för partiets utveckling. Men sådana är spelreglerna och dem respekterar jag. Jag ogillar tendensen att skapa konstlad dramatik genom att måla upp antagonistiska motsättningar. Det är ledsamt när det är dags att lämna men förtroendeuppdrag är till låns för en tid. Nu är det dags för Veronica att ta plats i VU och för mig att lägga energin på andra sätt att bidra till en offensiv oppositionspolitik för jobb och rättvisa.

5 comments:

 1. Ylva, jag hade verkligen hoppats att du skulle bli kvar i partiets ledning. Du är en av våra mest kraftfulla och skickliga politiker. Du har ett engagemang som bär. Under alla åren i opposition har du syns och hörts. Du har aldrig gett tappt!
  Din kommentar till valberedningens förslag visar hur klok du är. Jag hoppas att du får chans att göra många och stora insatser för partiet också i framtiden.

  ReplyDelete
 2. Samtidigt inför nu partiet en ny intressant princip, att en valförlust ska leda till att mandat avslutas innan de löpt ut, och formellt ansvariga för nederlag får kliva undan. Det sätter hård press på dem som nu kliver fram, vinna eller försvinna....ett formaliserat ansvarsutkrävande som jag tror kan skapa rejäl omsättning i partitoppen framöver.

  ReplyDelete
 3. Ylva, det är synd och skam att du får lämna. Att den enda som formulerat en politisk linje med avstamp i dagens verklighet och med riktning mot framtiden tvingas gå med suddiga argument är allvarligt. Men valberedningens ambition har väl inte heller varit att skapa förutsättningen för en samhällsförändring. Jag önskar att du nu träder fram och tar en plats längst fram i den socialdemokratisk debatten, du behövs så oerhört mycket.

  ReplyDelete
 4. Du kanske helt switchar plats med Jämtin och blir oppositionsborgarråd? Jag tror det skulle vara en utmärkt post för dig. Du har ju koll på utbildningsfrågor, socialpolitiska frågor och arbetsmarknadsfrågor vilket är de kanske tre viktigaste frågorna för Stockholm.


  Den vakanta platsen i VU som är reserverad för en kvinna hoppas jag innerligt tillfaller Lena Sommestad, vem annars?

  ReplyDelete
 5. @Ylva; Du är en klok och omtänksam person. Det är synd att du måste lämna VU, trots att platsen går till Veronica som också har mycket att ge, men jag hoppas innerligt att du fortsätter i rikspolitiken, skulle så gärna se dig i partistyrelsen...

  ReplyDelete