23 March 2011

Björklunds fiasko hotar tillväxten

Svensk arbetsmarknad växer så det knakar. Tiotusentals nya jobb skapas. Redan nu uppger var femte arbetsgivare att de har problem att finna rätt kompetens till de lediga jobben.
Stora behov kommer att finnas när det gäller människor med utbildning inom t ex omvårdnadsprogrammet, industriprogrammet och byggprogrammet. Men nu vänder ungdomarna ryggen till gymnasiets yrkesutbildningar, trots att jobbprognosen är mycket god för de allra flesta yrkesprogrammen. Anledningen: Björklunds nya gymnasieskola.
Det är ett kapialt misslyckande. Regeringen har ändrat gymnasiets yrkesutbildningar så att de från och med i höst inte längre ger högskolebehörighet. Dagens ungdomar är inte dumma, de inser att de har ett långt yrkesliv framför sig och att det är klokt att skaffa sig en gymnasieutbildning som öppnar möjligheter för framtiden istället för att skapa en återvändsgränd. Därför väljer de inte Björklunds nya yrkesprogram. I Stockholms län, där tillväxten av nya jobb är rekordstor och där behovet av yrkesutbildad arbetskraft kommer att vara mycket stort, är minskningen hela 30%.
Jag skulle triumfatoriskt kunna säga: vad var det jag sa. Men jag är allvarligt oroad för Sveriges framtid. Det är nu mycket stor risk att den ekonomiska tillväxten stannar av pga kompetensbrist, eller att det blir överhettning och en kraftig räntehöjning från riksbanken. Björklunds ideologiskt motiverade utarmning av gymnasiets yrkesutbildningar har bara förlorare.
Eleverna är naturligtvis de största förlorarna. Dels de elever som ändå går en yrkesutbildning men som nu inte kommer att få hela den kompetens som krävs för utveckling i yrket. Dels alla de elever som egentligen ville gå en yrkesutbildning men som nu känner sig tvungna att försäka klara av en stuideförberedande och teorietisk utbildning som de kanske inte är motiverade för.
Men även arbetsgivarna och hela det svenska samhället är förlorare.
Björklund måste nu svälja stoltheten, lägga sin ideologiskt motiverade reform för att skapa nya klassklyftor mellan elever åt sidan och rätta till gymnasieskolan så att vi får bra yrkesutbildnignar som lockar ungdomar och som leder till jobb.

1 comment:

  1. Problemet är inte först och främst att fler program inte ger högskolebehörighet, utan de försämrade möjligheterna att återkomma i utbildning på kommunal vuxenutbildning.

    ReplyDelete