03 February 2011

Inkomstförsäkring eller socialbidrag plus?

Allt färre av de arbetslösa har möjlighet att få ersätning från a-kassan, just nu är det bara en tredjedel och snart bara 25% som kan få a-kassa. Det beror dels på att många valt att inte vara medlemmar i en a-kassa pga de nu mycket höga avgifterna - i vissa branscher handlar det om 400 kr i månaden! - och dels på att även av dem som är med i en a-kassa så är det allt färre som uppfyller det skärpta s.k. arbetsvillkoret och därför ställs utan ersättning. Detta är naturligtvis ett gigantiskt misslyckande för regeringens politik och ovärdigt ett välfärdssamhälle. Det är också ett hot mot allas våra löner eftersom det skapas en lönepress nedåt när allt fler arbetslösa tvingas leva på sin familj eller på försörjningsstöd från kommunen.
Långtidsutredningen presenterade igår ett förslag om att alla arbetslösa skulle ha rätt till a-kassa istället för försörjningsstöd. Det är sympatiskt att LU uppmärksammar det problem som regeringen så länge velat blunda för. Men även om förslaget är vällovligt, man vill att arbetslösa skall slippa den fattigdomsfälla som ligger inbyggd i försörjningsstödets behovsbedömning och som gör att bidraget kan gå förlorat om man tar ett kort jobb, så måste det kritiseras.
A-kassan fungerar som bäst när den är en inkomstförsäkring under omställningstiden mellan två jobb. Det har historiskt bidragit till att svensk arbetsmarknad varit välfungerande med en i internationell jämförelse unik förändringsbenägenhet och flexibilitet hos de anställdas fackliga företrädare. Stora strukturella omställningar, ny teknik och produktivitet har bejakats tack vare trygghet i omställning med en stark a-kassa, stora satsningar på utbildning och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Om a-kassan förvandlas till "socialbidrag plus" går detta förlorat.
Regeringen har gått långt när det gäller att nedmontera och sabotera a-kassans funktionssätt, mot den bakgrunden kan man förstå långtidsutredningens förslag. Men det vore att abdikera från en politik för tillväxt och full sysselsättning. Vi socialdemokrater måste vara tydliga med att flexibilitet och trygghet hör ihop, att en politik som underlättar för människor att ta steget från ett jobb till ett annat eller vidare till en utbildning är vida överlägsen en politik som administrerar arbetslöshet.

2 comments:

 1. Jag har 9000 efter skatt ,jag har 6000 i fasta utgifter, jag har ca 400kr till AFLA

  Ylva

  Hur kommer det sig att jag som låginkomstagare har råd att vara med i akassan

  Men inte en sjuksköterska med 26.000?

  Hur kommer det sig att sjuksköterskan ska få 950 * 22 = 20.900 dvs 6000kr mer som arbetslös med er?

  Jag får 500-1000kr?

  ReplyDelete
 2. Hela svenska folkets lilla gullebubbe, Ingvar Kamprad, biljonär, ah, den Lilla Människan, förföljd av Staten!

  Jag har ett förslag: låt oss starta en INSAMLING till den stackars mannen. (Såna dära halvt ihjälpriviligierade alagare som bryter mot Arbets Linjen och lever lyxliv på smällfeta socialbidrag och ligger och sover ruset av sig på gatorna med mössor där sossevinen lägger slantar, DOM ska minsann inte ha nåt. Tvärtom är dom så packade så dom märker inte när vi tar deras pengar och skänker dom istället till den VERKLIGT behövande: Ingvar Kamprad! martyren!

  ===

  Ärligt talat: det där pekoralet röjer en "folklig" mentalitet, så rakt igenomov ovärdig, absurt fördummad, så utstuderat imbecill, så infernaliskt infantil, så bottenlöst sjaskig och tarvlig, så man ville bara inte tro att det är sant.

  Allt det här dravlet är bara en outhärdlig SKYMF mot landets unga, fattiga, aretslösa, långtidssjuka, utförsäkrade, som blir fler, och fler, och fler, dag för dag, medan biljonärerna smörjer kråset allt skamlösare i sina skatteparadis.

  BOJKOTTA IKEA!

  ReplyDelete