14 February 2011

Förvaring i Fas 3 eller aktiva insatser för jobb?

Svensk ekonomi går på högvarv och nya jobb skapas i snabb takt. Men långtidsarbetslösheten biter sig fast. Trots en starkt uppåtgående konjunktur så ökar antalet personer i den s.k. Jobb- och utvecklingsgarantin med ca 5000 personer i månaden. Nu är ca 90 000 långtidsarbetslösa inskrivna i JUG:en. Där tickar dagarna på och efter 450 dagar hamnar man i Fas 3 där man förväntas delta i en "samhällsnyttig sysselsättning" på heltid och utan ersättning och utan slut.
Riksdagens utredningstjänst har på socialdemokraternas uppdrag tagit fram statistik för Fas 3. Det visar sig att det inte alls stämmer att det mest är äldre som finns i Fas 3, tvärtom är 61% av deltagarna under 55 år. 22% av deltagarna, dvs mer än var femte, har en eftergymnasial utbildning. I Stockholm är andelen änu högre, 29% har högre utbildning här.
Många som jag pratar med och som befinner sig i Fas 3 vittnar om att de får göra ordinarie arbete på sina arbetsplatser. Men betalt får de inte. Det är i mina ögon uppenbart att många av dem som idag finns i Fas 3 borde kunna få ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden med rätt insatser.
Helt absurt är att den som finns i Fas 3 inte tillåts delta i någon form av utbildning, inte ens på kvällar och helger. Regeringen lämnar människor i sticket, arbetsmarknadsministern har uppenbarligen gett upp hoppet om de långtidsarbetslösa. Det är en skrämmande människosyn och ett oerhört slöseri med mänskliga resurser.
Vad bör göras?
* Ta genast bort aktivtets- och utbildningsförbudet för dem som finns i Fas 3. Det måste vara tillåtet att gå en utbildning och att få stöd av sin arbetsförmedlare för att få hjälp till jobb.
* Satsa på utbildning. Många fler måste ges möjlighet till vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning,
* Ersätt Fas 3 med Utbildningsvikariat som ger den som är långtidsarbetslös en vikarieanställning medan en anställd får kompetensutveckling och Plusjobb som ger människor ett riktigt men subventionerat jobb med kollektivavtal.

6 comments:

 1. Undrar vad som krävs för att få Alliansen inse hur förödande detta FAS3 är. Eller inser gör dom nog utan att bry sig om. Det ingår ju i deras medvetna politik.

  Det måste väck!

  ReplyDelete
 2. Ylva!

  Mycket bra skrivet. Jag håller med dig till 100%. Därför måste det till en total förändring
  vad gäller arbetsmarknadspolitik och därmed en
  annan regering efter valet 2014.

  Att lämna människor i sticket i FAS 3 är ett slöseri med humankapitalet och vi kastar bort
  en massa kompetens som skulle kunna tas tillvara mycket bättre.

  Det är därför som jag försöker hjälpa människor att hitta jobb via andra vägar
  än arbetsförmedlingen. Själv så tipsar
  jag om jobb via social media, tex Dolda Jobb,
  Simplyhired , Indeed.com och Idealist.org

  Vi lever i en global värld som kännetecknas av att världens länder är ömsesidigt beroende av varandra, och därför måste världens olika
  arbetsmarknader samarbeta mer och närmare
  med varandra för att matchningen mellan
  arbetsgivare och ledig arbetskraft skall fungera mycket bättre.

  Mvh

  Mikael

  ReplyDelete
 3. Jag tror inte på att ta bort fas 3 helt, visst, dagens fas 3 är horribel, så det behöver ändras. En förbättring skulle vara att det sker på frivilligbasis och även att deltagare får då högre belopp än när de inte väljer att inte delta. FAS3 annordnare ska inte få så mycket som 5000 kronor heller. Höjning av golvet måste vi ha! Omöjliggöra ofrivilliga utförsäkringar. F-kassan skickar utförsäkringsbesked arbetslösa som varit med i JUGen i ett år. Riktigt galet!

  ReplyDelete
 4. Det är ju väldigt bra förslag, men stämmer väl inte med vad Juholt aviserat, se http://dagensarena.se/arbetsmarknad/valfardsjobb-ar-samma-sak-som-fas-3/

  ReplyDelete
 5. Helt rätt Ylva. Jag har gått i Fas3 sen januari 2011 utan att någon handläggare på AF har kontaktat mig. Jag agerar en skoladministratör och backar upp både skolrektor samt vice rektor och får göra ordinarie arbetsuppgifter, samt de uppgifter de inte hinner med. Jag vet att jag behövs och att det finns mycket mer att göra; trots det vet jag att jag kommer aldrig att få någon form av anställning. Samt tycker jag att den ersättning jag får från FK motsvarar ej den ersättning jag skulle kunna få om jag varit anställd. Det känns dystert, trots att jag har både gedigna språk och datakunskaper. Det verkar som ingen bryr sig. Man bara går där och gör sitt utan att få hjälp med att kunna komma ur denna "slutgiltiga" situation.
  FAS3 känns som en avrättning. Har varit på ett antal intervju där man tyckt att jag har potential, jag har varit så så nära att få ett riktigt arbete och anställning. På frågan vad jag gör för just nu svarade jag ärligt att jag är i FAS3, ja då var ingen intresserad att anställa mig och de rynkade både på näsan och pannan. Det var min "avrättning" att jag svarade ärligt. Verkar chanslöst, otryggt, jobbigt, stressigt...tanken på framtiden.

  Med vänlig hälsning

  En 3-FASARE

  ReplyDelete
 6. Detta sinnessjuka med fas 3. Det förstör cv, om man har med det däri. Aldrig att jag skulle visa det. Jag kan som tur visa annat, eftersom jag varit och är engagerad med saker under egen tid. Jag jobbade på ett företag med stort ansvar, var avdelningsansvarig mm och hade ansvar för en stor bit av verksamheten. Jag jobbade så effektivt att jag närapå dubblade omsättningen där. Företaget, eller snarare organisation, var inte lokalt styrt helt, så om det var skäl eller inte till att de inte nyanställde vet jag inte. Men det hade haft en mycket god tillgång av "praktikanter" från parasitförmedlingen AF. De fick totalt ca 25000 under halvåret jag var där, plus min energiskt mångskiftande arbetsinsats.

  AF är en plats där många falska personer arbetar, som är med i en slags kollektiv hjärntvätt. Mötena som ren sektanda, ifrågasättanden var inte tillåtna. Jag blev kallad till kvarsittning ett antal gånger för att bli tilsagd att mina diskussionsbidrag inte var önskvärda och det meddelades även till min s k handläggare som psykade mig för det. Denna s k handläggare som var bland dom sista jag hade, hittade på saker, anklagelser mot mig, och var nedsättande mot mig. Förnedrade mig. T ex utfärdade förbud för mig att använda egen mobiltelefon på praktikplats i fas 2 som jag blivit anvisad till utan att få välja. Jag var tvingad att gå dit, annars skulle jag förlora ersättning. Denna praktikplats hade jag frågat före om dom redan hade praktikanter. Nej fick jag till svar. Men visade sig, de hade 5-6 gratisjobbare dvs praktikanter och två anställda.
  Jag tillförde arbetsplatsen mycket i kundestetik mm. Fick inte jobb där, men innehavaren, som icke var svensk, brukade ropa på mig under arbetstiden som en hund. En handläggare 2 på AF skällde på mig sen när det var slut med anklagande om att det var mitt fel att jag inte blev anställd, men det var det inte. Densamma handläggare 2 var senare med mig men tidigare nämnd handläggare när mobiltelefonförbudet utfärdades till mig, nr 2 var då helt röd i ansiktet. Det var ju helt absurt, säga så till mig, en vuxen person. Skämdes antagligen men vågade inte säga till sin störda kollega.

  Sedermera blev jag avanmäld, delvis för att jag inte svarat i min mobiltelefon då min s k handläggare ringt, men hon hade ju utfärdat förbud på mig att svara och använda telefon, så jag svarade ju inte. Detta plus flera andra brott mot förordningar som handläggaren gjort tog jag upp i överklagan till AF-chefen, som då genast kopplade på ersättning igen. Men då hade jag redan bytt arbetsförmedling.

  AF består till stora delar av inkompetenta amatörer. Att en så stor myndighet ska ha så mycket otrevlig och toppstyrd personal. AF och soc, har ytterst otrevliga människor. Om man däremot går till vårdcentralen, oj så vänliga människor, det märks att deras utbildningar har med större delar om mänsklig etik.

  Fas 3 är idioti, nedsättande samt förnedrar. AF pressar folk att jobba gratis trots att en del fackförbund har som krav att dess medlemmar inte ska jobba för underlöner eller gratis. Men det struntar regering och AF i.

  Fas 3 är så undermåligt, att man på sina håll för dem som är i Fas 3 med försörjningsstöd, istället kräver att de ska börja på AME, en annan förnedring. I många kommuner utför dessa personer på AME arbeten som borde ge lön, arbeten som annars görs av avlönade. Men för att spara pengar, att man utnyttjar folk.

  ReplyDelete