02 February 2011

Fattiga barn och förtvivlade föräldrar

Igår redovisade Rädda Barnen att barnfattigdomen i Sverige har ökat. 220 000 barn levde i fattigdom år 2008, det är 10 000 fler än året innan. Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder så är det så många barnfamiljer som inte får pengarna att räcka, som alltid måste tacka nej till aktiviteter och det lilla extra, barn som skäms för att familjen inte har råd.
Klyftorna i Sverige har ökat markant under den borgerliga regeringen som en följd av en medveten politik. Krisen och arbetslösheten spelar självklart stor roll, men även regeringens skattesänkningar som har gett 25 gånger mer pengar till de rikaste i samhället och försämringarna av trygghetssystemen har skapat djupare klyftor.
Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin uttrycker det såhär:
- Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det idag så gott ställt att varje familj skule kunna försörja drygt tre lika stora familjer.

Ungefär samtidigt redovisar Arbetsförmedlingen att bara en tredjedel av dem som är arbetslösa får någon ersättning från a-kassan. Det betyder att för en stor majoritet av de arbetslösa är det fattigdom och/eller socialbidrag som väntar. Detta är en direkt effekt av regeringens politik. Något av det första regeringen Reinfeldt gjorde var att ge sig på a-kassan. Kraftigt höjda avgifter och ett system med osolidarisk finansiering, dvs att a-kassan skall vara dyrast för den som löper störst risk att bli arbetslös, gjorde att en halv miljon löntagare lämnade a-kassan och att allt fler unga tvekar att gå in. En avgift på 400 kr i månaden är helt orimligt för den som har ett osäkert deltidjobb.
Regeringen ändrade även arbetsvillkoret för försäkringen vilket gör att många av dem som faktiskt är med i a-kassan ändå inte får ut något från försäkringen när man blir arbetslös. Arbetsförmedlingen spår nu att 75% av de arbetslösa inte kommer att få ut någon a-kassa om två år. Det leder till lägre kostnader för Anders Borg men mycket högre kostnader för komunernas försörjningsstöd.

Men störst är kostnaderna för barnen. De allt fler barn som hänvisas till att växa upp i fattigdom.
Det är beklämmande att höra regeringen skylla ifrån sig och hänvisa till att statistiken kan tolkas si eller så. Ska det vara så svårt att inse: lägg om politiken så att klyftorna minskar så att alla barn kan få rimliga uppväxtvillkor. Sverige är ett rikt land. Det måste få komma alla barn till del.

1 comment:

  1. Det är int konstigt att vi e fattiga , Har ingen tänkt på hur många människor vi släpper in ? eller ska hjälpa . vi har ju inte änns jobb till dom som redan bor här jobb makrknaden e ganska hård . Det finns säkert ett mörker antal som är arbetslösa och sen en annan grupp som lever på sosialen sen en massa andra grupper lever på ännu mindre , Varför ska vi vara dom super snälla samariterna för ? och rika ger bort pengar till alla olika länder när vi har en mörk och hemsk sida i sverige men kaske inte fullt så illa som i dom drabbade länderna men endå , och säge man något så e alla på en och stämplar en som idiot som bara vill säga vad man tycker . Kriget och mördandet fortsätter ju utomlans , varför kan vi inte fokusera på sverige ett tag och få så många som redan bor här på benen igen ? så barnen kan känna sig tryga lika så vi förtvivlande föräldrar som går på knäna för att se till så våra barn får en tryg framtid . sen tycker jag att visa politiker måste inse att det inte alltid är familjer med 2 föräldrar och alla föräldrar funkar inte med varandra efter sepration , och vill man dela på tiden med sina/ sitt barn när de är lite så e det upp till dom , skulle min sambo va hemma skulle vi gå back efter som jag e i fas 3 så tjänar vi inte på det . Jag har levt fattig som barn och tjänner lika för mitt barn men finns nog värre fall , tycker inte det ska vara så efter som det sägs att sverige ska vara et av det rikaste länder . Inte många familjer i sverige som varit på semester med sina barn till och med semester i sverige kan bli dyrt , e del får leva på den billigaste maten , köpa kläder på loppisar , då det blir retade i skolan av det lite mer rikare barnen , och även om det blir tillsagda så fortsätter det . Dom kanske inte änns kan få julklappar , eller födelsedags presenter eller ha kalas för sina vänner eller änns gå på kalas , alla kanske inte har vänner , dom kan inte vara med på klass resor . Jag som lite hade mat och kläder men va inte en av dom rika familjerna och blev mobbad för mina kläder och bakrund slutade med utanförskap i skolan och hade svårt att hänga med , säker många barn nu med som har det så . Jag som föräldre har under en tid varit på en skola genom fas 3 och fick se hur skol barnen är och hur lärarna är på den här skolan det som va när jag va barn har blivet skrämande värre skulle aldrig falla mig in att ha mitt barn på en sådan skola . Önskar politikern kunde lyssna mer på sitt folk och regeringen med och inte bara tänka på makt och pengar och ofra lite av sig själva för att skapa ett mer tryggare sverige och jämnställdhet så alla så kallade klyftor kunde förminskas . Sen kan vi hjälpa andra igen . Hde jag haft ett jobb kunde själv hjälpr att vara fadder åt något barn i något drabbat land eller skänka pengar till rädda barnen .

    ReplyDelete