02 January 2011

Tjockisskatt - ren högerpolitik

En centerpartist föreslog idag att en särskild skatt - en tjockisskatt - skall tas ut av överviktiga medborgare. Hans resonemang baseras på att den som är överviktig löper mycket större risk att drabbas av sjukdomar och funktionshinder och därmed "ligga samhället till last" i större utsträckning är normalviktiga, därför bör överviktiga, enligt centerpartisten, betala en högre skatt för att bidra till de högre kostnader för vård och omsorg som den överviktige (sannolikt) kommer att behöva.
Det är ren och skär högerpolitik, en variant av "sköt dig själv och skit i andra". Tänk dig själv vilket samhälle det blir om den som löper riska att "kosta" mycket skall betala högre skatt en den som sannolikt kommer att leva ett långt och friskt liv som arbetsför? Barn som föds för tidigt eller med gulsot - skall deras föräldrar betala högre skatt? Och föräldrar till ett barn med utvecklingsstörning eller annat svårt funktionshinder - hur hög skatt skall inte de betala? Tänk vad det barnet kommer att "kosta" under hela sitt liv? Den som skadas i jobbet och inte kan jobba lika bra i fortsättningen - skall hon betala högre skatt? Den som blir dement rdan i unga år - hur mycket skatt skall inte han betala? Och den som far så illa att han missbrukar alkohol eller narkotika och kanske blir kriminell - skall han straffas av skattesystemet istället för i domstol?

Hela idén med ett solidariskt välfärdssamhälle är att vi delar på bördorna. Den som drabbas av sjukdom, sociala problem, funktionsnedsättning eller på annat sätt behöver extra insatser skall få det utifrån sitt människovärde och utifrån sina behov - inte utifrån sin plånbok eller utifrån hur mycket skatt han eller hon hunnit betala in.
Det är detta synsätt som alltid varit en vattendelare mellan högern och socialdemokratin. Nu också en vattendelare mellan oss och centerpartiet?

3 comments:

 1. Jag kan tänka mig att lägga skatt på socker och fett, ungefär som spritskatten, för att på så sätt få ned konsumtionen av socker- och fetthaltiga produkter. Men en "tjockisskatt" är ju ren mobbing. Och hur tusan skall det avgöras vem som skall betala den skatten? Skall skatteverket eller därav utsedd myndighet väga folk? Vansinne.

  ReplyDelete
 2. Ja nu har denna Tjockispolitiker begärt Polisövervakning!! Kan man inte som politiker hålla truten, då ska man inte spela i den Divisionen!!!

  ReplyDelete
 3. Ingen tjockisskatt för min del, vi är alltid inne på att höja skatter på sådant som är onyttigt, varför inte vända på steken och sänka momsen på grönsaker och annat nyttigt?
  Det vore att tänka nytt!

  ReplyDelete