01 January 2011

Om att sila mygg och sluka kameler

Regeringen har systematiskt skärpt kontrollen av alla som använder välfärdens tjänster och infört hårdare straff. När man är hemma för att ta hand om ett sjukt barn skall personalen på dagis fylla i ett särskilt vab-intyg, en arbetsuppgift som stjäl viktig tid från de barn som faktiskt är på förskolan. Det har visat sig att man just inte sparat några pengar på detta, tvärtom. det visade sig nämligen vara mycket ovanligt att fuska med vab-dagarna. Den som är svårt funktionshindrad och ansöker om assistanshjälp har tvingats redovisa i detalj exakt hur lång tid ett toalettbesök tar och andra intima detaljer.
Jag tycker att det är rätt och rimligt att kontrollera så att inte föräkringar och andra välfärdstjänster missbrukas. Fusk undergräver tilltron och solidariteten i systemet, det måste därför alltid beivras. Men jag tycker att det är en konstig obalans när Försäkringskassan ägnar så mycket energi åt kontroll av sjuka, föräldralediga och funktionshindrade samtidigt som vi under hösten fick veta att oseriösa företag systematiskt fuskat med assistansersättningen under lång tid och till svindlande höga belopp. Det har handlat om företag som helt enkelt inte har utfört assistansen utan stoppat pengarna i egen ficka eller att man fått ut assistansersättning för funktionshindrade som inte existerar. Det handlar om miljardbelopp av skattebetalarnas pengar som på detta sätt svindlats bort.
När Försäkringskassan fick frågan om hur det kunnat bli så här, varför kontrollerar man inte företagen bättre? så svarade överdirektör Stig Orustfjord så här:
- Vi har sett det här under ganska lång tid. Men när vi har fört fram det har (de borgerliga, min anmärkning) partierna varit överens om att kassan inte ska lägga sig i de här bolagen och ha insyns och göra kontroller, för det hotar det fria valet för de enskilda. (Kommunalarbetaren 21/10).

Är det inte alldeles uppåt väggarna att enskilda skall kontrolleras in i minsta detalj medan kontroll av oseriösa företag som lurar till sig miljardbelopp anses hota det fria valet för de enskilda!
Vi politiker skall värna att skattebetalarnas pengar används rätt och inte fuskaas bort. Det måste gälla både gentemot privatpersoner som gentemot företag.

2 comments:

  1. Så i korthet är du för kontroller som hittar fuskare men mot kontroller som görs mot folk som inte fuskar?

    Låter skitbra, men hur vet man vem som fuskar innan man kollar?

    ReplyDelete
  2. Till saken hör att det var enskilda personer som fuskade även med personliga assistenter. De oseriösa företagen hade inte kunnat göra det utan hjälp från oärliga mottagare som gått med på att låtsas ha större assistansbehov än de hade för en del av vinsten.

    ReplyDelete