21 January 2011

Fas 3 - utanförskap i överljudsfart?

Kritiken mot missförhållandena i Jobb och utvecklingsgarantins Fas 3 har varit massiv. Media har dag efter dag rapporterat om oseriösa företag som kan sko sig på att få pengar från staten samtidigt som arbetslösa hänvisas till att meningslösa eller obefintliga arbetsuppgifter. (Självklart finns det även många seriösa och bra anordnare inom Fas 3.) Igår meddelade arbetsmarknadsmininstern att regeringen backar från sin tidigare ståndpunkt och nu faktiskt vill att fde företag som tar emot långtidsarbetslösa inom Fas 3 skall konktrollera. Kritiken från mig och många andra har tydligen gett resultet. Det är en välkommen omvändelse.

Hillevi Engström skrev om regeringens backande i en debattartikel i DN igår. Men det mest anmärkningsvärda med den artikeln är egentligen att regeringen är så nöjd. Man tycker den egna politiken är framgångsrik trots att arbetslösheten är över 8% och att långtidsarbetslösheten har bitit sig fast.

Trots att vi nu har en stark och bred uppgång på arbetsmarknaden så ökar antalet långtidsarbetslösa som hänvisas till Jobb- och utvecklingsgarantin (JUG) med ca 5 000 perosner i månaden. Själva namnet är ett rent skämt eftersom 96% av dem som deltar varken får jobb eller utveckling. Bara 4 % av de ca 90 000 långtidsarbetslösa i JUG får en aktiv insats som t ex utbildning eller praktik. Regeringens politik innebär istället att man hänvisas till att passivt vänta på att dagarna tickar iväg. Inte så konstigt att långtidsarbetslösheten biter sig fast. När tillräckligt många dagar gått når man obönhörligen vägs ände och hamnar i Fas 3. Jag tycker att Fas 3 är ett förskräckligt namn, det låter som någonting från sjuttiotalstvserien Star Trek. Fas 3 har visat sig vara en rutschkana bort från den reguljära arbetsmarknaden.

Fas 3 är en återvändsgränd där man hänvisas till att jobba gratis. Att delta i utbildning är förbjudet. Istället för att ge människor nya chanser till jobb så riskerar de att permanent utestängas från arbetslivet. Endast en bråkdel av dem som lämnar Fas 3 får ett jobb, de flesta blir åter arbetslösa eller hamnar i den olycksbådande kategorin "övrigt". Varje arbetsdag hmanar 50 nya personer i Fas 3. Det är inget annat än ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser och skattepengar.

Sverige behöver en ny politik för fler arbetade timmar och full sysselsättning. Det kräver en ny politik som sätter utbildning och kompetens först.

6 comments:

 1. Ylva! Mycket bra skrivet.

  Det är mycket krångel med hela arbetsmarknadspolitiken och hur
  utsatta människor bemöts och behandlas.

  I Sverige behöver vi också en seriös
  diskussion kring det här eländet med
  bemanningsbolag.

  Att jag kallar det för "elände" är för
  att det är den erfarenhet jag själv har
  av branschen och hur jag blev behandlad.

  Det fungerade som så att de kom med typ
  2 månaderskontrakt...som de valde att kalla
  visstidsanställning. Sedan förlängdes det
  en månad. Men, sedan när jag blev arbetslös
  och helt utan uppdrag i augusti 2007 så fick jag heller ingen som helst hjälp eller stöd från arbetsförmedlingen eller någon annan aktör. Inte ens mitt eget fackförbund ställde upp och hjälpte mig. Man bara vände mig ryggen,enligt mig ett otroligt svek.

  Men, jag fick kämpa helt i min ensamhet och jag skrev väldigt professionella ansökningar och var väldigt ansvarstagande och professionell gentemot potentiella arbetsgivare.

  Trots att jag har gedigen utbildning och kompetens, så var det tvärstopp överallt på hela den reguljära arbetsmarknaden i hela Sverige. Det kändes som en typ av "tyst" systematisk mobbning då ingen pratade med
  mig vid ett enda tillfälle.

  Jag fortsatte envist att söka jobb trots att jag inte fick någon hjälp eller stöd från något håll och heller inte fick rätt till någon Arbetslöshetsersättning.

  Först i december så kom ett litet pip från den tidigare arbetsgivaren (bemanningsföretaget) om ett erbjudande om 1 veckas arbete. Visst, jag ställde upp och jobbade och var professionell och sedan
  vände de mig ryggen som tack för hjälpen.

  Sedan hörde jag inget förrän i början av januari 2008 då jag fick 2 veckors arbete
  och sedan var det samma visa igen...de vände mig ryggen, och jag fick heller ingen hjälp
  eller stöd från arbetsförmedlingen eller någon annan aktör, och heller ingen rätt till arbetslöshetsersättning (A-Kassa).

  Sedan fortsatte jag att kämpa månad in och månad ut, och inget hände förrän i maj 2008 då jag fick ett korttids uppdrag fram till mitten av juli. Under tiden lovade de mig
  nytt uppdrag då de sa att de var så nöjda med mitt arbete.

  Men, inget hände utan de svek sitt löfte och vände mig ryggen, och inte heller denna gång fick jag någon hjälp eller stöd från arbetsförmedlingen eller någon annan aktör, utan det var som att alla återigen vände mig
  ryggen. Inte heller denna gång fick jag någon rätt till någon A-Kassa, då jobbet inte hade varat tillräckligt länge.

  Så, jag har fått klara mig så gott jag kan på 0 kr/månad...då jag inte lyfter några bidrag från något håll.

  Att då även fortsättningsvis bli bortsorterad och mer eller mindre utfryst från hela den reguljära arbetsmarknaden känns djupt kränkande.

  Ibland funderar jag om det ens är lönt att bo kvar i Sverige, för varför skall jag ställa upp och alla bara behandlar mig som skit hela tiden.

  Kanske lika bra att man gör som en del av ens gamla skolkamrater, nämligen helt sonika utvandra/emigrera till Nordamerika eller något annat land där man åtminstone inte blir behandlad som "svin" av allt och alla.

  ReplyDelete
 2. Instämmer i kritiken då jag själv sitter fast i fas 3 och tycker det är vansinnigt att de möjligheter till jobbcoach, praktik, utbildning och starta eget stöd som finns tidigare i JUG tas bort när man når fas 3.

  Var inbjuden till ett möte med cheferna på AF i Göteborg i veckan som gick och inser att även AF känner sig överkörda i ärendet (även om jag personligen inte tycker att AF sköter sitt uppdrag). Har bloggat kring bl.a. detta och kommer fortsätta dela med mig av mina erfarenheter av att sitta fast som modern slav inom fas 3.

  //CivXL

  ReplyDelete
 3. Till människans väsen hör ett behov av att lägga ifrån sig skuldbördan och detta är fullt förståeligt, vem vill bära omkring på den? Men en sak sak kan vi alla vara överens om och det är att ibland är mest rationellt att se bort ifrån skuldfrågan för att överhuvudtaget kunna gå vidare… Så vem bär skulden till arbetslösheten, är det samhället eller den enskilda människan, kanske en kombination?
  … Nej, om vi istället lägger skuldfrågan åt sidan och ser krasst på det hela, så har vi nu en faktisk situation där visserligen jobben för tillfället blir fler, men också antalet långtidsarbetslösa.

  Man kan välja, att som regeringen idag gör, blunda, sopa problemet under mattan (fas3) och fortsätta att betala ut bidrag till anordnarna av fas3.

  Vi skall ha klart för oss att för varje ny människa som skrivs in i fas3 så har vi också en anordnare/arbetsgivare som får 5000 kr/månad bara för att ta emot en fas3-jobbare, detta betalas med skattepengar likaväl som övrig aktivitetsersättning.

  Är detta vettigt och hållbart i längden, vad händer om antalet långtidsarbetslösa i fas3 fortsätter att öka till, låt oss säga, 100-200 000? Är detta ekonomiskt, praktiskt och framförallt mänskligt försvarbart?

  Så vad skall vi då göra?
  Här kommer människosynen in, vi kan välja att se och tro på en alltmer alarmerande epidemi av sjukdomen latoxe i Sverige. Vi kan fortsätta att som idag behandla denna, som man tror, illvilja till arbete med skrämskott och att göra det alltmer olönsamt att “välja bort arbete”. Vad tycker ni, ser det ut som att detta fungerar, eller tror ni att det är så lockande att leva på högst 9000 kr månad att folk står på kö för att deltaga i jobb och utvecklingsgarantins fas 3?

  Fas 3 innebär att du får jobba full tid med aktivitetsersättning på högst 680 kr/dag före skatt, denna inkomst är ej tjänstepensionsgrundande och du har ej jobbskatteavdrag. I fas3 får du ingen semester men du kan få frigång i högst 20 dagar, under den tiden skall du finnas tillgänglig när arbetsförmedlingen kallar. I fas3 får du inte konkurrera med övrig arbetsmarknad utan skall sysselsättas med annat. Hur detta kan ge konkurrenskraftiga meriter till en krävande arbetsmarknad vet jag ej, och inte heller hur dessa förhållanden sammantaget skall kunna skapa harmoniska människor med drivkraft.

  Så ser det ut idag.

  Hur skall vi då kunna få ut alla dessa människor till en arbetsmarknad som uppenbarligen inte kan eller vill anställa dem med villkoret, lön?

  Tja, hade jag ett bra svar på detta så skulle jag förmodligen inte vara på väg in i fas3 själv, men visst har jag funderingar.

  Om vi ser oss omkring, finner vi då ett färdigt och fungerande samhälle där alla behov är täckta eller ser vi saker som kan och bör utföras på riktigt? Kanske är somliga av dessa arbeten idag besatta av praktikanter som byts ut efter varv… Är det vettigt att dessa samhällsnyttiga sysslor inte betalas skäligt, bara för att man KAN låta praktikanter utföra dem?

  Detta är svåra frågor som kräver nya tankar. Tankar där glömda ord som solidaritet, empati och rättvisa pockar på uppmärksamhet. Dessa ord vet jag att många idag mår väldigt illa utav… men..

  Varför inte till att börja med att åtminstone reparera fas3 till något som inte enbart blir en gigantisk och växande belastning för samhället eller något som skrupelfria aktörer/entreprenörer ser en affärsidé i? Jodå, sådana finns redan idag.

  Ett första steg är att ge människor en utväg, ett hopp.
  En skälig lön och semester för utfört arbete gör att människor mår bättre .
  En vettig uppföljning under fas3 anställningen med den tydliga sporren att ett väl utfört arbete där ger vidare anställning eller konkurrenskraftiga meriter.

  Det sämsta man kan göra idag är att inte göra något alls, och detta gäller inte enbart oss arbetslösa.

  //Bengt Fredriksson

  ReplyDelete
 4. Såg på Aktuellt eran debatt! Hillivi o Alliansen håller benhårt fast på sossarnas förtidspensioner, men att femtio ny hamnar i fas3 om dagen verkar inte bekymra dom ett skit!! Men är det gratis arbetskraft så är det bara att hurra i Moderatsverige tydligen......

  ReplyDelete
 5. snuhane - det är precis sådant som förvånar mig att Socialdemokraterna inte använder när de får chansen. Tycker att de är för snälla mot regeringen Reinfeldt

  ReplyDelete
 6. bjorn: Som jag ser det är det inget klipp i Politikerna! De tar en debattduell ungefär som vi går och viloskiter!! NEj dom ska vara som Pitbullterrier, hugg direkt!!

  ReplyDelete