07 December 2010

Jobbcoacher - till vad nytta?

Regeringen har systematiskt skurit ned i arbetsmarknadsutbildning och validering för arbetslösa. Regeringens huvudspår är att pressa lönerna nedåt och hoppas att de skall leda till fler jobb. Arbetslösa hänvisas till okvalificerade insatser och de får några insatser alls.
Regeringen har satsat på så kallade "coacher" som med sin blotta existens förväntas peppa de arbetslösa så att de får jobb. Jobbcoacherna har kritiserats hårt. Arbetsförmedlingen har anlitat oseriösa företag som erbjudit de arbetslösa hypnos (!) eller som har haft omfattande ekonomiskt trassel. Det har blivit en helt ny och lukrativ bransch som idag omfattar 820 olika företag.

Idag rapporterar SvT att jobbcoacherna hittills har kostat en miljard kronor. Tar man med alla typer av coacher som arbetsförmedlingen använder blir notan cirka två miljarder kronor.

Men ingen har utvärderat vilken nytta dessa jobbcoacher gör och om det är värt pengarna.
-Vi har ingen forskning som säger varken bu eller bä i den frågan, säger Anders Forslund, biträdande chef på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering till SvT.

Idag har riksdagens arbetsmarknadsutskott bifallit en (s)-motion som kräver effektutvärdering av arbetsmarknadspolitiken. Det innebär ett s.k. tillkännagivande till regeringen. Mot bakgrund av den enorma pengarullningen till de s.k. coacherna är det ett mycket motiverat beslut.

5 comments:

 1. Förstår inte att vi kan tycka så lika. Bra att du ryter ifrån, lite högre kanske?
  Just nu ser jag ingen som styr Sverige, var är alla. Känns som vi/Sverige håller på att falla rakt ner.
  Själv mår jag så dåligt av alla tex. hemlösa ut försäkrade. De utslagna i Sverige blundar de sk regering för.
  Gillar dej starkt du sätter ord på så mycket.
  Kram Cecilia.

  ReplyDelete
 2. I fas 3 använder man ÄNNU mer pengar till ingen nytta (en arbetsgivare FÅR 5000:-/mån). Den arbetslösa i Fas 3 gör ett jobb men får ingen lön. Det här kostar redan STORA pengar och det kostar mer eftersom fler och fler är på väg in i Fas3. Resultatet as Fas 3 är en galloperande arbetslöshet. Vem vill betala för sin arbetskraft när man kan FÅ 5000:-/mån av staten? HUR HAR MAN TÄNKT?????

  ReplyDelete
 3. Bra Ylva! Men varför gör inte IFAU några utvärderingar av coacherna? Det borde väl vara en central uppgift för dem, oavsett om de får något specifikt uppdrag.

  ReplyDelete
 4. Socialdemokraterna vill ju bara kasta ut långtidsarbetslösa ur försäkringen till socialbidrag, genom att skapa en bortre parentes, det har ju Mona och övriga i ledningen just deklarerat i sitt avskedstal, trots starkt fackligt motstånd från sex stora fackförbund. Vilken förbättring blir det för långtidsarbetslösa, att de vederfars samma fruktansvärda behandling som man utsatt långtidssjuka för. Det blir ju verkligen ingen förbättring i jämförelse med allianspolitiken utan istället en mycket allvarlig försämring. Det kommer ju också att drabba oerhört många då antalet långtidsarbetslösa snabbt kommer att öka när Europas ekonomier kommer att försämras kraftigt på grund av krisen i EU.

  ReplyDelete
 5. Det blev inget svar på frågan om en bortre parentes. Då får man utgå ifrån att det är detta Ylva Johansson förespråkar, precis som Mona Sahlin. I så fall kan socialdemokraterna verkligen inte längre anklaga alliansen för någon "stupstock" i sjukförsäkringen när man är beredd att införa samma stupstock i trygghetsförsäkringarna själv.

  ReplyDelete