15 November 2010

En mycket sorglig dag

Igår var en mycket sorglig dag. Mona Sahlin meddelade att hon lämnar som partiordförande för socialdemokraterna på vår kommande mellankongress i mars. En ny partiledare skall väljas. Jag beklagar Monas beslut. Vi socialdemokrater har inte bara förlorat valet i september utan har mer djupgående problem än så. Vi har förlorat väljarstöd i flera val i rad. Kanske allvarligast är att vi bland den arbetande delen av befolkningen idag har ett rekordlågt stöd på 22%. I Stockholm så lågt som 13%.
För att vända denna negativa trend krävs ett grundläggande identitetsarbete i vårt parti - vad innebär den socialdemokratiska ideologin i vår tid, här och nu 2010 - men också en utveckling av vår politik inom centrala områden. Min uppfattning är att Mona Sahlin är den person som skulle vara mest lämpad att leda partiet i detta viktiga och svåra arbete. Men nu blir det alltså inte så.
Nu blir det en intensiv debatt om namnet på hennes efterträdare. Jag är rädd för att förnyelsen av partiet stannar vid detta, byte av partiledare. Jag tror att är alldeles nödvändigt att vi även orkar diskutera politikens innehåll och att vi ger plats för fler nya och yngre förmågor i partiledningen.

1 comment:

  1. Jag håller med dej. Innebär detta att inte Mona kan väljas vid kongressen ändå, om tillräckligt många vill ha henne som ledare?
    Jag tycker att hon är den enda som har visat en så stor kunskap och en stor ödmjukhet.
    Vill inte att det ska bli nytt gubbvälde i partiet.
    Kramar om dej och Mona. Ni är fantastiskt duktiga.

    ReplyDelete