15 November 2010

Bärplockarna inte de enda som drabbas

Alla minns de stackars thailändska bärplockarna som lurades till Sverige med löften om lön av ett oseriöst företag som sedan stack med pengarna och lämnade arbetarna ensamma och utblottade, utan returbiljett i den svenska höstkylan. Men det är inte den enda skandalen där regeringens nya (frånvaro av) regler för arbetskraft som kommer från länder utanför EU gör att människor skamlöst utnyttjas.
Regeringen införde för två år sedan nya regler som innebär att ingen kontroll skall göras av arbetsgivarna. Det har inneburit att vi har fått se en lång rad oseriösa aktörer som missbrukar möjligheten. Det handlar om arbetsgivare som säljer arbetstillstånd utan att något arbete verkligen erbjuds och bara stoppar vinsten i egen ficka, det handlar om avtalade löner och arbetsvillkor som inte alls följs – den lön som faktiskt betalas ut är en bråkdel av den lön som uppges. Till syvende og sidst handlar det om människor som utnyttjas på ett skamlöst sätt, utan möjlighet att kräva sin rätt. Svensk arbetsmarknad blir allt mer av ett gungfly där enskilda människor riskerar att sjunka djupt.

Nu måste det till förändring för ordning och reda på arbetsmarknaden:
Kontrollera arbetsgivaren innan anställningen är ett faktum. Arbetsgivare med skatteskulder, obetalda löner, utan försäkring mm skall inte få rekrytera arbetskraftsinvandrare.
Säkerställ att lönen verkligen betalas ut och till det belopp som utlovats, kan ske t ex genom kontroll via inbetalda skatter och avgifter.
Säkerställ betalningsansvaret för löner, försäkringsavgifter och skatter.
Ändra reglerna så att arbetskraftsinvandring används för att underlätta för arbetsgivarna att få tag i rätt kompetens inte för att dumpa villkoren på arbetsmarknaden.

No comments:

Post a Comment