19 October 2010

Vinst för McDonalds

Den borgerliga regeringen har infört en skatterabatt för de företag som har ungdomar under 25 år anställda. Det är en dyr reform som kostar skattebetalarna ca 16 miljarder kr varje år. Under förra året gav skattebetalarna på det här sättet 140 miljoner kr till McDonalds. Det gjorde att hamburgerkedjan kunde öka sin lönsamhet med 140 miljoner kr. Det gjorde McDonalds ägare glada.

Ungdomsarbetslösheten är dock fortsatt rekordhög i Sverige. Näst högst i EU, trots att den totala arbetslösheten i Sverige inte är lika hög i europeisk jämförelse.

Nu säger Mc Donalds att de har så bra lönsamhet att de skall anställa ytterligare personal. Troligen ungdomar, för det är mest ungdomar som jobbar på McDonalds. Men om det blir någon arbetslös ung under 25 som får jobb, det kan de inte garantera.

Alla ekonomer är överens om att regeringens skatterabatt till de företag som redan har ungdomar anställda är dyr för skattebetalarna och har inte haft någon effekt på den rekordhöga ungdomsarbetslösheten. Istället har lönsamheten hos McDonalds och andra ökat samtidigt som kommuner och landsting skär ned på vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och vaktmästare.

SVT:s rapport tog upp detta i kvällens sändning: här.

1 comment:

  1. Och världens storsjukhus pacificeras i kampen mot fetma av att lockas in i att släppa in McDonald på sjukhusområdena i form av patienthotell och bulvanen stiftelsen Ronald McDonald - något som gör att trycket i de här frågorna omedelbart dämpas i sjukhusledningar. Den allmänna sjukvårdens kontakter med multinationella storföretag sköts säkert bättre i landsting med socialistisk majoritet, men frågan är så allvarlig, så någon typ av nationell reglering av storeföretags försök att styra beslutsfattare inom sjukvården behöver övervägas. Det är illa nog med läkemedelsindustrin. Dom behöver vi, men McDonalds behöver vi definitivt inte i sjukvårdssammanhang.

    ReplyDelete