04 October 2010

Upprop

Idag är det upprop i den nyvalda riksdagen. 349 ledamöter från 8 partier samlas. Det känns mycket olustigt att ett rasistiskt parti tagit plats i riksdagen. Sverigedemokraterna skiljer sig från sina systerpartier i Norge och Danmark genom att inte karaktäriseras av populism och överbudspolitik. Sverigedemokraterna har istället sitt ursprung i den rasistiska organisationen BSB och i halvnazistiska och högerextrama partier.
Nu är de invalda och i fyra år framöver kommer deras 20 ledamöter att ha samma mandat som alla andra folkvalda. Det är outhärdligt men går inte att tänka bort. Erfarenheten från åren 91-94, då vi också hade en borgerlig regering i minoritet och det populistiska och främlingsfientliga Ny demokrati i riksdagen, visade att den borgerliga regeringen regelmässigt samtalade med dem innan man lade sina propositioner för att säkerställa stöd i riksdagen. Trots att Bengt Westerberg på valnatten demonstrativt rest sig ur soffan när Wachtmeister/Karlsson kom. Nu är samme Wachtmeister närmaste rådgivare till Jimmie Åkesson. Jag är mycket orolig för att mönstret från 91-94 kommer att upprepas.

Idag skall en av mina söner ha prov i skolan på temat "Hur styrs Sverige?". En svår fråga för en gymnasist när inte ens statsministern kan svara på frågan.

No comments:

Post a Comment