05 October 2010

Ser man inte skillnad?

I valrörelsen mötte jag väljare som bekymrat sa att det var svårt att välja parti/block. Skillnaderna är ju inte så stora. Sa de. Eftersom det ju faktiskt är en enorm skillnad mellan en sjukförsäkring som ger trygghet eller en som tvingar sjuka till fattigdom och förnedring, en enorm skillnad mellan ett utbildingssystem som ger alla nya chanser eller ett som stänger dörrar och kräver att föräldrarna väljer rätt från början och mer resurser till vården eller nya nedskärningar tyckte jag att det var lätt att visa på skillnaderna.
Men vi förlorade valet och det finns all anledning att fundera över om det verkligen var jag som hade rätt och de bekymrade väljarna som hade fel.

Även om det är enormt stora skillnader i vår praktiska politik och ideologi är jag rädd att vi socialdemokrater framstod alltför mycket som "moderaterna light" i årets val. Vi framstod som några som var rädda för att skrämma bort väljare och därför bara vågade föreslå en mycket, mycket liten fastighetsskatt för väldigt få, som accepterade de flesta jobbskatteavdragen med några mindre justeringar, som accepterade mycket av regeringens skolpolitik, som inte var tydliga om skillnaderna i synen på jobben. Istället för att gå till val som stolta socialdemokrater. Trodde vi att väljarna skulle bli bortskrämda av en tydlig socialdemokratisk politik? Varför var det inte vi som stolt deklarerade att vi är (det enda) arbeterepartiet? Varför stod det inte solidaritet och rättvisa på våra affischer?

Vi får inte gå i den gamla vanliga fällan och tro att tydlig politik är samma sak som gammal politik. Tvärtom kräver en tydlig socialdemokratisk politik per definition en förnyelse och en anpassning till dagens utmaningar. Gamla lösningar och gamla sanningar måste omprövas. Men vår ideologi och vår människosyn måste få prägla politiken i större utsträckning.

Jag kan inte se något positivt med att förlora ett val och att förlora väljare. Men när det nu ändå är så så måste vi använda tiden till att självkritiskt granska oss själva, vår politik och våra bedömningar. För att få ny kraft framåt.

No comments:

Post a Comment