13 September 2010

Förskola eller sänkt ersättning?

När barn till arbetslösa erbjuds en förskoleplats ökar föräldrarnas möjligheter att söka arbete. Senaste numret av Forskning och Framsteg refererar en analys genomförd på alla föräldrar med barn i åldrarna 2-10 år som blev arbetslösa 2000-2002. Den visar att rätten till förskola 15 timmar i veckan för barn till arbetslösa gör att en arbetslös mamma ökar sina chanser att få jobb med 17%. Särskilt effektiv är reformen om hon är tvåbarnsmamma och/eller lågutbildad. Arbetslösa pappor påverkades dock inte alls.
Detta visar att det finns andra, effektiva, sätt att stärka arbetslinjen istället för att sänka ersättningsnivåer och försämra trygghetssystemen.
Vi rödgröna går till val på att bygga ut rätten för barn till arbetslösa och föräldralediga att vara på förskolan till 30 timmar i veckan (idag 15) och att bygga ut barnomsorgen på kvällar och helger. Det är bra för barnen. Och det stärker arbetslinjen.

1 comment:

  1. Hej, va kul att se dig på centralen idag, fick en pratstund efteråt där jag kommenterade att man sålt ut lägenheter i områden med ekonomiskt svaga personer på sistone med. Låt säga att personen i fråga har ett vanligt jobb och inte har råd med akassa pga alla kostnader boende och ev familj orsakar. Nu blir denna person arbetslös och måste gå till soc för att ansöka om bidrag då personen i fråga ej har akassa. Då blir personen uppmanad att sälja brfen av socialen då de ej betalar ut ngt till en brf ägare. Följden blir att brf säljs och då den troligen är belånad så görs endast en liten vinnst eller tom en förlust med tanke på stigande räntor osv. Nu är personen inte bara arbetslös utan även bostadslös. Är det detta som är arbetslinjen? Kan väl döpas om till kasta ut på gatan linjen? För övrigt så är du väldigt snygg och vore det presidentval föll min röst på dig :) Och rätt lag med :)

    ReplyDelete