03 August 2010

Skoldebatt

I morse debatterade jag skolpolitik mot folkpartiledaren Jan Björklund. Det var en upplevelse som lämnade mig med känslan av att landets utbildningsminister saknar kunskap om skolans vardag och står utan konkreta förslag när det gäller elevernas lärande. Det var många svepande anklagelser om att skolpolitiken varit katastrofal i 30-40 år och att det inte längre gick att göra något åt de problem som i Björklunds ögon blockerar all utveckling. En i sanning dyster bild! Men dessbättre inte sann.
Utbildningsministern och regeringen bär själva ansvaret för alla de dörrar som nu stängs i skolan och för att resurserna till skolan krymper. Det ger färre lärare och större klasser. Inför nästa år kommer regeringen att dra in ytterligare ca tre miljarder kronor från kommunerna. Är det någon som tror att det kommer att leda till fler lärare eller högre lärarlöner? Utbildningsministerns viktigaste förslag i morgonens tv-debatt var att skriva in skolk i elevernas terminsbetyg. Inte mycket till politik för den uppväxande generationens lärande och landets framtida konkurrenskraft! Döm själv, ta del av debatten här.

1 comment:

 1. Jag tygger du är underbar i din syn om skolan.
  Sätta skolk på ett betyg, det är alldeles för lätt. Då har jag som skola och lärare och annan personal misslyckats. Alla barn ska kunna få hjälp. Då krävs det resurser till skolan, att få arbeta planera för att kunna hjälpa, hitta lösningar om och om igen. Med mycket kärlek och ansvar kommer man långt. Skolan måste kunna vara mer flexibel, inte stöpa alla i en form, alla ska ha chansen efter det liv som eleven har just NU och ha ett strävande mål som kan bli verkligt när en människa vill läsa vidare till tex. högskolan.
  Skolan måste ha högt i tak, mer mänskliga och kärleksfulla relationer lärare - elev.

  Tack för att du gör din röst hörd för så många människor,älskar din medmänskliga utstrålning.

  Min röst har du.

  Med värme och hjärta önskar jag att DU få sitta i den nya regeringen på måndag
  Kram Cecilia

  ReplyDelete