26 August 2010

Skattesänknigar eller välfärd

I förra valrörelsen lovade moderaterna skattesänkningar på 30 miljarder kr. Men resultatet blev sänkta skatter med 100 miljarder kr under mandatperioden. De lovade även att aldrig låna till skattesänkningar – men det är just vad regeringen har gjort. Resultatet: de rikaste har fått gigantiska skattesänkningar.
Den gångna mandatperiodens skattesänkningar har betalats dels genom att göra av med det stora överskott som fanns i statens budget när de borgerliga tog över (70 miljarder kr fanns i överskott – idag har Sverige underskott), dels genom kraftiga försämringar i trygghetssystemen a-kassan och sjukförsäkringen och dels genom att låna pengar.

Nu lovar de borgerliga nya stora skattesänkningar. Hur ska de betalas? Det finns inga överskott att ta från, tvärtom, och från de sjuka och arbetslösa finns knappast mer att ta. Nej, nu blir det skolan, vården och äldreomsorgen som får betala. Om man sänker skatterna med lika mycket en mandatperiod till så betyder det att var tionde anställd i välfärden måste sägas upp.

Det är detta vägval valet handlar om: skattesänkningar eller välfärd.

1 comment:

 1. Därför röstar många arbetare på M och inte S

  Jag pratade med en vän, en gammal arbetare. Han tänker inte rösta på S mer. Anledningen är att han vill inte betala socialbidrag till folk som inte vill arbeta.

  Både han och jag som är yngre känner till flera affärer, snabbmatsställen och restauranger som utnyttjar folk till underpris. De jobbar svart helt enkelt.

  Varken deras arbetsgivare eller speciellt många andra här i Malmö höjer på ögonbrynen att de samtidigt går på socialbidrag.

  De finns såklart svenskar som gör detta också men problemet är att det börjar bli en invandrarfälla i storstäderna. Invandrare som jobbar svart för att dryga ut bidraget när de läser SFI är inte jätteovanligt här i Malmö.
  De vill försörja sin familj och en del kanske hittar ett vitt jobb till slut, men vissa fortsätter efter SFI att jobba svart ännu mer. Om du har läst någon av Kristian Lundbergs böcker får du en inblick i hur den sämre lottade arbetskraften behandlas i Malmö, dvs dåligt.

  Jag hörde förresten en berätta för mig att i hans moské hade imamen predikat mot kombinationen svartarbete och socialbidrag. Imamens predikan grundade sig nog inte bara i rädsla för att skattepengar används på fel sätt. Jag gissar på att han kände oro över att stora grupper fastnar i ett sorts jobba svart och gå på socbidrag-beroende.

  Vad är det för framtid som väntar dem: utan pension, utan sjuklön, utan rättigheter.

  Socialbidrag utan motprestation är inte socialism för mig

  Anders i Malmö

  ReplyDelete