11 August 2010

Min frisör och karensen

Min frisör gör underverk med mitt hår och är en trevlig och driftig kvinna med en egen liten salong. En egenföretagare som jobbar hårt men trivs. När jag klippte mig i somras var hon upprörd över att sjukföräkringen ändrats drastiskt för henne och alla andra egenföretagare. Hon är sällan sjuk, men när det sker måste hon avboka sina kunder och stanna hemma. Då blir det inga intäkter till bolaget. Men utgifterna kvarstår. Då behöver hon en fungerande sjukförsäkring. Egenföretagare har kunnat välja sin egen "försäkringsnivå" genom avgiften påverkas av hur många karensdagar man väljer. Min frisör har betalat den högre avgiften för att få bara en karensdag, precis som löntagarna har. Men nu har den borgerliga regeringen i ett slag ändrat reglerna så att den minsta karenstiden är sju dagar! Sju dagar utan inkomst ger ett rejält hål i plånboken.
Organisationen Företagarna har protesterat mot detta och vi rödgröna har lyssnat - på dem och på de många egenföretagare som vill ha möjlighet att välja samma sjukföräskringstrygghet som löntagare.
Igår presenterade de rödgröna partiledarna förslaget om att avskaffa sjudagarstvånget i egenföretagarnas sjukförsäkring och återinföra möjligheten att, mot en något högre avgift, välja bara en karensdag. Läs hela förslaget här.
Sverige behöver fler egenföretagare och småföretagare - då måste även trygghetssystemen vara anpassade för dem.

No comments:

Post a Comment