27 August 2010

Kalla Sverige eller trygghet vid sjukdom?

I dag har många människor stor anledning att känna oro. Vi kan inte längre lita på att det finns ett tryggt och stabilt system som håller oss uppe tills vi kommer igen om vi skulle bli sjuka. Och vad tycker då svenska folket om detta? Vi rödgröna lät opinionsinstitutet Novus ställa följande tre frågor till 1 000 personer:
1. Hur upplever du att behandlingen av sjukskrivna har förändrats i Sverige under den senaste mandatperioden?
2. Hur viktig bedömer du att sjukförsäkringen är för din trygghet på arbetsmarknaden?
3. Om du fick bestämma: Tycker du att de sjukskrivna borde få bättre, samma eller sämre villkor än i dag?
Undersökningen visar ett massivt missnöje med de försämringar regeringen infört.
Så många som 69 procent svarar att sjukförsäkringen är viktig för den personliga tryggheten på arbetsmarknaden. 20 procent svarar att den inte är viktig.
65 procent av svenskarna anser att de sjukskrivna borde ha bättre villkor än i dag, endast fyra procent tycker inte att det behövs.
Bara 16 procent av svenskarna tycker att sjukskrivna behandlas väl i Sverige i dag. 64 procent tycker att de behandlas sämre i dag än innan den borgerliga regeringen tog över, enligt Novusundersökningen.
Stupstocken innebär att en människa kan bli helt utan ersättning efter ett visst antal dagar även om han eller hon fortfarande är så sjuk att den inte kan arbeta. Det betyder att den som upptäcker en cancerknöl i bröstet inte bara ska vara orolig för om hon blir frisk utan nu även vara orolig för om hon hinner bli frisk i tid, innan försäkringsdagarna är slut.
Hittills i år har 30 000 människor blivit utförsäkrade. Arbetsförmedlingens egen utvärdering för första halvåret i år visar att bara två procent av de utförsäkrade som hittills gått så kallad arbetslivsintroduktion fått ett riktigt jobb.
När jag nu är ute och träffar väljare på arbetsplatser och torg är sjukförsäkringen en av de viktigaste frågorna. Vi rödgrön ger ett tydligt löfte om en trygg försäkring när du blir sjuk, en individuell bedömning utifrån din situation och din sjukdom liksom rätt till rehabilitering.

2 comments:

 1. Hej Ylva!
  Ja den nya sjukförsäkringen sänker många som försökte ta sig ut och jobba igen. Den skapar utanförskap istället. Tvärtemot vad den borgerliga regeringen lovade!
  Jag skrev ett brev till dig i december om min situation och ditt svar var så gulligt och förstående. Tack för omtanken :)

  Medan jag fick ett helt annat svar på samma brev från Socialdepartementet och Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Det var vackra ord om att de som är för sjuka inte ska tvingas ut i arbete eller utanförskap. Men håller regeringen sina löften?

  Nej jag är nu utförsäkrad, arbetslös och fortfarande sjuk och pank.

  Men är därför sedan idag med i (S) och tänker kämpa med näbbar och klor för att sänka regeringen och deras sjukförsäkrings- & socialförsäkringspolitik och stöttar dig hela vägen, så att ni vinner valet och kan ändra kurs på det sjunkande Titanic-skeppet Sverige!

  Läs gärna min blogg så ser du svaret från Cristina Husmark Pehrsson:

  http://lakshmigerdiglotusen.blogspot.com/2010/08/ett-brev-betyder-sa-mycketeller-hur.html#links

  Tack för ditt vänliga brev och lycka till i valspurten :)

  Mvh Mona Molin

  ReplyDelete
 2. Visst har det blivit kallare och hårdare. Omänskligare.
  http://lassefranck.blogspot.com/2010/08/forsakringskassan-fortjanar-en-fajt.html

  ReplyDelete