Fattigdom kan ses på två sätt. För den som inte har mat för dagen, som inte har tak över huvudet och som inte kan låta sina barn gå i skolan är det naturligtvis helt avgörande att få tillgång till detta. Denna typ av fattigdom är dessbättre minskande i världen. Allt fler människor får tillgång till basala rättigheter.
Men i vår del av världen ser fattigdom annorlunda ut. Det handlar inte om att gå hungrig, men kanske om att tvingas stanna hemma när fotbollslaget åker till Gotha Cup för att man inte har råd. Många har inte råd att åka på semester, undrar hur pengarna ska räcka till för nya kläder till skolstarten, avstår från tandläkarbesök pga kostnaderna eller hamnar i en negativ spiral av sms-lån och skulder för att klara de sista dagarna i månaden.
För att kunna mäta fattigdom i vår del av världen på bästa sätt har man sedan 1984 varit överens om ett mått på relativ fattigdom så att den som har mindre än 60% av medianinkomsten betraktas som fattig i det landet. Det som är bra med det måttet är att det inkluderar orättvisor och klyftor. För det är ju när det anses som "normalt" att tonåringen har en egen mobiltelefon som den femtonåring som inte har råd med det känner sig fattig.
Med detta mått har fattigdomen i Sverige ökat kratigt under den senaste mandatperioden. Regeringen har medvetet ökat klyftorna och Sverige har blivit mer ojämlikt. Nu vill regeringen dölja detta genom att byta till ett annat sätt att mäta fattigdom! Lena Sommestad har skrivit en mycket bra debattartikel om detta idag. Läs!
Valet i höst handlar om vilket samhälle vi vill ha. Ett jämlikt samhälle där vi håller ihop eller kalla-handens-politik där klyftorna ökar och var och en bara ser till sig själv?
Stort framtidslöfte trivs i boppigt landskap – Ebba Dankel 4 på Unity
-
Jazzkrogen Unity i Göteborg 26/5 2023 Tidigare hade jag hört Ebb Dankel på
Alicia Lindbergs fullängdsdebut. Pianisten från Malmö spelar oftast
tillsammans ...
Fattigdomen idag i Sverige är faktiskt att många får gå hungriga. Vad är kläder? Semester? Och allt sånt som många tycker är "normalt" för att vara fattig har inte de fattiga idag. Många många blir också hemlösa.
ReplyDeleteEnsamstående utan barn eller sambo/make/maka har det rent ut sagt förjävligt. Under er tid syndes inte de. Idag med den här hemska regeringen och dess människosyn syns de absolut inget noll och nada.
Den utförsäkrade ensamstående idag utan någon inkomst; vet ni vadsom händer med dem? Vet ni att det ens finns ensamstående som har det värre än de med barn? För har man barn "räknas" man, i alla fall lite.
Man behöver inte ens vara utförsäkrad ensamboende för att vara fattig. Hamnar man i minsta lilla problem som ensamboende så får man ingen hjälp, vare sig bostadsbidrag eller tillfällig hjälp från soc. och liknande. Oavsett regeringen är det så, även om det är mycket värre med en högerregering.
Jag hoppas på regeringsskift i höst och att ni uppmärksammar verkligheten.
Ni måste belysa de verkliga problemen och slå tillbaka med sanningen, hårt, mot alla lögner som Alliansen kommer med.
Om ni återinför förmögenhetsskatten kommer ni driva pengar och företag ut ur landet. Det kommer att minska klyftorna som ni vill, men frågan är om Sverige blir ett bättre land av det.
ReplyDelete"Att inte kunna göra det andra gör - för att man inte har pengar."
ReplyDeleteAllting är relativt. "Många har inte råd att åka på semester".
Nej, så är det kanske. Men varför ska gränsen gå där? Grannen kör kanske en Audi R8. Det kan inte jag göra - för det har jag inte pengar till.
Arbetskompisen kanske drar till St Tropez på semester, när jag får nöja mig med Kanarieöarna. För jag har inte pengar till St Tropez.
Men en S-regering så kommer alla som tjänar pengar och jobbar att få det sämre (jag, t ex har fått 3500 kr mer sen S blev av med makten).
Att rösta på S är alltså ingen lösning - om man inte har pengar till att göra det som grannen gör.
"har man sedan 1984 varit överens"
ReplyDeleteJag är inte överens. Jag är inte ensam om att inte vara det.
Det kan mycket väl vara relevant att mäta ojämlikhet, eller som ett relativt fattigdomsmått gör, olikhet i den lägre avlönade halvan av befolkningen, men det är ändå inte ett stöd för din argumentation. Punkt.
Anledningen är att det helt enkelt inte är ett bra mått på fattigdom - i ett land bestående till hälften av miljonärer och hälften miljardärer, skulle hälften räknas som fattiga med ditt relativa fattigdomsmått!