02 June 2010

Demografi som täckmantel

Det pågår en ideologisk attack mot den generella välfärden och främst mot det solidariska sjukvårdssystemet. Tongivande debattörer, borgerliga opinionsbildare och tankesmedjor påstår att vi i framtiden inte kommer att kunna finansiera välfärden gemensamt. Välfärden sägs bli så kostsam att det enda sättet att finansiera den är att människor måste betala allt mer ur egen ficka. Det är i själva verket fråga om politisk vilja och politiska prioriteringar.
Det är sant att vi lever längre och att vi blir allt fler äldre. Det är en enorm framgång för vårt samhälle. Sverige är ett rikt land med välutbildad arbetskraft och stor potential. Att då utgå ifrån att vi i framtiden inte skulle kunna ta ansvar för en gemensam finansiering av skola, vård och omsorg av hög kvalitet och med hög ambitionsnivå för alla, är inget annat än ett försök att hitta en täckmantel för låga välfärdsambitioner och stora skattesänkarambitioner.

Så börjar en viktig debattartikel som vi rödgröna publicerar idag i SvD. Valet i höst är ett ideologiskt val om vilket samhälle vi vill ha. För att kunna finansiera också en höjd ambitionsnivå i välfärden gemensamt krävs att vi nu lägger om politiken och slutar med ofinansierade skattesänkningar. Läs gärna hela vår artikel och delta i den offentliga debatten!

Fler som kommenterar detta: HBT-sossen - Peter Andersson - Högbergs tankar - Mats Engström och S-buzz

1 comment:

  1. Hej Ylva,

    Jag har skrivit ett svar som bemöter dina tre punkter. Jag menar att er debattartikel är full av sakfel:

    http://gustavanderssonkungsholmen.blogspot.com/2010/06/tre-pahitt-och-inga-egna-svar.html

    Mvh Gustav Andersson, landstingsråd Stockholm

    ReplyDelete