24 May 2010

Skydda utsatta unga

Radioprogrammet Kaliber har i helgen rapporterat om övergrepp mot tvångsintagna unga på statens ungdomshem. Det är ett skakande reportage om kränkningar och brist på vård. Varje år omhändertas 20 000 unga, 1500 av dem hamnar på en statlig institution. Det här är självklart ungdomar som stökar, bråkar, hotar, drogar, slåss och ställer till det på ett mycket allvarligt sätt. Men det är också unga som ropar på hjälp.
Med folkpartiledaren Jan Björklund som främste banérförare har det i den svenska debatten under ett antal år frodats en bestraffningskultur gentemot unga som bråkar och förstör. Moderaterna i justitiedepartmentet har sjungit med och levererat en politik med hårdare tag mot unga. Men vem ser till den unga tjejens eller killens situation?
Jag kräver en skyddskommission för utsatta unga: förbättra vården och omhändertagandet på ungdomshemmen, ge unga missbrukare vård inom två veckor, bygg ut ungdomspsykiatrin och säkerställ att omhändertagna ungdomar med psykisk ohälsa får vård (något de sällan får idag), lagstifta om att alla kommuner skall ha en "barns och ungas räddningstjänst" - en samordning av skola, socialtjänst, vård, polis som gör att ingen stökig och skör ung människa blir svarte petter och hamnar mellan stolarna.

Läs mer bland annat på: Expressen.se, Aftonbladet.se och DN.se

1 comment: