31 May 2010


I Gaza, på en yta mindre än öland, lever 1,5 miljoner människor, hälften av dem barn. De lever idag utan tillgång till det livsnödvändigaste, avskärmade av Israels blockad har människor ingen möjlighet till försörjning och barnen växer upp berövade sin framtidstro. Ship to Gaza var båtar lastade med solidaritet: rullstolar, mediciner, byggmaterial och medmänsklighet. I natt attackerades de av israelisk militär på internationellt vatten. 10 människor dödade, flera sårade.

När jag nåddes av nyheten i morse var det som ett slag i magen: igen. Israel har gjort det igen. Om och om igen tar istraelisk militär till övervåld, bryter Israel mot internationell rätt och kränker mänskliga rättigheter. Detta måste få ett slut.


Det var mäktigt att så många samlades på Sergels Torg i Stockholm och på många andra platser. Förenade i rimliga krav:


Fördöm Israels attack, stoppa blockaden av Gaza, häv handelsavtalet mellan EU och Israel, solidaritet med det palestinska folket, ett fritt Palestina inom 1967 års gränser. Rättvis fred och mänskliga rättigheter.


Att så många människor, världen över, idag har visat sin ilska och solidaritet inger trots allt hopp. Hopp om en framtid för mellanöstern och det palestinska folket.


1 comment: