13 April 2010

Tjejidrott

Tjejers idrottande förknippas ofta med ridning och gymnasitik. Men den största tjejidrotten är faktiskt fotbollen. Det är lika många tjejer som spelar fotboll som ridning och gymnastik tillsammans. Det är dubbelt så många tjejer som spelar fotboll som det är killar som spelar hockey.

Kommuner som vill satsa på tjejers idrottande skall se till att det finns goda möjligheter för tjejer att spela fotboll. Det är en billig och lättillgänglig sport - utom i Stockholm där bristen på planer gör att klubbarna tvingas säga nej till tjejer som vill spela.

Damfotbollen växer och växer. Ingenting tyder på avmattning. Det senaste året ökade antalet med 7,5% och de senaste tio åren har antalet licensierade spelare ökat med 82%.

Trots detta är skillnaderna fortfarande stora mellan damfotboll och herrfotboll när det gäller t ex träningsförhållanden. I Stockholm har, under den gångna och unikt snöiga vintern, kommunens två damelitlag - Hammarby och Djurgården - inte kunnat träna pga snön och kommunens beslut att inte längre värma upp konstgräset. Damelitföreningarna har drivit frågan och skrev bl a ett öppet brev till ansvarigt borgarråd och har tillsammans med Elitföreningen Damfotboll och SvFF uppvaktat borgarrådet om behovet av att kunna träna också snöiga vintrar.

Igår kom ett glädjande besked: Borgarrådet har lyssnat på kritiken och utlovar nu en inomhushall för damfotbollen i Stockholm! Om löftet också blir verklighet betyder det mycket för damelitfotbollen i Stockholm.

No comments:

Post a Comment