21 April 2010

Pensionärsskatten engagerar

Det är roligt att blogga! Jag har fått väldigt många kommentarer från dem som läst mig direkt till mig och även här på bloggen, roligt! Tack till bland andra; John Johansson, Martin Moberg och Ett hjärta rött.

Pensionärsskatten fortsätter att engagera. Flera av er har skrivit till mig om detta. En undersökning gjord av tidningen Veteranen visar att pensionärerna själva, där en stor majoritet röstade på alliansen i förra valet, anser att vi socialdemokrater har den bästa politiken för pensionärerna.

Skatt efter bärkraft och inte efter ålder är klassisk socialdemokratisk skattepolitik. Den som har höga inkomster skall betala högre skatt än den som har låga inkomster, oavsett om inkomsterna kommer från lön eller pension. När vi socialdemokrater sänkte skatterna tre gånger under 2003-2006 gjorde vi det genom höjt grundavdrag så att skattesänkningen blev lika för alla. Pensionärerna fick sänkt skatt men det fick alla andra också. Alliansregeringen har istället valt att skapa en skatteklyfta mellan löntagare och pensionärer.

3 comments:

 1. Ni har dumpat 418 miljarder i sjön!

  http://www.veteranen.se/index.php/diskutera/2725-siffor-siffror-siffror

  Posten å 258 miljarder kr överfördes från AP-fonden - med dess uppgift att trygga pensioneringen - till statsbudgeten år 1999 med den ohållbara motiveringen att statsbudgeten tillagts ansvaret för pensioner av ren social karaktär, främst garantipension som utgår även utan något som helst pensionsgrundande arbete.

  Den andra posten å 160 miljarder kr är en konsekvens av företagna höjningar av grundavdraget vid inkomsttaxeringen.
  ---

  Det är YNKLIGT hur du, Veronica Palm mfl nu gnäller på alliansen i oppositonen och försöker rädda er själva!

  NI SKA BE PENSIONÄRERNA OM URSÄKT OCH BETALA TILLBAKS!

  ReplyDelete
 2. Ja ni är väldigt duktiga på att förleda och få människor att tro att de betalar mer i skatt. Jag har fått förklara för människor att det inte finns en särskild skatt som har påförts pensionärer utan att det handlar om att de som arbetar har fått ett avdrag. Genom att lyssna på er har man fått uppfattningen av att pensionärer betalar mer i skatt idag än vad det gjorde på er tid. Jag tycker det är bedrövligt med den vilseledande retorik ni använder er av.

  ReplyDelete
 3. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6659870.ab

  Den förra S-regeringen genomförde mellan 2001 och 2004 en serie höjningar av grundavdraget, det belopp som är skattefritt vid taxeringen. Det höjde inkomstindex i samhället, och därmed även pensionerna. Då sjönk pensionsfonderna med 160 miljarder.

  Om de 258 miljarderna hade funnits kvar i AP-fonderna skulle de mer än väl balansera underskottet på 243 miljarder och därmed göra bromsen onödig. Tillräckligt stora pensionsfonder skulle även motverka konjunktursvängningar och därmed förhindra bromsen i framtiden.
  ---

  Varför skyller du nu på alliansen Ylva? Det är ju ni som tagit över 400 miljarder från pensionärerna! 400 miljarder som enligt flera INTE hade behövts tagits ifrån!

  S-regeringen har skapat klyftor!

  ReplyDelete