28 April 2010

IT-ledarskap efterlyses

Jag har just deklarerat. På nätet. Enkelt, snabbt och säkert. Lika enkelt, snabbt och säkert borde det vara att ha kontakt med vården.
Att med hjälp av e-legitimation få tillgång till sin egen journal och sin egen läkemedelslista, att kunna boka in en tid på nätet samma dag man får veta att man skall remitteras till magnetröntgen istället för att sitta hemma och vänta på en kallelse och sedan sitta i telefonkö för att ändra tiden, att slippa upprepa sin historia inför varje ny person man möter i vården, att en gammal och skör person med många mediciner skall slippa att själv komma ihåg vilka läkemedel hon tar när läkaren skall skriva ut ännu ett recept.
Men dit är det ännu långt. Några landsting har varit mer framåt än andra men från regeringen har det varit en skriande brist på ledarskap. I veckan presenterades dock en förnyad it-strategi för vården av en statssekreterare. Jasså, det var ingen som lade märke till det? Konstigt. De ord jag särskilt lade märke till var: "inte någon tidsplan eller delmål". Vägen känns lång.

No comments:

Post a Comment