15 April 2010

Arga pensionärer i tusental

Den dag man går i pension sjunker inkomsten rejält. Även om man jobbat ett helt långt arbetsliv får man vänja sig vid lägre inkomst i pension än man hade i lön. Det tycker nog de flesta är ok. När man inte längre jobbar så är det ju en hel del utgifter som man inte längre har, och så kan man få pensionärsrabatt på många ställen. Men regeringen har nu, ovanpå detta, ändrat skattesystemet så att den som är pensionär betalar betydligt högre skatt - i genomsnitt 700 kr i månaden - än den som jobbar. Denna orättvisa har med rätta fått många pensionärer att bli upprörda. Idag demonstrerade 3 500 PRO-pensionärer utanför Riksdagen när Anders Borg presenterade regeringens vårbudget.

Regeringens besked är att pensionärerna visserligen kan få en hundralapp i skattesänkning men att orättvisan i skattesystemet - att pension och lön beskattas olika - skall bestå.

Jag tycker att regeringen är tydlig med sin politik. Istället för skatt efter bärkraft har vi fått skatt efter ålder. Jag vill tillbaks till ett rättvist skattesystem: den som har höga inkomster skall betala hög skatt, oavsett om inkomsten kommer från lön eller pension. Den som har löga inkomster skall betala lög skatt, oavsett om det är lön eller pension. Vi rödgröna har gett ett tydligt besked om att skatteklyftan mellan pension och lön skall bort. Pension är uppskjuten lön och skall beskattas lika.
Moderaten Hedquist, ordförande i riksdagens skatteutskott, fick ta emot tre kärror fyllda av namnunderskrifter som kräver rättvis skatt. Hans okänsliga försvar av regeringens politik möttes av burop från den grånade men vitala publiken. Jag förstår dem!

1 comment:

  1. SLUTA SKYLL IFRÅN DIG YLVA JOHANSSON!

    NI GJORDE OM PENSIONSYSTEMET! NI HAR STULIT 418 MILJARDER FRÅN PENSIONÄRERNA!

    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6659870.ab

    NU GÖR DU ALLT FÖR ATT KOMMA UNDAN OCH SKYLLA PÅ BORGARNA!!

    ReplyDelete